Nazi’s op Google, een moeilijk dilemma

De Centrale Raad van de Joden in Duitsland heeft Google voor de rechter gedaagd omdat er op YouTube discriminerende filmpjes staan – zeg maar gerust Nazi-filmpjes. YouTube moet volgens de Raad meer verantwoordelijkheid nemen voor de content van haar site.

Een ding is duidelijk: de uitingen op YouTube waar de Raad op doelt zijn voor de Duitse wet absoluut verboden. Geen tv of ander medium zou dergelijke beelden kunnen tonen.

De Raad zet daarmee Google voor een moeilijk dilemma. Moet Google op YouTube gaan
filteren, dan moet YouTube een eigen ethiek gaan aanleggen, of zich
gaan confirmeren aan de vele wetten die elk land heeft. Met Turkije en China in het achterhoofd, blijven er dan bar weinig filmpjes over op YouTube.

Neemt niet weg dat de eigenaar van een website binnen veel wetgevingen (waaronder de Nederlandse) verantwoordelijk kan worden gehouden voor de inhoud. Zou de Duitse rechtbank de Joods Raad in het gelijk stellen, dan volgt ongetwijfeld een lange reeks soortgelijke rechtszaken.

Lees ook:Buma/Stemra: geen probleem met muziekvideo’s op YouTube
Lees ook:Ik krijg straf van de RvdJ
Lees ook:China ‘is niet bang voor internet’, maar blokkeert toch YouTube
Lees ook:Koffiedik 2009: YouTube stevent af op half miljard verlies
Lees ook:De IT-wereld op de korrel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>