Pessimistisch voor de toekomst

Hoeveel technologie de mens ook ontwikkelt, de toekomst wordt er alleen maar slechter op. Dat laten de vele visionairs en Hollywood ons zien. Geen enkel positief beeld.

Bekijk voor de grap eens de vele sci-fi films, films als Terminator, Total Recall, AI (beide  gisteren nog op tv), maar ook naar de visionaire boeken van Jules Verne. Allemaal schetsen hetzelfde schrikbeeld: totalitaire overheersing door enkele machthebbers en ondergeschikt aan technologie…

… of een totaal verval van samenleving en beschaving, waarbij geweld de boventoon voert.

Geen enkel toekomstbeeld schaft ons datgene waar de mens naar verlangt: warmte, plezier, veiligheid, liefde. En dat terwijl de mens als geen enkel ander wezen zijn eigen toekomst creeert. Bouwen we dan met z'n allen, met onze technologie, een toekomst die zo slecht is dat geen enkele ziener, kunstenaar, schrijver of filmmaker daar vertrouwen in heeft?

Lees ook:Technologie is de wortel van alle kwaad
Lees ook:LinkedIn voor dummies: tien tips om netwerksites optimaal te benutten
Lees ook:Schism gepaste reactie op Fitna
Lees ook:Speelfilms van Warner als apps | Integratie met social media
Lees ook:De brandstofcel komt eraan

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Pessimistisch voor de toekomst

 1. tripleX

  StarTrek is vrij positief over de toekomst. Door de ‘replicator’ heeft iedereen te eten en is bezit onbelangrijk. Het is alleen jammer dat iedereen zo stijveharkerig is.

    /   Reply  / 
 2. Shinger

  haha.. dat startrek zo positief is heb je wel gelijk in. maar soms denk ik van hmmm dat ze de kant van de mens zo laten zien Ok want de mens heeft ook zo een goede en zachte kant maar hoe zit het met de slechtte kant van de mens of hebben ze zogenaamd gekloot met de genen? waardoor niemand meer toch hebberig is.

    /   Reply  / 
 3. Victor

  De Startrek-mens bestaat niet. In China woont nog een menssoort dat het collectief boven zichzelf stelt: “de onderdrukte mens”. Mensen zijn nu eenmaal een spilzieke en hebzuchtige diersoort en zijn alleen tot collectieve daden te bewegen als er eigen gewin in zit.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>