Werkzoekende ICT-er met eigen makelaar

De sollicitant – senior Linux systeembeheerder – kwam keurig op tijd. Strak in 't pak, in een nette auto. Die stond onder mijn kantoor geparkeerd. De sollicitant – ik herkende hem van de foto bij zijn c.v. – stapte uit, maar tot mijn verbazing stapte er nog iemand uit…

De verse koffie werd geroerd en handen werden geschud. Toen stelde de ongenode gast zich voor. Hij was de makelaar van onze sollicitant. "ICT-ers zijn vaak slecht in hun presentatie en in een gesprek", zo lichtte de makelaar toe, "maar ze zijn vaak des te beter in hun werk", orakelde de man verder.

En zo ontstond een sollicitatiegesprek, waarbij de sollicitant bar weinig in te brengen had. Na een minuut of tien was ik de buikspreker meer dan zat, terwijl de sollicitant op dat moment zijn geld al had opgeleverd. Hij had voor onze systeembeheerder de oplossing aangedragen voor een probleem waar we al enkele weken mee kampten. Mooi.

Welk rugnummer wil je?

De makelaar had blijkbaar nog meer te doen, want hij bracht plompverloren het geld ter sprake. Een niet gering jaarsalaris eiste de makelaar, plus 25% van dat jaarsalaris eenmalig voor hem. Als bemiddelingskosten. Vooruit te voldoen. Niet terugvorderbaar, dicteerde de makelaar.

De sollicitant had ik graag in dienst genomen, maar mijn onbedaarlijke lachtstuip maakte een vervolg van het gesprek onmogelijk. Ook mijn vraag welk rugnummer de nieuwe sterspeler wilde dragen, viel bij de makelaar niet in goede aarde.

Beren op de weg

Het gesprek was snel afgelopen. Als ik er nu aan terugdenk zie ik allerlei beren op de weg die mij bespaard zijn gebleven door mijn ongepaste, ja zelfs genante, lachbui. Zoals de proeftijd: Ik betaal 25% van het jaarsalaris aan de makelaar – niet terugvorderbaar, en de sollicitant stapt tijdens zijn proeftijd op. Een week later zit de beste jongen ergens anders te solliciteren en haalt hetzelfde grapje uit. Goeie business.

(Noot: ik zeg niet dat het zo is, maar ik heb wel een sterk vermoeden dat op deze manier zaken gedaan wordt door deze makelaar en sollicitant in kwestie.)

Lees ook:Makelaars graven hun eigen graf
Lees ook:Politie waarschuwt op Twitter voor nepgoudverkopers
Lees ook:Hirsch Ballin jaagt op mierenneukers
Lees ook:Chip implantaten veroveren menselijk lichaam
Lees ook:Geachte heer Balkenende, heeft Al Qaeda nu gewonnen?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Werkzoekende ICT-er met eigen makelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>