Makelaars graven hun eigen graf

Jarenlang hebben de (NVM)-makelaars monopolie gespeeld op de huizenmarkt. De bemiddelingsprovisie stond niet in verhouding tot de verrichte arbeid. Nu internetmakelaars een serieuze concurrent vormen, klaagt de makelaardij steen en been.

Volgens de NVM staat een op de vijf makelaarskantoren op het punt failliet te gaan en dertig procent draait verlies. Heel sneu voor die makelaars, want tot voor enkele jaren konden ze bijzonder relaxed hun geld verdienen.

Door de komst van internet en de extra service die veel notarissen leveren, is de gewone makelaar voor de doorsnee huisaankopen overbodig geworden. Een makelaar biedt vrijwel geen meerwaarde. Een huis zoeken gebeurt via internet en een huis bezoeken kan ook zonder makelaar erbij.

Het is de 'onafhankelijke' bouwkundige die een rapport over de kwaliteit van een huis moet maken. Het is de notaris die de juridische zaken afhandelt, het enige wat de makelaar doet is vraagprijs en biedingen op elkaar afstemmen. En dat voor vele duizenden euro's.

De makelaardij heeft lang genoeg geprofiteerd van de ondoorzichtige huizenmarkt en vooral van de argeloze huizenkopers en -verkopers. Tijd om wonden te likken, de branche te saneren en uitzoeken waar een makelaar wel meerwaarde kan bieden aan kopers en verkopers.

Lees ook:Funda krijgt grote concurrent: Jaap en Brixter samen verder
Lees ook:Omroep meet impact op social media
Lees ook:Werkzoekende ICT-er met eigen makelaar
Lees ook:Portals verpesten internet
Lees ook:CBS maakt zich weer eens nutteloos

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Makelaars graven hun eigen graf

 1. Rob van Gelder

  Nogal een simpele reactie. Uw boekhouding doet u zeker ook zelf en bij een rechtzaak neemt u geen advocaat maar zult u zelf uw zaak wel bepleiten?
  Vergeet niet dat een gecertificeerde makelaar (en dan heb ik het niet over de gelukzoekers) een jarenlange opleiding moet volgen met een zwaar examen waar ca. 80% een of meerdere keren voor zakt. En dat ligt niet aan hun intelligentie! Daarnaast is er een veplichte educatie waarvoor men studiepunten moet verzamelen om de certificering te behouden. De juridische zaken door de notaris laten doen? Deze man doet heus geen uitgebreid onderzoek ter plaatse en kijkt niet verder dan wat in het kadaster staat omtrent erfdienstbaarheden, grondvervuiling e.d. Daarbij komt nog dat de prijsonderhandelingen veel van de gemiddelde zenuwen vergen als het je eigen geld betreft en dat een goede makelaar zijn geld dubbel en dwars voor zijn opdrachtgever opbrengt.

    /   Reply  / 
 2. Victor

  Het ligt voor de hand dat Makelaars zich op hun … getrapt voelen als hun nobele beroep onder vuur ligt en hun riante inkomen op de tocht staat.

  In plaats van heel hard te roepen hoe belangrijk de makelaardij is en hoe moeilijk het beroep toch is, is de makelaardij de afgelopen vijf jaar vergeten het beroep te herijken in de veranderende markt.

    /   Reply  / 
 3. Madelief

  Quote: Daarbij komt nog dat de prijsonderhandelingen veel van de gemiddelde zenuwen vergen als het je eigen geld betreft en dat een goede makelaar zijn geld dubbel en dwars voor zijn opdrachtgever opbrengt

  Ik zie het verband niet? Leg me dan eens uit op wat voor manier een goede makelaar zijn geld op brengt? Juist als het je eigen geld betreft zul je trachten het onderste uit de kan te halen; een makelaar zal toch zoiets hebben van: het is mijn geld toch niet, take it or leave it.

  Mijn ervaring is dat ik zelf achter een makelaar moet aanlopen om te vragen of ie alsjeblieft nog even z’n best wil doen voor of een advertentie, bezichtiging of een optie. Nee, een makelaar heeft voor mij absoluut geen toegevoegde waarde. Het is hoog tijd dat de branche duidelijker gaat laten zien waar die tvw dan in zit. En dan redt je het niet door te zeggen hoeveel ze gezakt zijn….

  Ik ben het met Victor eens: jarenlang is er bij de snelstijgende woningprijzen een meer dan goede boterham verdient en nu scheidt het kaf zich van het koren. Het lijkt me dat de branche daar juist tevreden mee moet zijn. De goede en sterke makelaars blijven over.

    /   Reply  / 
 4. Rob van Gelder

  Uit de reactie van Madelief blijkt een slechte ervaring. Misschien een ervaring met een makelaar die het wel op een koopje wou doen?
  Een ervaren makelaar kan redelijk goed inschatten of er nog rek in de prijsonderhandelingen zit. En van een “het is toch mijn geld niet” mentaliteit is bij een makelaar die zijn vak verstaat en er een eer in stelt zijn opdrachtgevers van dienst te zijn beslist geen sprake. Op zo’n manier kan je alle dienstverlenende beroepen wel over één kam scheren.
  Wel ben ik het met haar eens dat het kaf van het koren moet worden gescheiden: Na het vrijgeven van de makelaarstitel zijn er een hoop gelukzoekers op de markt verschenen die zich makelaar noemen. Zonder de last van enige kennis of ervaring geven zij de indruk dat een huis kopen of verkopen een simpele transactie is. En daaraan verdienen de advocaten dan weer goed.

    /   Reply  / 
 5. Victor

  Het kaf zal zich van het koren onderscheiden in kwaliteit of in prijs. Binnen de NVM-spelregels mag niet aan de prijs gerommeld worden, dus blijft kwaliteit over. Leuke uitdaging voor de NVM-ers.

    /   Reply  / 
 6. Rob van Gelder

  Dat is achterhaald, prijsafspraken zijn in Nederland streng verboden. Laat Tante Nellie daar maar niet achter komen! Maar laten we hopen dat de consument ook kiest voor kwaliteit en niet voor een koopje!

    /   Reply  / 
 7. Thierry

  ruim 50% van de huizenmarkt in Frankrijk wordt verhandeld tussen particulieren onderling. In Nederland is alleen de makelaar van mening dat dit niet kan. Grappig dat je over jezelf roept dat je onmisbaar bent, terwijl je dat nergens op kan baseren. Ik heb inmiddels 3 huizen bewoond en mijzelf continue verbaasd over de slechte voorbereiding van de makelaars, de onzin die er verteld wordt en vooral de inkoppers die als wijsheid en deskundig advies worden verkocht.

  Wat de gek ervoor geeft is spelregel 1 voor het verkopen van een huis, alles wat erna komt is van secundair belang. Lopen beweren dat er zware studie aan vooraf gaat is werkelijk amusant. Je kunt al met een LOI cursus jezelf tot makelaar bombarderen.
  Kortom, zwaar overgewaardeerd. Maar dit is uiteraard niet de mening van de makelaar zelf.

    /   Reply  / 
 8. Makelaar Deventer

  Toch jammer dat de goeden het altijd door de slechten krijgen opgelegd.

  De toegevoegde waarde van een makelaar zit waarschijnlijk in het feit dat deze (als het goed is) van alle relevante zaken redelijk veel weet. Voor ieder deelgebied zijn specialisten. Daardoor kan het prima zijn dat iemand (een opdrachtgever) meer weet van een onderwerp dat met de makelaardij te maken heeft. Een makelaar hoeft een advocaat niet te vertellen hoe een contract in elkaar zit. ook hoeft hij een installateur niet te vertellen hoe de ketel werkt en hoe lang die gemiddeld mee gaat. Andersom wel.

  Als de relatie tussen opdrachtgever en makelaar goed is zal men over en weer elkaar zijn werk laten doen.

  Tot slot zijn makelaars toch wel redelijk goed in het presenteren van woningen of er op zijn minst voor te zorgen dat ze goed gepresenteerd worden.

    /   Reply  / 
 9. Aquaster

  Wij zijn geen makelaar, maar doen marketing voor Zonnenberg Makelaardij uit Veenendaal. En ondanks dat het natuurlijk minder hard gaat met de verkoop, is deze makelaar innovatief bezig met nieuwe mogelijkheden, zoals professionele fotografie, 3d tekeningen en social media.

  Wij denken dan ook dat de makelaars die nu stil gaan staan het gaan verliezen. De verkoper is gefrustreerd over het lang duren van de verkoop en wil dus een actieve makelaar. Of deze nou NVM of VBO is.

  NVM krijgt er overigens in de toekomst een flinke concurrent bij. Een onafhankelijke FUNDA is in de maakt..

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>