Dinges voorspelt einde SMS-tijdperk

Dinges, eh, de KPN kondigt met de campagne Dinges het einde van SMS aan. De tekst zegt het al: Blijf SMS'en. Niet: Ga SMS'en of Leuk, SMS'en, maar een aanmoediging om het te blijven doen. Niet stoppen dus.

De KPN snapt blijkbaar dat het medium SMS moet worden uitgemolken, zolang dat nog kan. En lang zal dat niet meer zijn…

Ik heb het al eerder gemeld op dit weblog: door de komst van de smartphone en de PDA is de rol van SMS bijna uitgespeeld. E-mail is hét communicatiemedium op de pc en zal dit ook voor de mobiele telefoon van de toekomst worden. De tekenen zijn al zichtbaar.

Zo heeft de iPhone niet SMS als centrale functie naast bellen, iPod en internet, maar e-mail (de vier knoppen onderin).

Geen wonder. Dankzij het snelle internet op de smartphone, heeft SMS geen enkel voordeel op e-mail, alleen maar nadelen.

Dankzij IMAP kan op de iPhone en op verschillende pc's dezelfde e-mail (IN en OUT) ontvangen en verzonden worden. E-mail kent bijlagen, e-mail kent geen lengtebeperkingen en e-mail is nauwelijks langzamer dan SMS.

Ook e-mail komt gewoon aan als de smartphone uit staat of in gesprek is.

E-mail leent zich bovendien veel makkelijker en goedkoper voor bulkverzending en e-mail biedt de gebruiker de gratis mogelijkheid om nieuwsgroepen, RSS en fora op de voet te volgen. E-mail kent hyperlinks, e-mail werkt net zo handig met het adresboek, e-mail is te versleutelen (voor privacy) en e-mail kan plaatjes bevatten (net als MMS).

Al deze mogelijkheden kunnen in beperkte mate met SMS/MMS, maar kosten de gebruiker ook veel geld.

Waarmee meteen het grootste voordeel van e-mail in beeld is: nu een flat fee internetverbinding bijna standaard op elk mobieltje zit, is e-mail gratis, terwijl SMS nog steeds veel geld kost.

Betalen via e-mail

Het enige voordeel dat SMS op e-mail heeft, is dat via SMS geld verdiend kan worden bij allerlei belspellen, raadspelletjes, tv-spellen en flauwe diensten. Kortom: gokken en kopen via SMS. Zolang met e-mail geen snelle betaling mogelijk is, zal SMS voor dit soort zaken functioneel blijven.

Het is dus wachten op een techniek om via het SMTP-protocol (e-mailverzending) een snelle betaling te doen. Daarmee kan SMS dan definitief worden bijgezet in het digitale mausoleum naast bijvoorbeeld WAP en iMode.

Lees ook:Drie soorten gratis
Lees ook:Mobiel internet doorzoeken met je stem
Lees ook:Schrijfspreken: de inflatie van het woord
Lees ook:Esmee Denters: piraat of soldaat?
Lees ook:De zieke koe zegt boe, maar Apple zegt nee

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Dinges voorspelt einde SMS-tijdperk

 1. walgt

  Walgelijke reclame dat je niemand bent als je niet sms’t.

    /   Reply  / 
 2. M. van Roon

  Voorlopig zullen er genoeg mensen zijn die geen e-mail kunnen ontvangen op hun mobiel. Vooral jongeren met een prepaidabbonement die dus geen flat-fee internet kunnen betalen

  Zolang ik weet dat iemand geen e-mail kan versturen zal ik diegene SMS-jes blijven sturen, geen e-mails.

    /   Reply  / 
 3. Victor

  Jongeren met weinig geld? Ik heb toch stellig de indruk dat juist jongeren geld teveel hebben en de big spenders zijn in de mobiele samenleving.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>