Onzichtbaarheid komt in zicht

Het is wetenschappers gelukt driedimensionale objecten onzichtbaar te maken. Zo meldt de New York Times. Mensen kunnen een object zien indien het object licht weerkaatst. Elk object weerkaatst in principe licht, behalve zwarte gaten.

Dankzij een combinatie van nieuwe materialen wordt nu licht afgebogen en rond een object geleid. Theoretisch gezien kijk je dan door het object heen.

 

De onderzoekers aan de Berkeley Universiteit Californië zullen hun conclusies later deze week publiceren in enkele wetenschappelijke tijdschriften (Nature en Science). Vooralsnog komt het op mij over als een broodje aap. Ik wacht dus met spanning af.

Lees ook:PaperPhone en PaperTablet opvolgers iPhone en iPad
Lees ook:3D-beeldbuis
Lees ook:Verliefde Haarlemmer zoekt perron-geluk
Lees ook:Twitter basis van comedy Shit my dad says
Lees ook:Gebruiker van Android app is vogelvrij

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Onzichtbaarheid komt in zicht

 1. tripleX

  Goochelaars maken al heel lang dingen ‘onzichtbaar’ door middel van spiegels. Ik kan me voorstellen dat die techniek verwerkt in een bepaald materiaal zou kunnen werken.

    /   Reply  / 
 2. mr. X

  Nou dat is behoorlijk oud nieuws. In April 2006 werd al over deze techniek gepubliceerd, toen nog alleen ‘werkend’ in het microgolf gebied en dus niet voor zichtbaar licht. Nu met nieuwe nano-materialen dus ook ‘mogelijk’ voor zichtbaar licht. Er is nog een fundamenteel probleem voor bijvoorbeeld militaire toepassing; het licht dat op het ge-cloackte object (bijvoorbeeld een militair) valt kan door dat object ook niet meer worden gezien omdat het rondom afgebogen wordt. Voor o.a. militaire toepassing een probleem.

    /   Reply  / 
 3. Worf

  “Romulan Warbird decloaking, sir!”

    /   Reply  / 
 4. The Invisible Hand

  ” “

    /   Reply  / 
 5. carin

  Eindelijk de wetenschap heeft iets dat *dingen* onzichtbaar kan maken.Al jaren zwerven *invisible*de spirits van overledenen rond en dat willen de wetenschappers niet weten.Nu hebben ze zelf de ontdekking en gaan on publiek.
  Science in de toekomst,eindelijk.

    /   Reply  / 
 6. Sebas

  Leuk..

    /   Reply  / 
 7. Bas

  Als het licht wordt afgebogen dan zie je toch ook niet wat er achter het onzichtbaar gemaakte object is? m.a.w. dan zie je een zeer plaatselijk zwart gat of zoiets? Onder onzichtbaar versta ik dat het ineens niet meer bestaat: dat je dus de vloer en de muur gewoon ziet doorlopen en alles dat verder nog achter het onzichtbaar gemaakte object aanwezig is, maar dat je het wel kunt voelen. Zoals in Harry Potter! :)

    /   Reply  / 
 8. tripleX

  @ Bas: Door spiegels op een bepaalde manier op te stellen onder een tafel zie je een goochelaar (eigenlijk illusionist) er achter langs lopen terwijl in werkelijkheid bijv een meisje onder de tafel is verborgen. De ruimte onder de tafel lijkt echt leeg, en je ziet de illusionist echt lopen, maar je kijkt naar een reflectie van z’n benen.
  Nadeel is natuurlijk dat het een gecontroleerde opstelling is, op een podium. Maar het werkt wel.

    /   Reply  / 
 9. Victor

  Als je ergens omheen loopt, beland je uiteindelijk bij wat er achter staat. Als je licht omleid, zie je dus ook de reflectie van wat erachter zit. Je kijkt als het ware door het object heen, terwijl je er in feite omheen kijkt.

  Dat geldt overigens ook voor de spirits van Carin: ik kijk er omheen, omdat ze altijd beledigd zijn als ik door ze heen kijk…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>