Microsoft stapt in eigen valkuil

Jarenlang maakt Microsoft browsers (IE4, IE5, IE6, IE7) die niet volgens de webstandaarden werken. Ook onderling zijn de browsers nooit volledig uitwisselbaar. Webbouwers doen moeite om te zorgen dat een site in elke browser werkt, of kiezen voor gemakzucht en bouwen alleen voor de nieuwste IE-versie.

Nu IE8 er aan komt vindt MS het tijd worden voor een waarschuwing. IE8 voldoet namelijk (volgens MS) strikt aan de CSS-standaarden, waardoor nogal wat websites het niet gaan doen in de nieuwe browser.

Ontwikkelaars moeten bij het bouwen van een site, vooral als van CSS gebruik wordt gemaakt, met elke MS-browser rekening houden. De meeste ontwikkelaars letten daar nauwelijks op en bouwen dus vlijtig hun producten rond IE6 en IE7. Beide browser wijken sterk af van de standaarden die bijvoorbeeld wel door Mozilla worden gehanteerd.

Het overgrote deel van de webbouwers maakt en test websites alleen voor de huidige generatie IE (nu dus IE7), waardoor veel sites in IE8 niet goed in beeld zullen komen. Zoals veel sites ook niet goed werken in Opera, Firefox, Safari of Konqueror.  

Nu MS aanschurkt tegen de Open Source-gemeenschap en meer aansluiting zoekt bij de ISO-standaarden en W3-standaarden, zit MS met een zelf gecreëerd probleem. Het wil dus de trouwe (en vooral kortzichtige) eigen achterban waarschuwen voor de niet compatibele websites.

Dat betekent uiteindelijk natuurlijk dat klanten weer in de buidel moeten tasten om hun websites compatibel te laten maken. Zo laat de luie webbouwer zich betalen voor zijn (of haar) eigen wanprestaties.

 

I rest my case, zucht!

Lees ook:Opera presenteert nieuwe browser voor iPhone en iPad
Lees ook:Adobe Flash verkwanseld aan Microsoft
Lees ook:Apps voor Firefox, Chrome en smartphones | Mozilla
Lees ook:Firefox op 20% marktaandeel
Lees ook:Toekomstmuziek: ‘sociaal netwerken in 3D veel natuurlijker’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Microsoft stapt in eigen valkuil

 1. Stephan

  Schijtziek wordt je ervan, gelukkig bestaat er zoiets als virtualisatie

    /   Reply  / 
 2. Roeland

  Tja, ik bouw altijd eerst een website in firefox met strikte css.
  Daarna conditional comments voor diverse ie-versies.
  Dus als ie8 strikt volgens de standaard werkt heb ik geen probleem.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>