Elektronisch Patiënten Dossier heeft vroegtijdige ejaculatie

Van alle kanten oogst de vroegtijdige ejaculatie van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van Minister Klink kritiek. De uitvoering lekt dan ook aan alle kanten.

Zo is het wetsvoorstel dat nodig is voor een werkend EPD pas op 5 september in de Tweede Kamer beland, waardoor er nog geen besluit is gevallen. Desondanks is nu al de publiekscampagne gestart.

Ook de negatieve optie is een rare keuze…

Al jaren wordt in de Tweede Kamer gesteggeld over de invoering van een negatieve optie voor orgaandonoren. Niets doen als je wel donor wilt zijn, maar een formulier opsturen als je dat niet wilt. Deze methode van de negatieve optie is in de handel verboden. Je kunt alleen iets kopen als je aangeeft het wel te willen.

Allerlei bezwaren worden te berde gebracht als een bewindsman/vrouw voor orgaandonoren een negatieve optie voorstelt. Door allerlei redenen zouden mensen weleens niet zo'n formulier kunnen opsturen en dan tegen hun wil donor zijn. Ook de registratie kan falen, etc, etc.

Dood of levend 

Die bezwaren zijn bij opname in het EPD blijkbaar geen bezwaar, terwijl de risico's die aan het EPD kleven in feite groter zijn. Donoren zijn – over het algemeen – al dood, terwijl patënten meestal nog leven en dat ook graag zo willen houden. Fouten in het systeem hebben dus grotere impact op de betrokkene.

De brief die  bij alle huishoudens in de bus valt, kent ook de nodige hiaten. Zo zit er maar één formulier in dat ingevuld kan worden. En op dat formulier kan ook maar één kind worden ingevuld. De rest van het gezin kan dus geen bezwaar maken tegen opname in het EPD.

EPD wordt verkocht als een slechte auto 

Maar een groter hiaat in de brief is het ontbreken van eerlijke informatie. De brief is een prachtige verkoopfolder, maar geeft de lezer geen mogelijkheid voor een eerlijke afweging. Zo staat er niets over de risico's als de gegevens in handen vallen van criminelen. Gezien de hoeveelheid USB-sticks, cd-roms en laptops van o.a. justitie waarmee dit gebeurt, is dat geen ondenkbare optie.

Ook staat er niets vermeld van de risico's als gegevens in het EPD niet kloppen. Een huisarts, specialist of verpleger kan verkeerde gegevens in jouw EPD stoppen of gegevens vergeten toe te voegen. De volgende arts die jou onder ogen krijgt, rekent op correcte informatie in het EPD en kan zodoende tot een verkeerde behandeling overgaan. Een niet vermelde penicilline-allergie kan al fataal zijn. Nu, zonder EPD, wordt daar nog expliciet naar gevraagd; het EPD kan voor een te blind vertrouwen zorgen waardoor er niet meer naar gevraagd wordt.

Kopiëren en opsturen

Wij hebben het formulier dus onder de kopieermachine doorgehaald en voor het hele gezin teruggestuurd. Gezien de hoeveelheid geflopte IT-projecten bij de overheid is mijn vertrouwen in dit IT-project niet genoeg om mijn gezondheid op los te laten.

Lees ook:Spaanse oplichters doen zich voor als W3C, adware in de brievenbus
Lees ook:Second Life discrimineert
Lees ook:Mobiel bankieren met iPhone en iPad onveilig
Lees ook:Geachte heer Balkenende, heeft Al Qaeda nu gewonnen?
Lees ook:PvdA legt bom onder Hyves

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Elektronisch Patiënten Dossier heeft vroegtijdige ejaculatie

 1. Ina

  Wie kan mij vertellen waar ik een KOPIE van het AANVRAAG/AANMELDINGS FORMULIER kan vinden???
  Ik woon net over de grens in DLD en heb geen formulier ontvangen.Verder heb ik totaal geen vertrouwen in de beveiliging van zo’n dossier. Zoals het nu gaat is het bijna onmogelijk voor de burger hier tegen te reageren. Waarom??? of is dit juist de bedoeling zodat de betreffende minister zich later zelf die schouderklop kan geven omdat deze invoering “geslaagd” is!!!
  Schande OVERHEID!!!

    /   Reply  / 
 2. Klik hier voor het bezwaarformulier

  Klik op de link voor hetbezwaarformulier. Rechts in de webpagina vind je in een menu het Formulier bezwaarmaken (tweede van boven)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>