Ruzie? Internet helpt conflict op te lossen! En te vergroten…


Internet is een effectief hulpmiddel om een ruzie te beslechten zonder dat daar een dure advocaat, mediator of rechter aan te pas hoeft te komen. Dat stelt Jelle van Veenen, die vandaag aan de Universiteit van Tilburg promoveert op zijn onderzoek Getting to . Het gebruik van online programma’s kan volgens hem de crisiscommunicatie tussen partijen zodanig verbeteren dat in veel gevallen een oplossing bereikt voordat een conflict escaleert.

Volgens Van Veenen kunnen online tekstgebaseerde communicatiemiddelen zoals Rechtwijzer.nl en Echtscheidingsplan.nl gebruikt worden voor een complexe taak als geschilbeslechting en bieden ze mogelijkheden om het onderhandelingsproces te verbeteren.

Online communicatie heeft weliswaar enkele beperkingen, maar biedt tegelijkertijd mogelijkheden die ontbreken wanneer twee mensen rechtstreeks met elkaar praten. Van Veenen ontwikkelde achttien online instrumenten ter ondersteuning van een onderhandelingsproces in een geschil.

Van Veenen: ‘Via internet communiceren mensen effectief, op een voor hen geschikt moment, zonder geïrriteerd te worden door de lichaamstaal van de andere partij en zonder intimidatie door een chique kantoor en advocaten in driedelige pakken. Het programma helpt hen met structuur in de gesprekken, goede informatie, feedback én, als het toch niet lukt, een tijdig advies dat er misschien toch een bemiddelaar aan te pas moet komen.’

Van Veenen zegt dat mensen zich door het gebrek aan sociale informatie – uiterlijk, gebaren, uitspraak – minder op sociale verschillen richten en meer op onderlinge overeenkomsten.
Dat vind ik wel erg kort door de bocht: nog nooit van emoticons >:( en webcams gehoord, Van Veenen?
En je denkt toch niet dat ik een online programma ga gebruiken om ons conflict uit de wereld te helpen? Wat denk je wel niet? Jij beledigt mij, zit me dwars en dat moet ik, omdat jij dat wilt, via internet ons conflict oplossen. Dacht het niet, meneertje de promovendus! Biedt eerst maar eens je excuses aan. Dan praten we verder.

Nadelen van het gebruik van internet zijn volgens Van Veenen dat door het gebrek aan non-verbale signalen gemakkelijker misverstanden ontstaan en dat mensen zich eerder laten beïnvloeden door vooroordelen en negatieve verwachtingen.

Lees ook:Onderzoek: Nederlander moet nog wennen aan internet op mobiele telefoon
Lees ook:Washington DC gaat over op Google Docs
Lees ook:Vacantiegangers vaker online dan thuisblijvers
Lees ook:Privégegevens social media-gebruikers liggen op straat (video)
Lees ook:Barack Obama nu al winnaar: met sociale media

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>