Hoera, 20 jaar world wide web! En nu?

Afgelopen vrijdag (13 maart) werd overal op aarde de verjaardag gevierd van het wereldwijde web. Voor de ouderen onder ons is het wat gemakkelijker om zich een wereld zonder internet voor te stellen, maar voor opgroeiende kinderen en tieners anno 2009 is het idee van een ‘world wide web’ de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe kwam dat web nu eigenlijk tot stand? En hoe groot is het eigenlijk? En misschien de belangrijkste vraag: ontwikkelt het web nog altijd verder?

Het idee van een ‘web’ van computers die constant met elkaar in verbinding staan, komt al voor in het korte verhaal A Logic Named Joe van de Amerikaanse science fiction-schrijver Murray Leinster, uit 1946. En al vanaf eind jaren zestig van de vorige eeuw werd het internet (onder de naam ARPANET) al gebruikt in militaire kringen. Ter verduidelijking: de termen ‘internet’ en ‘wereldwijde web’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen strikt gezien niet hetzelfde. Het wereldwijde web is één van de diensten die gebruikt maakt van het internet, samen met diensten als e-mail en FTP.

Algemeen wordt aangenomen dat de Britse wetenschapper Tim Berners-Lee samen met de Belg Robert Cailliau aan de wieg staan van het wereldwijde web zoals wij dat vandaag de dag nog kennen, met technische afspraken als HTTP, URL en HTML. Het doel van deze afspraken? Het internetgebruik en het informatieverkeer veel eenvoudiger maken, bijvoorbeeld door de introductie van de webbrowser. Zonder het idee van Berners-Lee en Cailliau zou het internet vermoedelijk niet zijn uitgegroeid tot de bron van kennis en vermaak die het nu voor jong en oud is.

Hoe groot is het ‘www’ nu eigenlijk? Deze website schat dagelijks de omvang van het wereldwijde web: op 16 maart 2009 zouden dit bijna 26 miljard websites zijn, waaronder zo’n 700 miljoen Nederlandse pagina’s. Maar als we Berners-Lee mogen geloven is het web nog lang niet ‘af’. De Brit wil namelijk richting een ‘semantisch web‘. Dit komt er in het kort op neer dat er ‘betekenis’ moet worden toegevoegd aan het web: een ‘context’ die niet alleen door mensen wordt begrepen, maar ook door het web zelf. In dit artikel uit 2001 legt Berners-Lee zelf uit wat hij bedoelt met het semantische web.

Geen zin om te lezen? Hier een beknopte (Engelstalige) introductie over het semantische web!

Lees ook:WiMax is nieuwe standaard voor draadloos internet
Lees ook:Censuur of bescherming
Lees ook:Vacantiegangers vaker online dan thuisblijvers
Lees ook:Online koffie proeven met George Clooney
Lees ook:Portals verpesten internet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>