Betalen voor Last.fm: hoe revolutionair is dat eigenlijk?

Voor veel mensen is het internet een schijnbaar onuitputtelijke muzikale bron. Nog nooit was het zo gemakkelijk om in contact te komen met muziek waar je zonder het web in geen honderd jaar van zou hebben gehoord. Neem nu Last.fm: een website die fungeert als gratis internetradio in elk denkbaar genre, Centraal Bureau voor Muziekstatistieken, online community en Wikipedia ineen. Last.fm presenteerde zich als ‘the social music revolution’, maar gaat voortaan geld vragen voor enkele diensten. Hoe revolutionair is dat eigenlijk?

Tot grote woede van sommige Last.fm-gebruikers kunnen Amerikanen, Britten en Duitsers wél gewoon gratis blijven luisteren naar hun vertrouwde internetradio. “Discriminatie!”, brult men in de vele reacties op het bericht. Volgens Last.fm gaat het om een puur zakelijke beslissing: men richt zich nu eenmaal vooral op de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland, dus daar komen ook de advertentie-inkomsten vandaan. En voor een goed product mag trouwens ook op internet gewoon betaald worden, betoogt Webwereld.

Hoe dan ook, de kans is groot dat veel Last.fm-gebruikers aftaaien en hun heil zoeken bij diensten als het Zweedse Spotify, dat nog voor de zomer voet aan de grond wil zetten in Nederland. In tegenstelling tot andere initiatieven heeft Spotify wél het gros van de major platenmaatschappijen achter zich. Als de dienst in ons land van start gaat kan met gratis luisteren – met reclameblokken tussen de liedjes door – of een betaalde account nemen zonder reclame.

Dat het verdienmodel van platenmaatschappijen en artiesten verouderd is, staat als een paal boven water. Volgens de Amerikaanse nieuwe media-expert Jeffrey Cole is het huidige model ‘gebaseerd op afpersing’ en zal muziek in de toekomst gratis zijn. Het geld zal volgens Cole worden verdiend met optredens en merchandise.

Vooralsnog lijken de grotere partijen in de muziekindustrie nogal moeite te hebben met het omschakelen naar een ander verdienmodel. Zo zag de gratis concertwebsite Fabchannel zich onlangs genoodzaakt op zwart te gaan, kunnen Britten geen muziekvideo’s kijken op YouTube en worden torrent-websites als Mininova en The Pirate Bay voor de rechter gesleept.

Lees ook:Muziekdienst Spotify zet rem op gratis diensten
Lees ook:Spotify onder de loep: muziek niet langer een bezit
Lees ook:Spotify radio krijgt make over (video)
Lees ook:Spotify gaat concurreren met iTunes | 13 miljoen liedjes
Lees ook:Winst zit er voor Spotify nog niet in

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Betalen voor Last.fm: hoe revolutionair is dat eigenlijk?

  1. Pingback: Spotify onder de loep: muziek niet langer een bezit | NieuweMedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>