Spotify onder de loep: muziek niet langer een bezit

Op dit blog kon je al eerder lezen over de Zweedse muziekdienst Spotify. Op dit moment moeten Nederlanders nog een abonnement van tien euro per maand nemen om onbeperkt muziek te kunnen luisteren, maar zodra Spotify ook in ons land gratis lidmaatschappen mogelijk maakt – waarbij de muziek onderbroken wordt door reclame – zou er wel eens een gouden toekomst in het verschiet kunnen liggen.

Het succes van Spotify is echter afhankelijk van twee belangrijke factoren. Zolang niet alle muziek in de catalogus is opgenomen – sommige platenmaatschappijen of rechthebbenden liggen nog dwars – moet de muziekliefhebber alsnog zijn toevlucht nemen tot andere kanalen. Verder moet Spotify ook op mobiele apparaten – zoals de iPhone – beschikbaar zijn, wil ook de reiziger onderweg er wat aan hebben.

Collega-blogger Niels Aalberts van Eerste Hulp Bij Plaatopnamen gebruikt Spotify al een tijdje en laat in dit artikel zijn licht schijnen over de voors en tegens van de dienst: “Psychologisch moet ik nog even wennen aan het idee dat ik de muziek in Spotify niet bezit, maar zolang ik deze onbeperkt kan luisteren en delen met andere Spotify-gebruikers, persoonlijke playlists kan maken en hopelijk straks ook cd’s kan branden voor in de auto en op het werk, is er natuurlijk niets aan de hand. Essentieel voor dat onbeperkt delen is dan wel dat Spotify snel door een grote groep gebruikers wordt binnen gehaald en enthousiast gebruikt.

Ook leuk: Aalberts deelt hier de resultaten van zijn persoonlijke zoektocht naar muziek op Spotify en constateert dat er veel te halen valt bij Spotify, hoewel belangrijke artiesten als The Beatles, Led Zeppelin en Oasis vooralsnog ontbreken.

Hieronder een promotiefilmpje van Spotify:

Lees ook:Muziekdienst Spotify zet rem op gratis diensten
Lees ook:Spotify gaat concurreren met iTunes | 13 miljoen liedjes
Lees ook:Spotify radio krijgt make over (video)
Lees ook:Winst zit er voor Spotify nog niet in
Lees ook:Betalen voor Last.fm: hoe revolutionair is dat eigenlijk?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Spotify onder de loep: muziek niet langer een bezit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>