Protest tegen ‘internetbelasting’ om kranten te redden: Plasterk legt advies naast zich neer

Dit artikel in Trouw maakte vandaag veel tongen los: de commissie-Brinkman zou in dit rapport (pdf) over de toekomst van de pers adviseren om enkele euro’s belasting te heffen op elke internetaansluiting. Dit geld zou dan vooral besteed moeten worden aan innovatie in de krantenwereld.

Zoals verwacht waren de reacties niet van de lucht, zie bijvoorbeeld de gesprekken op Twitter. Minister Plasterk liet al weten niet warm te lopen voor deze ‘internetbelasting’.

“Volgens de commissie kan de heffing ook helpen om de consument van media en internet duidelijk te maken dat nieuws en nieuwsgaring niet gratis is”, aldus Trouw.

In Engeland is men ook bezig met een vorm van internetbelasting: niet om de media te steunen, maar om het hele land aan breedband internet te helpen.

Lees ook:Kranten bietsen toch bij Plasterk
Lees ook:Maak van je to-do list een iPhone-game
Lees ook:Nederlandse kinderen hebben meeste profielen op internet
Lees ook:Actie voor vrijheid van meningsuiting WikiLeaks
Lees ook:App Sunday: Brood app is broodje aap verhaal

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Protest tegen ‘internetbelasting’ om kranten te redden: Plasterk legt advies naast zich neer

 1. Matthieu Gerritsen

  Brinkman stelde dat kranten mede in de problemen zitten doordat zij nauwelijks iets verdienen op internet, terwijl zij hun artikelen wel gratis online publiceren. Volgens Brinkman is dat ‘roofbouw’. “We moeten het beeld corrigeren dat alles op internet gratis kan zijn”, zegt hij.

  De denkfout die Brinkman maakt is dat kranten ook gewoon hun abonnementdienst kunnen voortzetten op hun respectievelijke websites; lid worden en afrekenen.

    /   Reply  / 
 2. Kate-online

  Bedankt voor de interessante informatie

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>