Nederlandse torrentsite Mininova in mei voor de rechter

Op woensdag 20 mei staan de Nederlandse torrentsite Mininova en piraterij-bestrijder Stichting BREIN voor het eerst tegenover elkaar voor het gerecht, meldt TorrentFreak. Dan zal de rechter moeten bepalen of Mininova al dan niet illegaal bezig is. Volgens Erik Dubbelboer van Mininova is de vraag niet of torrentsites (il)legaal zijn, maar in hoeverre torrent-zoekmachines mogen linken naar materiaal waarop copyright rust. De zaak is volgens hem dan ook niet te vergelijken met de rechtszaak tegen de Zweedse torrentsite The Pirate Bay.

Er zijn een aantal punten waarop Mininova (goed voor 25 miljoen pageviews per dag) afwijkt van torrentsites als The Pirate Bay. Allereerst beheert Mininova geen ‘open tracker‘ (een openbare centrale server die de technische communicatie tussen up- en downloaders regelt). Verder worden torrents op verzoek verwijderd.

Opvallend is ook de openheid waarmee Mininova naar buiten treedt (zie bijvoorbeeld dit achter-de-schermen-verhaal). ”We zien de uitkomst van de rechtszaak met vertrouwen tegemoet en denken niet dat Mininova op zal houden met bestaan”, aldus Dubbelboer. En tegenover Emerce stelt hij: “We denken sterk te staan. Mininova handelt binnen de Nederlandse wet. We werken met een notice en take down policy en hosten zelf geen illegale content. In feite maakt Mininova de content die de bezoekers uploaden, doorzoekbaar en levert in daarmee een zoekdienst.”

BREIN ziet dat toch anders: “Websites zoals The Pirate Bay of Mininova maken structureel gebruik van illegale content zoals films, tv series, muziek en games. Zij kunnen zich niet achter hun gebruikers verschuilen of enkel aanbieden onrechtmatige links na melding te verwijderen, iets dat The Pirate Bay niet eens doet, maar zij moeten preventief toezicht houden”, aldus directeur Tim Kuik.

Hier meer foto’s van het Mininova-kantoor in Utrecht (credit: ricard.pyrker)

Hieronder een korte uitleg hoe een torrentsite als Mininova werkt (Engels):Lees ook:Mininova test filter illegale content: gebruikers reageren verontwaardigd
Lees ook:Oprichters torrentsite The Pirate Bay schuldig: ook gebruikers op de vingers getikt
Lees ook:The Pirate Bay in de uitverkoop: website stopt hosten torrent-bestanden
Lees ook:Zweedse Piratenpartij demonstreert tegen veroordeling The Pirate Bay
Lees ook:BlueShots wil online tv-kanaal openen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nederlandse torrentsite Mininova in mei voor de rechter

 1. Pingback: Oprichters torrentsite The Pirate Bay schuldig: ook gebruikers op de vingers getikt | NieuweMedia

 2. Pingback: Mininova test filter illegale content: gebruikers reageren verontwaardigd | NieuweMedia

 3. catfight video

  Minimova moest hierbij gaan filteren op copyright protected materiaal, een niet aan te beginnen klus dus

    /   Reply  / 
 4. Alex

  The Pirate Bay is een Spaanse torrentsite die door o.a. een actiegroep uit Zweden is opgericht -_-

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>