Twitteren in de rechtbank: ja of nee ?

In de ene rechtbank is twitteren toegestaan, in de andere niet. Zo mag in de rechtbank van Dordrecht, die donderdag en vrijdag de strafzaak tegen Sander V., de moordenaar van Milly Boele, behandelde, niet getwitterd worden.
Dat leidde tot een levendige discussie op Twitter.

Het verbod in Dordrecht geldt niet alleen voor deze spraakmakende zaak, maar voor alle zaken in de Dordtse rechtbank. Hiermee is deze rechtbank de eerste en vooralsnog ook de enige in Nederland met een twitterverbod.

Rechters en de Raad voor de Rechtspraak lieten eerder weten geen bezwaar te hebben met live twitteren tijdens de behandeling van strafzaken. De rechtbank in Groningen heeft bijvoorbeeld geen enkele moeite met twitterende verslagers. Rechtbankverslaggever Chris Klomp twittert met de hashtag #twitcourt bijna dagelijks vanuit de rechtbank in Groningen.

In de Verenigde Staten is het twitteren vanuit de rechtszaal omstreden vanwege de mogelijke beïnvloeding van de jury. Ook juryleden zelf zijn door Amerikaanse rechters wel eens op de vingers getikt vanwege twitteren. Daarom heeft Florida Twitter, blogs en Facebook tijdens rechtszaken compleet verboden.

Lees ook:Twitterverbod voor getuigen in de rechtszaal
Lees ook:Twitter-verbod in rechtbank ‘misverstand’
Lees ook:Regels voor gebruik social media bij Almelose rechtbank
Lees ook:Oranjespelers Twitteren er tijdens EK lustig op los
Lees ook:Kleine webwinkels in de knel door verouderde wetgeving

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Twitteren in de rechtbank: ja of nee ?

  1. Pingback: Twitter-verbod in rechtbank ‘misverstand’ | NieuweMedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>