‘Gewoon’ Jannes over DRM: als ze maar meezingen

Voor elk optreden vraagt Jannes aan het of mensen zijn cd gekocht, gekopieerd of gedownload hebben. Op de laatste Ja, is zijn vaste antwoord: "Als je maar mee kunt zingen." Jannes ligt, aldus zijn manager Dick Oosting, niet wakker van illegaal kopiëren of dowloaden.

Jannes is groot geworden dankzij etherpiraten. Die betalen ook geen auteursrechten. Voor zijn inkomsten zijn de vele optredens in het land veel belangrijker dan de verkoop van cd's. Toch zijn de verkopen van artiesten als Jannes nu ongeveer een kwart van wat het tien jaar geleden was merkt Oosting op. "Je merkt dus wel degelijk dat er gekopieerd en gedownload wordt."

Het zijn de platenmaatschappijen die problemen hebben met downloaden.
"In het verleden verdienden die miljoenen aan een artiest, nu nog maar
tonnen", meldt Oosting. "Ze hebben te lang zitten slapen en moeten nu nog
een andere manier zoeken om platen te maken." Ook de muziekwinkels moeten er van alles bijdoen om de teruglopende omzet te compenseren: games, video's, snoepgoed.

"Jannes zit wel in een luxe positie", aldus Oosting. "Hij heeft duizenden aanvragen voor optredens per jaar". Artiesten als Boudewijn de Groot en met name Engelstalige artiesten hebben veel minder optredens en zijn meer op cd-verkopen aangewezen.

De fans van Jannes willen bovendien gewoon zijn cd's in huis hebben. Ze kopen dus elke nieuwe cd in de winkel. "Ze geven vervolgens wel weer kopietjes aan vrienden en familie, maar dat hoort er nu eenmaal bij", meent Oosting. "Als ze maar mee kunnen zingen."

Dit als eerste inlossing van mijn belofte om de muzikanten eens te vragen naar hun mening over piraterij. Een dezer dagen hoop ik andere acts te polsen, uit een ander genre natuurlijk.

Lees ook:Muziek op internet is good for business
Lees ook:Betalen voor Last.fm: hoe revolutionair is dat eigenlijk?
Lees ook:Psy zingt opvolger Gangnam Styl voor de 1e keer (video)
Lees ook:YouTube ‘s got talent
Lees ook:Nieuwe linkdumpsite speciaal voor weblogs

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Gewoon’ Jannes over DRM: als ze maar meezingen

  1. Rudy

    Mooi voorbeeld van een artiest die het van optredens moet hebben om inkomsten te krijgen en niet van de cd verkoop. Jannes zou het waarschijnlijk ook kunnen doen zonder een platenmaatschappij.

    Platenmaatschappijen waren goed voor twee dingen: 1) als kapitaalverstrekker en 2) als distributiekanaal. Vroeger was er veel geld nodig om een nieuwe artiest een album te laten opnemen, maar tegenwoordig niet meer. Dankzij de techniek die steeds beter wordt kunnen artiesten tegen lage kosten al heel veel zelf in eigen beheer opnemen en is de behoefte aan een dure ‘professionele’ studio veel minder groot. Bovendien geeft dit de artiest meer vrijheid als deze niet gebonden is aan een platenmaatschappij, een platenmaatschappij zal immers zeggen ‘als wij geld in jouw album pompen dan wijzen we jou een producer aan die het album precies laat klinken zoals *wij* willen’, enz, enz….

    Vroeger had de artiest de platenmaatschappij nodig voor de distributie van zijn werk, maar dankzij internet zijn de kosten van distributie vele malen goedkoper geworden en kan de artiest dit ook zelf in eigen beheer regelen.

    Platenmaatschappijen zijn dinosaurussen die op het punt staan om uit te sterven, simpel om economische redenen. Ze voegen geen waarde meer toe aan het eindproduct. En iets dat geen toegevoegde waarde heeft in een product is gedoemd om te verdwijnen in het productieproces.

    Langzamerhand zullen platenmaatschappijen verdwijnen en dat zal de weg vrij maken voor nieuwe initiatieven waarbij ook Engelstalige en andere artiesten beter aan de bak komen.

      /   Reply  / 
  2. Victor

    Ik denk niet dat ze verdwijnen. Je vergeet dat er twee soorten artiesten zijn: artiesten die d.m.v. optredens langzaam zelf bekend worden, en artiesten die gemaakt worden door platenmaatschappijen. Die laatste cat. is wel de meest lucratieve.

    Platenmaatschappijen zijn als investeerder nog steeds nodig: het maken van een cd kost ongeveer 100.000 euro. Promotie en marketing zijn nog veel duurder.

    Laten we deze discussie voortzetten onder het artikel dat er vanavond op komt. Over klassieke muziek en Brazilie…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>