Muziek op internet is good for business

10220411A~Garfield-Never-Wrong-PostersIn 2005 maakte de BBC opnames van de negen symphoniën van Beethoven downloadbaar. De klassieke wereld meteen op z'n achterste benen want ze hebben het in dit nieuwe millennium niet makkelijk gehad.

De gedachte van de BBC – onbekend maakt onbemind – bleek echter waarheid. Juist door heel veel muziek online te brengen, maar ook door online muziekbibliotheken en -diensten, is de klassieke muziek hard bezig aan een come back. En wat voor klassiek geldt, geldt ook voor Chinese, Jamaicaanse en Brazilliaanse muziek.

Is de gedachte "downloaden verschraalt het aanbod" dan zo verkeert? 

(afb: flickr.com) 

De RIAA roept dit al jaren: downloaden verschraalt het aanbod, maar juist in landen waar de platenindustrie klein is en de piraterij groot, bloeit de muziek en ook de muziekindustrie op als nooit tevoren. Zoals in Jamaica waar veel muziek opnieuw opgenomen wordt met betere kwaliteit en vaak met een nieuwe beat. Of in China waar veel artiesten juist via internet bekendheid krijgen en optredens boeken.

In Brazilië is een stroming genaamd Technobrega's waarvan de makers hun uiterste best doen om zoveel mogelijk muziek weg te geven. Ze uploaden, delen cd's uit op straat en dj's maken er nog eens allerlei mixen van die ook weer als mp3 uitkomen. De inkomsten moeten de artiesten van hun optredens hebben. Dit alles geeft een explosie van nieuwe artiesten – juist door de piraterij – met een dikke boterham. Waar verdienen ze hun brood mee? Optredens.

Nu is ook ineens duidelijk waarom de commerciële namen, de Britney's en Timberlakes van deze wereld, wel tegen piraterij zijn. Dan moeten ze ineens weer gaan werken voor hun geld. En van werken wordt je moe…

Maar goed, lieve blogvrienden. Ik moet nu dus door het stof. Mijn ongelijk is denk ik aangetoond. Waar ging ik de fout in? Ik vergeleek de muziekuitgevers met mijn eigen wereld van boekenuitgevers. En schrijvers hebben niets anders dan hun royalties; we krijgen immers Ahoy niet vol door uit ons eigen boek voor te gaan lezen.

De hele discussie hierover vind je hier en hier.

Lees ook:‘Gewoon’ Jannes over DRM: als ze maar meezingen
Lees ook:DRM en muziekpiraterij hand in hand
Lees ook:Muziekpiraterij ook in Nederland hard aanpakken
Lees ook:Muziek zonder DRM
Lees ook:China, mijn excuses!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>