Bill Gates heiliger dan Al Gore

De heilige Bill GatesHoe lang duurt het nog voordat Bill Gates heilig wordt verklaard? Nadat zijn Microsoft jarenlang de wereld met kapitalistisch machtsvertoon heeft gedomineerd, hangt meneer Gates nu ineens de filantroop uit.

Op het aanstaande World Economic Forum in Davos – dat is een bijeenkomst van de 'groten der aarde' – gaat Gates pleiten voor een vriendelijkere en creatievere vorm van kapitalisme. Is hij ineens getroffen door een contemplatief moment? Nee, er zit veel meer achter. Het begint allemaal met een stekende koppijn…

 

Gates neemt dit jaar afscheid van Microsoft, maar wat heeft hij eigenlijk bereikt in zijn leven? Hij heeft de wereld voorzien van een aanvankelijk mooi, maar inmiddels wanstaltig en slecht besturingssysteem. Zijn bedrijf is zo'n beetje het meest gehate bedrijf dat de wereld kent. Eigenlijk heeft Bill Gates niets anders om trots op te zijn dan zijn heel erg dikke bankrekening. En zelfs daarmee is hij niet meer de grootste, want een of andere telecom-Mexicaan is hem als rijkste der aarde voorbij gestreeft.

Wat rest Gates nu nog in het leven? Depressies nemen bezit van de overbekende Bill Gates. Zijn vrouw Melinda kijkt voor het eerst naar andere mannen, zijn kinderen werken ineens met een Apple MacBook en Bill Gates beseft: ergens is het mis gegaan.

Als zijn depressie een dieptepunt heeft bereikt – prozac helpt niet meer – ziet Bill ineens het licht. Bill Gates ontdekt een nieuw en nog groter voorbeeld voor de wereld dan Gates zelf meende te zijn:  Al Gore.

Al Gore lukt het om de heersende economische wereldorde te behouden door de hele wereldbevolking een sprookje op de mouw te spelden over CO2-uitstoot en klimaatverandering. Gevolg: Europa en de V.S. gaan minder fossiele brandstoffen gebruiken (want minder CO2-uitstoot), waardoor de macht van de Arabische olielanden niet nog verder toeneemt. Als leuk neveneffect wordt ook de economische ontwikkeling van derdewereldgebieden in de kiem gesmoord, want we willen natuurlijk niet dat die landen ook ineens CO2 gaan uitstoten.

Gates is ineens geïnspireerd door deze slimme zet van Al Gore, maar Billy is ook gedreven door afgunst. Want Gore heeft een Nobelprijs gewonnen. Iets waar Gates alleen maar van kan dromen. Jammer genoeg heeft Gore al het patent op milieu, dus Gates moet iets nieuws verzinnen om nog edeler te worden dan Gore.

Dan wordt het ineens duister in Gates' hoofd. Steken, hoofdpijn, bijna migraine. Een nieuw gevoel dat Gates niet kent maakt zich over hem meester: hij moet zelf iets verzinnen. Een bijna hopeloze opgave.

Maar ook het onmogelijke lijkt te bestaan. Bill Gates heeft iets verzonnen. Niet gejat, gekopieerd of gekocht, maar zelf bedacht. De wereld is toe aan een nieuwe vorm van kapitalisme, zo bedenkt Bill. Creatief kapitalisme, met een vleugje filantropie, want anders kom je niet in aanmerking voor de Nobelprijs, of beter nog: Heiligverklaring.

Kapitalistische bedrijven, zo meent Gates, moeten meer producten ontwikkelen voor de arme wereldregio's. Goedkoper en ook met de mogelijkheid dat arme landen zelf tot economisch ontwikkeling komen.

Bill beseft opeens dat Microsoft eigenlijk al voorop loopt in deze nieuwe economie. Bijvoorbeeld door Mandriva Linux dwars te zitten bij het ontplooien van activiteiten in de derde wereld, omdat Microsoft dat ook wil. Hoe creatief en nobel zijn nieuwe model ook mag zijn, het blijft natuurlijk kapitalistisch.

"Lekker!", zegt Gates tegen zichzelf, want nu ondermijnt hij de pogingen van zijn grote voorbeeld en opponent Al Gore om de derde wereld economisch klein te houden. Bill's hoofdpijn maakt ineens plaats voor een vertrouwd gevoel. Een gevoel dat Bill al jaren kent en gekoesterd heeft, het gevoel van dominantie. Bill Gates mag een nieuwe markt domineren en heeft daar een prachtig en vooral nobel jasje voor bedacht. Mooier nog dan het jasje van Al Gore.

Lees ook:Bill Gates is jarig, tijd voor taart
Lees ook:Bill Gates, Yahoo, Alibaba en de Chinezen
Lees ook:De jeugdzonde van Bill Gates
Lees ook:Microsoft blijft Yahoo uitdagen
Lees ook:Windows 7 demo

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bill Gates heiliger dan Al Gore

  1. Jorn

    Bill was natuurlijk al erg filantropisch bezig met de Bill & Melinda Gates Foundation. Ze geven miljarden dollars per jaar weg, waarschijnlijk ook om er met name zelf een goed gevoel aan over te houden ;)

    Echt mooie actie van Gates zou zijn als hij zegt: okay Microsoft, hier heb je 20 miljard dollar, koop nu de beste mensen en maak het beste besturingssysteem dat er is. Dan pas is iedereen blij denk ik.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>