Het spel der extremisten – een taaldingetje

Fitna wilders filmDe taal waarmee extremistische elementen in onze samenleving communiceren over Moslims, vertoont veel overeenkomsten met de manier waarop zeventig jaar geleden ook Joden gestigmatiseerd werden.

Zoals het gebruik van taalvreemde woorden om een anti-stemming aan te jagen. Woorden uit de ongewenste taal (van het ongewenste volk) worden uit een context te pas en te onpas gebruikt en werken bij bange en domme mensen als een soort verborgen landmijntje: je kunt ze op elk moment tot ontploffing brengen en meteen weer die anti-stemming oproepen.

Mooi voorbeeld is zijn woordkeuze voor de film: Fitna, waarbij Wilders zo zijn eigen betekenis aan het woord geeft. Ook plakt hij ineens arabische woorden in zinnen…

Voorbeeld uit een citaat:  "...of waar zij in al hun lafheid en dhimmitude ook toe oproepen…". Dhimmitude is een Franse verbastering van het Arabische dhimma. Dhimma duidt op een situatie waarin de overheid de burger bescherming biedt, en de burger als tegenprestatie loyaal is als Moslim. Welke aanhanger van Wilders kent dit woord?

Ook het vergroten van begrippen hoort bij dit spel der extremisten. Begrippen als tsunami en wereld  (Moslim-tsunami, wereldwijde onrust, wereldterreur) maken de kwestie groter dan ze is. Bange en domme mensen – jawel, ik maak onderscheid tussen domme en minder domme mensen – stinken daarin.

In een uitspraak als "Ik zal nooit buigen voor de Islam"
wordt impliciet beweerd dat de Islam dat van Wilders verlangt. Niets is grotere onzin – er bestaat bovendien helemaal niet zoiets als 'de islam'. Maar de suggestie is voldoende om bange en domme mensen
dat te doen geloven en dus afkerig te maken van alles en iedereen die met de Islam te associëren is.

Niet weer die Nazi's 

Het is onkies om vergelijkingen te maken met de Nazi-terreur van de vorige eeuw. Ik wil Wilders ook niet met Hitler c.s. vergelijken – teveel eer – maar de methode die Wilders gebruikt zijn natuurlijk beproefd en daarmee weinig origineel. Ze passen wel bij zijn denkbeelden van haat zaaien en één groep binnen onze samenleving als zondebok positioneren.

Veel meer dan dat hebben de denkbeelden van Wilders ook niet om het lijf. Naast alle lege frasen heeft Wilders verder bar weinig te melden. Ook zijn film zal dus weinig meer zijn dan het afficheren van Wilders' bange natuur.  

 

Lees ook:Vrijheid van meningsuiting is mislukt
Lees ook:Verdonk, Wilders, Stalin en Hitler
Lees ook:Koran en bijbel: over alles wat ons verbindt.
Lees ook:Schrijfspreken: de inflatie van het woord
Lees ook:Much ado about nothing (2)

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het spel der extremisten – een taaldingetje

  1. tripleX

    Ik snap dat haar van hem niet. Wat wil hij daar toch mee zeggen?
    Het is geen mode, voor zover ik weet.
    Geen flauw idee of het zo is, maar het zou kunnen dat hij denkt aan figuren als Napoleon en Hitler, enz die allemaal een specifiek uiterlijk kenmerk hadden. In ieder geval weet hij dat wij dat ook weten.
    Hij weet natuurlijk ook dat de Nazi’s experimenteerden op gevangenen om ogen blauw te krijgen, omdat blond haar en blauwe ogen superieur werd gevonden.
    Hij blijkt het geen probleem te vinden om daarmee geassocieerd te worden. Anders zou hij het niet doen zou je denken. Ik hoop dat ik ongelijk heb.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>