Verdonk, Wilders, Stalin en Hitler

Suggestieve symboliek zoals gebruikt door Wilders, Verdonk, maar ook de club Stop Islamisering Nederland, roept al snel verkeerde vergelijkingen op. Enkele voorbeelden:

MeeuwZoals de meeuw in het logo van de PVV. Een typisch Nederlands symbool, want Nederland is nu eenmaal een waterland waar de meeuw niet weg te denken is.

Het Historisch Nieuwsblad heeft deze vergelijking erg direct gemaakt, terwijl de overeenkomst echt ver te zoeken is. Niet graag neem ik het op voor Wilders' xenofobe borrelclubje, maar op basis van deze meeuw kan de PVV niet met de NSB vergeleken worden. Veel andere uitingen van de PVV doen dat wel…

RitaRita Verdonk heeft nog veel minder historisch besef dan Wilders, of ze ziet in zichzelf echt een matriarch (of dictator) van de oude stempel.

Eenvoudige symboliek: de vlag op de achtergrond en de kapitein houdt het stuur stevig vast en houdt ons land op koers. Door weer en wind, alle gevaren trotserend.

StalinStalin gebruikte dezelfde kinderlijke symboliek. Ook hij kijkt niet naar ons. Rita kijkt in de foto over ons – haar volk – heen. Stalin kijkt liever een andere kant op, maar ook hij houdt het roer stevig vast. Vertouw ons maar, dat zegt dit beeld.

 lijn

Op alle frontenIn woorden schuilt net zoveel symboliek en zijn evenzovele walgelijke vergelijkingen te trekken.

Zo wisten de Nazi's onze oranje V om te buigen in een Duits overwinningsteken. Deze poster hing tussen 1941 en 1945 zo'n beetje op elke straathoek in Nederland.

lijn

Op alle fronten

Het bijzonder enge clubje Stop Islamisering Nederland gebruikt ook die uitdrukking Op alle fronten.

Walgelijk, eng, maar geen reden om de SIN ook met de Nazi's te
vergelijken. Dergelijke taal en symbolen zijn nu eenmaal universeel.
Dus makkelijk te begrijpen voor iedereen en dus een prima middel om
ideeen te verkopen.

De keuze van symbolen zegt wel heel veel over degenen die ze gebruiken. Zowel de PVV als de SIN als de Tonnies zoeken hun aanhang onder domme en bange mensen. En die spreek je niet aan met feiten of argumenten. Kan ook niet, want er zijn geen feiten of argumenten die spreken voor hun enge ideeën.

Woorden van angst en geruststelling

Wat wel spreekt voor hun enge ideeën is de angst die leeft onder de mensen en de angst die verder aangewakkerd kan worden door deze enge clubjes. Die angst kweek je met woorden die verwijzen naar oorlog en strijd.

Front is zo'n woord dat angst en onrust inboezemt. De redding voor die angst wordt dan weer geboden in symbolen zoals Rita ze gebruikt. Zoals Stalin de wereld ging redden van het kapitalisme en de nazi's, zo zal Rita ons redden van… tja, van wat eigenlijk? Van de angsten die ze zelf zaait?

OuroborosMaar dat snapt haar doelgroep niet. Daar moet dus nog een symbool voor gezocht worden.

Het volgende leek me wel aardig.

Met dan de spreuk eronder:  Finis Ab Origine Pédet. Niet origineel, niemand begrijpt het, maar het klinkt wel heftig.

Lees ook:Boeven gaan in media
Lees ook:Wie is onze leider? Vraag het de Stemwijzer
Lees ook:Geen enkele internetprovider wil Fitna
Lees ook:Geert Wilders’ vrijheid van meningsuiting
Lees ook:Much ado about nothing (2)

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Verdonk, Wilders, Stalin en Hitler

  1. Rob

    ‘Van de angsten die ze zelf zaait’. Dat is het precies. Het is een beetje zoals de maffia hier in Italië werkt: je betaalt beschermingsgeld aan hen… in ruil waarvoor je beschermd bent tegen hun eigen brandstichters en moordenaars. ‘Things break, you know…’

      /   Reply  / 
  2. Verdonkeromaan

    Victor is een naam die symbool staat voor de overwinnaar, waaraan ook de Oranje nazi-V appeleert. Bovendien werd deze naam gebruikt door Prins Bernhard, die onder het pseudoniem ‘Victor Baarn’ allerlei clandestiene operaties uitvoerde.
    Hieruit mogen we echter niet concluderen dat ook Victor G.B. Peters nazi-denkbeelden heeft. Noch dat hij zich verwant voelt aan sjoemelende prinsen V Oranje. Wel lijkt het mij te verdedigen dat het in één kop zetten van Verdonk, Wilders, Stalin en Hitler een propagandistisch truukje is, waardoor de heer Peters zich een waardig adept van Goebbels toont.

      /   Reply  / 
  3. Victor

    Leuk toch? Zo werken media.

    Desondanksalnietemintegenstaande moet ik hierbij melden dat het de kop is die mensen aanmoedigt een stuk te lezen. En zodoende komen mensen bij informatie terecht die wellicht bij kan dragen aan hun beeldvorming. Met slechts een saaie kop was dit niet gebeurd en waren die lezers een schone kans misgelopen.

    De kop met als doel om informatie over te dragen heiligt in dit geval wellicht het middel.

    In Victor Peters zit overigens dezelfde klank (klinkers) als in Philoktetes. Een Griekse held die Ajax wist te raken met zijn dodelijk pijlen. Dezelfde Philoktetes werd eerder met een schrijnende wonde door zijn strijdmakkers verraden door hem op het eiland Lemnos achter te laten. Pas toen ze het zonder zijn nimmer falende pijl en boog niet konden redden, werd zijn hulp ingeroepen en werd het verraad door Philoktetes vergeven.

    En dan te bedenken dat mijn tweede en derde voornamen George en Boudewijn zijn. Zo ben ik dus vernoemd naar drie koningen. Bedenk dan dat mijn moeder Maria heet en mijn vader timmerman was…

      /   Reply  / 
  4. Druiloor

    Treffend stukje, leuke afsluiter, en idd. al maken deze populistische partijen gebruik van bepaalde symboliek je moet ze, hoe moeilijk dat ook is in tijden van populisme en one-liners, op hun ideetjes pakken en niet op dezelfde manier als een absolutist reageren.

      /   Reply  / 
  5. Victor

    Correctie, druiloor. Je moet ze niet ‘pakken’ maar negeren. Over irreele angsten valt geen zinnig gesprek te voeren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>