De overheid wil ODT, maar koopt Microsoft Office

Enkele jaren geleden werd in Den Haag en zelfs in Brussel heftig geageerd tegen de hoge licentieprijzen van Microsoft. Het moest anders, overheden moesten maar Open Source gaan. Die zelfde dag bestelde Den Haag voor vele miljoenen aan nieuwe MS-licenties.

Nu wordt met veel bravoure het jawoord gegeven aan het Open Document Type. Geen .doc van Microsoft meer, maar .odt wat door OpenOffice, AbiWord of bijvoorbeeld Lotus Symphony gelezen kan worden. Mooi streven, groot gebaar, nu de uitwerking nog.

Ik neem aan dat Den Haag nu een trainingscaravaan door Nederland stuurt om alle lokale en regionale overheden te scholen in OpenOffice. De vele duizenden brief- en excelsjablonen en Access-databases in Nederland worden door het OOO-team omgezet in OOO-data, zodat bijna onmerkbaar alle overheidsdiensten overstappen op ODT.

Ik ben geen rekenwonder, maar verwacht dat de kosten van nieuwe MS Office-licenties voor heel ambtenarend Nederland net zoveel kosten als het geleidelijk overstappen op ODT. Maar dat moet dan wel gebeuren, want alleen een groot gebaar is niet voldoende. 

Dat is meteen een mooi werkverschaffingsproject – net als de duizenden mensen die einde 1999 klaar stonden om de milleniumbug te verhelpen. 

In de Eemshaven opende de minister van Landbouw enkele jaren geleden met veel bravoure een koolzaadoliefabriek, opgezet met miljoenen overheidssusidie. Milieuvriendelijke brandstof, zo van het land. Twee weken later stond iemand van financiën op de stoep: sluiten die fabriek, want er wordt accijns ontdoken met koolzaaddiezel. Onze centen…

Lees ook:Hirsch Ballin moet slijmen bij hostingbedrijven
Lees ook:Van werkend naar Open Source
Lees ook:Hoezo: de Nederlander wil alles gratis…
Lees ook:‘Gewoon’ Jannes over DRM: als ze maar meezingen
Lees ook:1.000.000 pixels te koop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>