Met Java op de trekker

De aardappelen zijn van het land, de suikerbietencampagne is in volle gang, tot slot nog de wortelen. Trekkers – ze worden elk jaar groter en sneller – razen door mijn kleine dorpje aan de Groninger Noordzeekust, soms met twee lange platte wagens erachter. Soms breder dan de weg zelf. Een van de charmes van wonen op het platteland. Van de week stond een boer uit mijn dorp – boer Bakker – ineens voor mijn deur. Met de fiets.

“Jullie zijn toch computermensen?” was zijn directe binnenkomer. Niets stugs aan. En zonder antwoord af te wachten: “Kun je ook programmeren?” In dezelfde ademtocht kwam: “Kun je ook Java?”.  Vragen die je niet meteen verwacht van een boer die tientallen hectaren moet oogsten en ploegen. Toen die laatste vraag positief beantwoord was, klaarde zijn gezicht op. Of we even konden helpen met het repareren van zijn trekker. Een John Deere 8530.

De software in de trekker loopt geregeld vast en het bedrijf dat het onderhoud doet, kost klauwen met geld, zo vertelde Bakker. “Alleen maar om de software te resetten.” En als wij verstand hebben van Java, dan kunnen we dus net zo makkelijk zijn John Deere even resetten en de software repareren, was zijn gedachtengang. Net eens zo gek gedacht eigenlijk.

Het deed me dan ook zeer om hem teleur te moeten stellen. Gelukkig begreep hij snel dat een Java-applet voor in een website toch wat anders is dan een embedded processor in de 8530 van ruim 360 pk, met 21 powershift versnellingen, hydroliek, airco, aftakas en ga zo maar door.

Mijn eigen John Deere – een 920 uit 1972 – heeft nog geen enkele elektronica aan boord. De diepte van de ploeg stel je in met de hefinrichting. Handwerk. Rijden en schakelen gebeurt net als bij een auto, de trekker heeft alleen als extra hoge en lage gearing. Een handle voor handgas gebruik je om de trekker in constant tempo te laten rijden, al of niet met ploeg erachter. Ach, die goeje ouwe tijd…

Lees ook:Hulp nodig met de computer? Bel niet uw zwager!
Lees ook:App Sunday: Boer zoekt vrouw app voor de echte fan
Lees ook:Webloggen is serious business
Lees ook:IP-bellen: tien jaar terug in de tijd
Lees ook:Computerreparateur in Texas moet opsporingsbevoegdheid hebben

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>