Phishing: virussen van hackers die rekenen op uw domheid

hulp-virus-spyware-malware-trojan-horse-verwijderenVirusmakers en hackers moeten het hebben van de domheid van de computergebruiker. Telkens weer stinken computergebruikers in de mooi nagemaakte e-mailtjes van echte of niet bestaande bedrijven. Momenteel waart er een e-mailtje rond met een actie voor Myanmar (Burma). Het goede doel? Uw computer vernielen.

Het werkt als volgt: u ontvangt een mailtje van de Postbank, of bijvoorbeeld van een Randstad uitzendbureau. De logo's zitten erin en zelfs de afzender heet Randstad of Postbank. De vraag in het mailtje is eenvoudig: verifieer even uw accountgegevens of open de bijlage met informatie.

In het eerste geval verstrekt u zelf – vrijwillig – uw bankgegevens aan iemand die zich voordoet als Postbank. In het tweede geval opent u niet een tekstbestandje met informatie, maar een virusprogramma dat zich onmerkbaar nestelt op uw computer. Dat programma doorzoekt vervolgens uw pc en stuurt allerlei persoonlijke gegevens van u naar de maker van het virus.

Wat kunt u er tegen doen?

  1. Ga nooit in op e-mailtjes die om verificatie van gegevens vragen. Telebankieren doet u altijd door zelf naar de website van uw bank te surfen.
  2. Stel Windows in om alle bestandsextensies te tonen. Zo weet u zeker dan een .doc'je net stiekem een .exe is. In het volgende filmpje ziet u hoe dit werkt.

Lees ook:Veiligheid computers zit in gedrag
Lees ook:Twitter doelwit van hackers
Lees ook:Microsoft waarschuwt gebruikers Xbox: Modern Warfare hack
Lees ook:Privégegevens social media-gebruikers liggen op straat (video)
Lees ook:Privé-gegevens niet veilig bij Facebook | Wijzig je wachtwoord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>