Wel naar de garage, niet naar de IT-er

GarageNogal wat mensen in mijn directe omgeving kunnen weinig met hun computer, maar willen er veel mee. De spreekwoordelijk handige zwager biedt ook niet altijd uitkomst, maar helpt wel vaak van de wal in de sloot.

Zo was mijn moeder na de hulp van een 'handige' buur getrakteerd op een computer die nog langzamer was dan een 386 met Vista erop. Oorzaak: de man had in al zijn vlijt drie firewalls…

 

…en drie antivirusprogramma's erop gezet. Voor de zekerheid. Datgene wat
hij op had moeten lossen – een popup-dingetje – zat er wel nog steeds. En zo ken ik nogal wat mensen die bijvoorbeeld een printer niet kunnen gebruiken, bepaalde software niet aan de praat krijgen of die met een computer zitten die veel trager is dan eigenlijk zou moeten. Maar die daar blijkbaar genoegen mee nemen, omdat ze geen oplossing weten voor het probleem.

Als de auto niet werkt en je krijgt 'm zelf niet aan de praat, dan schroomt niemand om naar de garage te gaan met het ding. Daar krijg je een gepeperde rekening met een werkplaatstarief van tussen de 40 en 75 euro, maar men doet het wel.

Pc-garage 

Voor computers zijn ook genoeg 'garages' beschikbaar. Sommige werken online en kunnen op die manier veel problemen al oplossen, andere komen bij de mensen thuis voor een uurtarief tussen de 35 en 45 euro. In de regio waar ik woon is zelfs een organisatie opgezet (Compucor) die opgeleide vrouwen opleidt en aan de gang helpt als zelfstandige helpdesk. Goed initiatief, maar geen klanten.

Blijkbaar vinden mensen dat ze een computer zelf moeten kunnen oplossen, terwijl de pc minstens zo complex is onder de motorkap als een auto. Een computer is inmiddels ook net zo onmisbaar – zeker als je ook telebankiert en zo. Toch kloppen particulieren niet snel aan bij een pc-garage, terwijl ze met het grootste gemak naar een autogarage gaan.

Lees ook:Belangrijke Vista-patches nu beschikbaar
Lees ook:Zonbu – simpel computeren
Lees ook:De GeenStijltjes leren het wel…
Lees ook:Peter R. de Vries en de waarheid (deel 2)
Lees ook:Google is een ergere spion dan Big Brother

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>