Media-branche krimpt in, Donald Duck wint

Student leest Donald DuckPlanet.nl verdwijnt van het web, De Pers krimpt de redactie in en overweegt de zaterdagseditie te schrappen, en de publieke omroep gaat het aantal themakanalen van hun internet-tv terugbrengen van 17 naar 12.

Allemaal inkrimpingen om te bezuinigen, maar ook om het gedrag van de bezoeker te kanaliseren. En tussen al die berichten over oude en nieuwe media, staat ineens de verklaring voor al deze bezuinigingen…

… Donald Duck is het meeste gelezen blad onder onze studenten: 1 op de 10 leest wekelijks de DD. Ze lezen geen kranten meer, onze studenten, maar Duckies. Hier ligt de bron van de ontlezing van onze samenleving. Studenten kijken liever plaatjes. Vandaar ook de 3 uur tv per dag en 5,5 uur internet op een dag. Dat is bij elkaar 8,5 uur plaatjes kijken en ouwehoeren op een dag, aldus het Nationaal Studentenonderzoek van Marketingbureau StudentServices.

Op zich is Donald Duck stichtelijke lectuur, waarin wekelijks te zien is dat ledigheid en hoogmoed (Donald en Gijs Gans) leiden tot niets, evenals diefstal (Zware jongens). Ook vlijt en ambacht komen er in DD bekaaid vanaf (Oma Duck). Alleen scrupuleuze windhandel wordt in DD beloond met een pakhuis vol geld (Dagobert). Daarover waren Calvijn en Walt Disney het dus eens: moraal is voor zondagochtend, de rest van de week moet je vlijtig graaien.

Lees ook:Geachte heer Balkenende, heeft Al Qaeda nu gewonnen?
Lees ook:Online onderwijs revolutie: wie sluit de schooldeuren?
Lees ook:Hoger onderwijs draait op Twitter
Lees ook:OV-chipkaart voor studenten gekraakt
Lees ook:Ook kroegnetters niet meer anoniem

1 Reacties // Reageer

One thought on “Media-branche krimpt in, Donald Duck wint

  1. Jules Vismale

    Ik wil het liever hebben over Donald Duck persoonlijk en zijn familie. Hoewel de familie Duck grotendeels uit eenden bestaat (Mickey Mouse en Minnie zijn muizen, Goofy een dingo, Clarabella een koe en Karel Paardepoot een paard) hebben ze helaas een paar slechte eigenschappen met elkaar gemeen. Vaak houden ze alleen van zichzelf (net als de meeste inwoners van Duckstad, voornamelijk honden), proberen ze elkaar te bedriegen, te chanteren, uit te buiten en gebruiken ze meestal grof geweld tegen elkaar als ze zich aan elkaar ergeren. Guus Geluk en Gijs Gans zijn ganzen die alletwee lui zijn, klaploperig, een hekel hebben aan werken en erg vraatzuchtig al overtreft Gijs zijn soortgenoot hier vele malen in! Bij zijn eerste gastoptreden had Gijs overigens óók veel geluk daar hij altijd eten van Donald buitmaakte, hoe deze ook zijn best deed om de vraatzuchtige gans tegen te houden. Dagobert Duck, een rijke dwaas en géén familie van Oma Duck, is soms net zo gemeen als zijn vijanden Govert Goudglans, Zwarte Magica, de Zware Jongens en Venijn Mac Snekkie. Katrien kan nooit kiezen tussen Donald en Guus en probeert van meerdere walletjes te eten door uit te gaan met de neefjes, haar nichtjes, Dagobert, Willie Wortel of zelfs Gijs. Soms gaat ze uit met personen die eigenlijk laffe en egocentrische blaaskaken blijken te zijn en dus niet verliefd op haar. Kwik, Kwak en Kwek lijken op school niets te kunnen leren maar weten met behulp van het handboek van de Jonge Woudlopers overal achter te komen. Bertus Bolderbast, die altijd ruzie maakt met Donald, zou een goede vriend van Guus kunnen zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>