Overheid verkoopt kopieerrecht

De Stichting Thuiskopie moet geld innen op blanco cd's, dvd's en straks zelfs op MP3-spelers. De bedoeling is dat hiermee vooraf schadevergoeding wordt betaald voor illegale kopieën die gemaakt gaan worden op deze media. Ook bedrijven met een kopieermachine in huis moeten een standaardboete betalen over kopieën die ze volgens de overheid zouden maken.

De overheid verkoopt dus eigenlijk het recht om illegaal te kopiëren en legaliseert daarmee het kopiëren van auteursrechtelijk beschermd werk. Zolang je dat maar doet op een cd of dvd waarop de Thuiskopie-toeslag is betaald. Ook een bedrijf mag ongelimiteerd kopiëren, als de kopie-boete eenmaal betaald is.

Althans, zo denk ik erover. Dat zit als volgt. Als ik een
parkeerplaats in mijn straat wil, betaal ik leges en dat geeft me het
recht op die parkeerplaats. Idem voor het rioolrecht of bijvoorbeeld
onroerendgoed-belasting. Je betaalt een bedrag en koopt daarmee het
bijbehorende recht.

Als ondernemer krijg ik jaarlijks een rekening met daarop een bedrag waar geen touw aan vast te knopen is. Dat bedrag is een schatting van wat de overheid denkt dat ik aan auteursrechtinbreuk zal plegen. Betaal ik dat bedrag, dan heb dus het recht betaald op een bepaalde hoeveelheid illegale kopieën.

Koop je in de winkel een blanco cd en betaal je de 14 cent Thuiskopie-boete, dan wordt je vooraf beboet voor iets dat je misschien helemaal niet zou doen. Misschien ging je de cd wel gebruiken voor een backup van je eigen bestanden. Maar je betaalt de boete en DUS mag je de passende hoeveelheid auteursrechtelijk beschermde data kopieëren.

Ik betaal ook wegenbelasting om van 's heren wegen gebruik te mogen maken. Ik zou best vooraf een standaard boete willen betalen, wat me het recht geeft om door rood te rijden, 160 over de snelweg te scheuren, of om geen autogordel te dragen.

Lees ook:Eindeloos muziek kopiëren kan en mag!
Lees ook:Artiesten eisen toeslag op iPods
Lees ook:Samsung betaalt Apple 1 miljard… in munten
Lees ook:Microsoft gaat EU-eisen ook uitvoeren, wat levert mij dat op?
Lees ook:900.000.000 Euro boete voor Microsoft

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Overheid verkoopt kopieerrecht

  1. Wouter Rutten

    Kijk, het zit zo: het kopieren en openbaar maken is een exclusief recht van de maker. Die kan (of moet) daar immers z’n brood mee verdienen.

    Daar heeft de wet een aantal uitzonderingen op gemaakt, om het de samenleving makkelijker te maken. Voor eigen gebruik mag je een kopie maken en je mag in je winkel de radio aanzetten.

    In ruil daarvoor geldt dat de makers een compensatie krijgen voor het feit dat ze hun zeggenschap over hun werk (gedeeltelijk) kwijt zijn.

    Net zoals dat je wegenbelasting betaalt in plaats van tol.

    Op bijvoorbeeld http://www.auteursrecht.nl kun je lezen hoe het auteursrecht in elkaar steekt.

      /   Reply  / 
  2. Victor

    Leuk, maar niet compleet. De kopieertoeslag betaal je voor cd’s, dvd’s, cassettes en straks ook voor mp3-spelers, ONGEACHT of je er kopieën op maakt.

    Je betaalt dus boete over een overtreding die je nog moet begaan. Dat geeft je dus eigenlijk het recht om die overtreding te begaan.

      /   Reply  / 
  3. Wouter Rutten

    Victor: ik betaal ook wegenbelasting voor wegen waar ik niet op rijdt. En van mijn wegenbelasting worden ook fietspaden aangelegd. Daar mag ik dan toch ook op niet met de auto op rijden?

    Het probleem met de heffing op blanco dragers (hoezo: straks ook op mp3 spelers, volg de actualiteit) is dat er niet echt een beter systeem lijkt te zijn dan het huidige. Het is een ‘rough justice’ systeem. Iedereen betaalt een beetje mee voor het geautoriseerde gebruik om er kopieen van beschermd werk (ook het jouwe) op te zetten. Zelfde rough justice als bijvoorbeeld de AWBZ en genoemde wegenbelasting. Simpelweg omdat de samenleving duurder uit is als je of niet mag kopieren voor eigen gebruik of individueel moet gaan afrekenen.

    Het lukt zelfs de EU niet om met alternatieven op de proppen te komen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>