Linux is leuk voor ouwe meuk

Linux is leuk voor ouwe meukElf soorten Linux, een vrijwel standaard pc (AMD64 dual core 3800, Asus M2N4 moederbord, SATA vaste schijf, Gforce 7600 GS grafische kaart). Oh ja vergeten: 2 volle dagen. Dit waren de ingredienten voor mijn Linux-wekpaard. De laptop deed dienst als info-bron, want in die twee dagen heb ik meer Linux-fora bezocht dan in de tien jaren hiervoor. En alle liefdevol gegeven tips uitgeprobeerd…

Ubuntu, Kubuntu, Wolvix-Hunter, PCBSD, Fedora, OpenSuse, Mandriva,
Parallax, wie weet er nog meer? Geen van alle kon met mijn pc'tje
overweg. De ene bleef hangen achter ACPI, de andere vond de SATA
chipset niet leuk en de derde weigerde de grafische kaart te gebruiken,
waardoor mijn pc nog trager was dan Vista op een 386. Mijn tweede
beeldscherm gebruiken was natuurlijk helemaal geen optie. Tussen die 11
cd's en dvd's zat een cd'tje dat geen nee zei tegen mijn pc: Windows
XP.

Een aantal oudere pc's op mijn kantoor draaien probleemloos op de verscheidene Linux-smaakjes. Mijn huidige configuratie is ruim een jaar oud, maar blijkbaar nog niet oud genoeg voor Linux. Vandaar mijn gefrustreerde maar helaas ook kloppende stelling: Linux is leuk voor ouwe meuk.

Microsoft: excuses

En vervolgens moet ik diep door het stof. Ik bied nederig en welgemeend mijn excuses aan aan Microsoft. Ondanks dat de installatie uren duurt en overbodig veel flauwekul geeft, ondanks de uren werk die je hebt aan het uitzetten van ongewenste intimiteiten van Windows XP, Windows doet het tenminste.

Linux in een condoompje

Helaas moet ik voor een aantal webprojecten LAMP thuis draaien. (Kom niet aan met WAMP, want dat is echt geen Windows-spiegel van LAMP.) Dus zit er niets anders op dan in Windows een VM aan te zwengelen en Linux te installeren in een virtuele omgeving met alleen maar zeer vertrouwde parameters. Linux heeft een condoompje nodig om te kunnen werken.

Sedert tien jaar werk ik nu met pc's. En ook al tien jaar probeer ik geregeld een Linux-distri op mijn gewone werk-pc te zetten. Ik denk dat ik al zo'n honderd pogingen gewaagd heb en werkelijk nog niet een keer met succes. Wel op de oudere pc's die altijd worden samengesteld uit vervangen onderdelen van mijn werkpaard. 

Ook bij mijn huidige pc heb ik echt alles wat mogelijk is geprobeerd. Alle mogelijke BIOS-instellingen in alle permutaties en combinaties. Allerlei andere schijven (IDE en SATA) erin gestopt en weer vervangen. Allerlei fora geraadpleegd en veel goedbedoelde raad opgevolgd. Toen mijn pc was uitgekleed tot het niveau string – geen com en parallel meer, geen SATA-schijf meer, ACPI uit, zelfs toen wilde alleen Fedora nog maar draaien. Maar: zonder geluid, zonder grafische ondersteuning, met veel geklaag over X en tot overmaat van ramp wist Fedora zelfs de twee netwerkkaarten niet aan te spreken; de enige onderdelen die nu juist wel door alle andere smaakjes werden ondersteund.

Rijp voor het gesticht

Kortom: hier zit een zwaar gefrustreerd mens. Drie dagen ligt mijn bedrijf nu stil, omdat grote projecten verlangen dat ik Linux draai. Mijn werk-pc met dubbel beeldscherm en snelle SATA-schrijven staat nu ontmanteld in onderdelen in een doos. Ik ben door Linux veroordeeld tot een 32-bit 220 AMD' tje met een TNT-grafische kaart waar alleen een analoog beeldscherm op kan.

Lang leve Microsoft, lang leve Windows XP 

Deze post gaat door bij: Linux is niet geschikt voor de consument

Lees ook:Lief Linux-dagboek
Lees ook:Linux, zwaar ruk: leuk voor later
Lees ook:Nederland – Microsoft-land: geen Linux-pc te vinden
Lees ook:Met pensioen
Lees ook:Oh Linux-gemeenschap, ik moet diep door het stof…

34 Reacties // Reageer

34 thoughts on “Linux is leuk voor ouwe meuk

  1. Prosper

    Als je nou je Pc’tje eens meebrengt naar één van de release-party’s voor de nieuwe versie van Ubuntu in mei; dan ga je een uurtje later naar huis met een draaiend systeem. Het is echt niet de fout van Linux dat jij niks van computers kent…

      /   Reply  / 
  2. bartek

    Dit lijkt verdacht veel op een bericht geschreven door personeel van Microsoft zelf om hun producten nu toch maar eens in een goed daglicht te stellen.

    Indien je je echt wilde verdiepen in Linux had je zeker geprobeert hulp te vragen op http://forum.ubuntu-nl.org/

    Je beschuldigd Linux ervan je bedrijf plat te leggen, op deze manier vind ik dit een zwakke loze beschuldiging. Windows heb je ook moeten leren.

      /   Reply  / 
  3. Wanda

    Sluit mij helemaal aan bij de Heer Prosper.
    Met vriendelijke groet Wanda.

      /   Reply  / 
  4. r0n.

    Ubuntu niet werken op een PC van een jaar oud ?
    Dan zijn er 2 mogelijkheden:
    1. Je gebruikt een hele oude release van Ubuntu, of
    2. Je hebt hardware gekocht, waarvan de gegevens niet openbaar zijn.

    Dat laatste lijkt me sterk, een PC van één jaar oud moet het gewoon doen.

    Kom 17 mei naar Hilversum, en we laten zien, dat je computer sneller, mooier en stabieler kan werken dan nu !

    Tot ziens in Hilversum,
    Ron

      /   Reply  / 
  5. Joop13

    Ik sluit me aan bij alle vorige reactoren. Wij willen je best helpen om de zaak aan het draaien te krijgen. Kijk eens op Ubuntu.nl bij steunpunten, vermoedelijk zit er wel iemand in jouw buurt die wel even wil komen kijken en helpen.

      /   Reply  / 
  6. Victor

    Dank, dank, dank. Allereerst over mijn gebrek aan kennis, of me niet verdiepen in Linux. Lees even de afgelopen maanden op dit weblog terug en reageer dan nog eens. Erg flauw hoor.

    Ik weet dat uiteindelijk elk pc op Linux kan draaien. Elke fiat panda kan, na genoeg sleutelen, ook wel als vrachtwagen gebruikt worden. Het zal toch niet de bedoeling zijn van de Linux-gemeenschap dat alleen ingewijden, sleutelaars, bezoekers van PC-dagen e.d. Linux kunnen draaien?

    Tot slot: Ik neem de uitnodiging om naar Hilversum te komen op 17 mei graag aan, staat in m’n agenda.

    Sterker nog: roep maar wie de uitdaging aan wel nemen om mijn pc aan de praat te helpen. Ik stap direct in de auto! Lukt het je dan ga ik publiekelijk voor je op de knieen en oogst je eeuwige roem in al mijn publicaties, inclusief Radio Rijnmond!!! mail maar: vgb.peters_at_gmail.com.

      /   Reply  / 
  7. Johan

    Als je in Rotterdam woont (of in de buurt) wil ik wel langskomen om je te helpen.

    Groeten,
    Johan

      /   Reply  / 
  8. Stormzoeker

    Probleem met dat mammaplankje is bekend. Als je bedrijf hierdoor platligt, loont het misschien de moeite om even een ander bordje aan te schaffen?
    Bij alternate een heel leuk upgradesetje voor 119 euro, inclusief geheugen en processor. Ubuntu draait er prima op.

    Greetz
    Storm

      /   Reply  / 
  9. Johan

    Een korte zoektocht via Google en het Engelse forum leverde een aantal posts op van mensen die het goed aan het werk gekregen hebben op dat moederbord.
    Dat moet in dit geval ook wel lukken denk ik ;)

      /   Reply  / 
  10. Victor

    Ik kom op allerlei fora heeeeel veel problemen met de Asus M2N4 SLI tegen en eigenlijk weinig oplossingen. Het ACPI-probleem is snel opgelost, maar de SATA chipset is een groot probleem. Pas na uitschakelen via het BIOS (en dus een oude IDE erin gedouwd) kreeg ik Suse en Fedora aan de praat. Maar die kregen weer problemen met geluid en netwerk en met de (ook Asus) grafische kaart.

    Welk moederbord doet het wel bij mijn AMD 3800 Dual Core? En kan XEN of KVM hiermee overweg?

      /   Reply  / 
  11. r0n.

    Hallo Victor,
    jij schreef:
    Ik kom op allerlei fora heeeeel veel problemen met de Asus M2N4 SLI

    Is het dan niet een beetje dom om dit pas NA de koop te bekijken ?
    Wanneer ik een PC wil kopen, dan test ik dit van te voren en niet achteraf.
    Een beetje computer winkel heeft er geen probleem mee, om de live-CD op te starten.
    En waar ze er wel problemen mee hebben, verkopen ze niets (meer) aan mij.

    Groeten uit Zeeland,
    Ron

      /   Reply  / 
  12. Victor

    Nee joh, ik heb deze spullen al ruim een jaar. Nu pas wil ik er Linux opzetten. Ik vind het wel een beetje onzin om daar nieuwe hardware voor te kopen, maar als het moet, dan moet het.

    Overigens: de eerste lompe reacties op dit artikel ten spijt, ik vind het wel altijd geweldig dat er zoveel hulp uit de Linux-hoek komt. Vandaar ook mijn reactie: lees even de rubriek DSR Linux, en dan zie je dat ik niet voor het eerst naar Linux kijk.

      /   Reply  / 
  13. Pjotr

    “Overigens: de eerste lompe reacties op dit artikel ten spijt (…)”

    Je artikel was ook lomp, dan krijg je dat.

    Als je gewoon hulp vraagt op een forum, op een normale toon, dan word je altijd vriendelijk geholpen en krijg je gegarandeerd geen lompe reacties.

    Groet, Pjotr.

      /   Reply  / 
  14. Catharina

    Als vrije software fan zie ik niet graag zo’n titel, maar ik kan me goed voorstellen dat je er zwaar gefrustreerd door raakt. Toch ligt de oorzaak van het probleem in de eerste plaats bij de fabrikanten die domweg weigeren drivers voor Linux te leveren. Als bedrijf dat voorgeinstalleerde Linux hardware levert, lopen we daar zelf ook regelmatig tegen aan, waardoor nieuwe hardware niet altijd meteen leverbaar is. Gelukkig wordt dat wel steeds beter, maar nog veel te vaak moeten de open source ontwikkelaars via reverse engineering maar voor drivers zorgen en die zijn niet altijd per direct beschikbaar. Je stelt zelf dat grotere projecten eisen dat je Linux draait en dat vind ik een heel goed teken; misschien is het een idee om ook de hardware bedrijven daarom eens aan te schrijven op het niet leveren van de benodigde drivers? Je koopt je computer toch niet om daarna veroordeeld te worden tot een bepaald systeem?

      /   Reply  / 
  15. bartek

    Probleem met Linux is dat de community er maar voor moet zorgen dat alle hardware goed werkt, terwijl de hardewarefabrikanten maar energie en tijd stoppen om hun apparatuur werkende te krijgen onder Windows.

    Microsoft gaat hier met de pluimen lopen terwijl het hiervoor niets heeft moeten doen, de community krijgt de schuld indien een stukje hardware moeilijk doet. Gelukkig is er tegenwoordig nog maar 2-3% van de hardware dat niet goed onder Linux draait. En dit dankzij het harde werk van vrijwilligers.

    Sorry indien ik in een eerdere post “lomp” overkwam maar indien je je tekst eens terugleest vanuit ons standpunt kun je je misschien voorstellen dat wij hetzelfde dachten.

    We blijven uiteraard bereid je met je probleem te helpen. Lukt het is het goed, lukt het niet dan hebben we het tenminste geprobeerd.

      /   Reply  / 
  16. Victor

    In het halve jaar dat ik nu bijna blog, heb ik vaker gemeld dat ik de Linux-gemeenschap telkens opnieuw dankbaar ben – ik vind het een geweldig fenomeen. Ook de hoeveelheid reacties bij dit artikeltje spreekt boekdelen.

    Maar (altijd een maar he…) ik bekijk Linux vanuit een marktperspectief. En dan is het telkens spijtig te moeten vaststellen dat Linux nog steeds niet geschikt is voor de consument. Hoewel met name Mandriva en Ubuntu steeds dichterbij komen.

    Inmiddels (het is nu bijna 24.00 uur) ben ik de updates van Fedora aan het installeren. Fedora draait, maar zonder SATA schijf. Bij de updates zag ik wel dat zowel ACPI als SATA-drivers vernieuwd zijn. Dus misschien is er nog hoop. Luctor et emergo.

      /   Reply  / 
  17. Catharina

    Wie is volgens jou dan de consument en wat wil die? Mijn moeder zit op Linux, mijn broer, mijn zoon, mijn beste vriendin en haar kinderen, mijn schoonzus, zwager en hun dochter. Leeftijden varieren van 72 tot 9.

      /   Reply  / 
  18. Victor

    En hebben ze allemaal gewoon in de winkel een Linux-pc’tje gekocht, of heb jij dat er met veel kennis van zaken voor ze opgezet?

      /   Reply  / 
  19. r0n.

    Hoi Victor,
    jij schrijft:
    En dan is het telkens spijtig te moeten vaststellen dat Linux nog steeds niet geschikt is voor de consument.

    Toevallig heb ik de afgelopen week weer eens Win98SE op een PC gezet.
    Wat een ellende met die drivers :-)
    Ubuntu is veel meer volwassen, zelfs meer volwassen dan b.v. XP van die andere leverancier.
    Zoals al eerder hierboven staat, de hardware fabriekanten laten de Linux gemeenschap gewoon barsten.
    Los hiervan gebruiken de meeste servers op internet toch een Linux/Unix systeem, juist vanwege de vele voordelen (dat hoef ik toch niet uit te leggen ?).
    Jij bent de dupe van monopoly gedrag van grote soft- en hardware leveranciers, dat noem ik:
    De arrogantie van de macht.
    Iets waartegen ik altijd zal strijden !

    Sorry, maar ik had mijn pubertijd ook in de jaren ’60 (lol)

    Groeten uit Zeeland,
    Ron

      /   Reply  / 
  20. Victor

    Ja Ron, waarom denk je dat ik nu met Linux zit te klooien? Juist om niet de dupe te zijn van de monopolist.

    Blijft een feit dat Windows meer hardware standaard ondersteunt. Ik weet hoe dat komt, etc. Feit blijft daardoor ook dat Linux nog steeds niet toegankelijk genoeg is. Net iets teveel haken en ogen voor eenvoudige klikkers,

    That’s all folks. Ik ga slapen. Morgen weer verder spelen met Fedora. Ik probeer nu mijn tweede beeldscherm aan m’n nVisia Geforce 76oo GS te koppelen. Er gebeurt al van alles, maar nog net niet zoals ik het wil.

    Truste

      /   Reply  / 
    1. Sweetlikehoney

      Er hobbelt nog even iemand achteraan. Victor, jij hebt het in je reactie hier over Windows die standaard hardware ondersteunt. Dát is dus niet waar (en dat besef je zelf ook). Het zijn de hardwareleveranciers die hardnekkig vastklampen aan Windows en de andere OS’ “vergeten”.

      Overigens heeft NVidia het licht gezien en hoewel de broncode niet wordt vrijgegeven, zijn zij wel tot de conclusie gekomen om Linux-based OS’s te gaan ondersteunen. Maar ja, dit berichtje is ongeveer anderhalf jaar later geschreven. ;-)

        /   Reply  / 
  21. Gandyman

    Het feit dat M$ software op hardware makkelijker werkt moge duidelijk zijn.
    Perd defenitie was M$ de enige ter wereld die een OS maakte voor de massa.

    De hardware fabrikanten wilde hun zooi kwijt aan de massa, en dus 4 handen op 1 buik.
    idd ze werkten samen, en de drivers die nodig zijn om hardware te laten werken waren geschreven voor ?? idd M$.

    Dus een pc kopen en er M$ software opzetten kon haast niet mislukken.
    Het werkte (bijna) altijd, en werkte het niet had je vette pech, of kon je een paar maanden wachten tot er drivers kwamen.

    Goed nu jouw situatie.
    Je klaagt dat je bedrijf stil ligt.
    Eerlijk gezegd ?
    Beetje je eigen schuld.
    Indien je geen verstand hebt van Ubuntu-Linux vraag je iemand die het wel heeft.
    En desnoods neem je betaalde support van Ubuntu, dat is professioneel en eventueel 24/7.
    Kost een drol per jaar, minder dan 200 voor normaal support.

    OF?
    Je vraagt het aan de community zoals nu.
    Lukt het niet via fora, dan is er wel een steunpunt in de buurt waar je raad kan vragen, of zoals nu dat iemand zich al aanbied.

    Kijk het wezenlijke verschil tussen M$ en Ubuntu-Linux zit hem hierin.
    Wanneer een driver niet werkt in M$ dan werkt het domweg niet.
    Wanneer het in Linux niet werkt kan je een andere universele driver nemen en-of je kan eindeloos tweaken en veranderen totdat het wel werkt.

    Sja en hier zit de kneep he ??
    Op dat moment moet je wel verstand van zaken hebben, anders loop je tegen een muur.
    Min of meer precies zo als toen je begon met M$, echter nu iets harder.
    Want Ubuntu-Linux bestaat uit tekst files, en ga maar eens zoeken wat je waar moet veranderen ?
    Zeker wanneer je de materie nog eigen moet maken, word dit een groot probleem.

    Ondertussen werken de honderduizenden mensen overal ter wereld hard door en zal er ongetwijfelt vandaag of morgen wel een driver uitkomen voor jouw hardware.

    En die drivers zijn een stuk beter als die van M$ zelf, geloof me.

    enyway, hier vind je steunpunten:
    http://www.ubuntu-nl.org/ubuntu-nl/steunpunten/
    En schroom niet, neem rustig kontakt op :P

    ennuh , niet vergeten ?
    tot in Hilversum, al is het maar voor de koffie en de broodjes .

      /   Reply  / 
  22. Gandyman

    BTW, vergat ik nog te zeggen….

    Op dit moment beginnen de hardware fabrikanten M$ steeds meer de rug toe te keren en meer en meer samen te werken met de Linux community.
    bijv. Intel, nvidia, Dell enz enz dus ook echt de grote mannen.

    Je snapt wel dat dit zeer gunstig is en zal nu 90+ % van de hardware goed werken zal dit in een paar jaar zeker 100% zijn.

      /   Reply  / 
  23. Catharina

    Ja, voor ze geinstalleerd maar jouw opmerking sloeg op de consument en de consument hoeft het niet zelf te kunnen installeren. Er zijn ook genoeg mensen die daar niet aan beginnen bij Windows. Bovendien hoeft Linux niet ieder half jaar opnieuw geinstalleerd te worden en zoals je hier ook ziet, is er genoeg hulp beschikbaar op dat gebied.

      /   Reply  / 
  24. Victor

    Gandyman en Catharina. Je hoeft mij niet te overtuigen. Lees m’n blog van de afgelopen maanden er eens op na…

      /   Reply  / 
  25. Stephan

    Wel eens geprobeerd om een linux-peeceetje te kopen? Met de verplichte winkelneringsmethoden die Microsoft hanteert is dat niet eenvoudig hoor.

      /   Reply  / 
  26. Victor

    Microsoft verplicht de winkels tot niets. Het zijn de winkels zelf – en enkele grote merken – die de luie keuze maken om alleen MS aan te bieden. Ere wie ere toekomt, maar het is een fabeltje dat MS hier de hand in zou hebben.

      /   Reply  / 
  27. Stephan

    Er zijn toch afspraken bekend waarbij microsoft de grotere winkelketens een alleenverkoop heeft bedongen. Gelukkig zijn er een aantal grote winkels wel schoorvoetend over de streep, o.a. Dell die de mogelijkheid van een *nix oplossing biedt.

    Van dozenschuifers moet je het toch al niet hebben in deze (er zijn ook afspraken gemaakt tussen microsoft en grotere leveranciers van hardware) die hebben namelijk helemaal geen belang bij een OS keuze, dit betekent namelijk meer werk.

    Toch is het vreemd te noemen dat grote leveranciers geen Ubuntu DVD’tje bij hun producten stoppen, bij voorkeur een aangepaste versie voor de gebruikte hardware.

      /   Reply  / 
  28. Victor

    Er zijn afspraken tussen de Dells en HP’s van deze wereld die grote korting op OEM’s van Windows bedingen, maar dan wel bij al hun pc’s. Dat wordt niet door MS opgelegd.

    De pc’s die door winkels zelf worden samengesteld kunnen ook zonder OS worden geleverd. MS legt niets op, maar verlangt natuurlijk wel dat kortingsafspraken worden nagekomen.

    Met winkels heeft MS geen enkele afspraken en ook geen opgelegde quota o.i.d.

    Een winkel verdient natuurlijk beduidend meer aan MS dan een Ubuntu. AH verkoopt ook liever pindakaas dan gewoon pindakaas weg te geven.

    De zaken zijn iets complexer dan simpelweg MS de schuld geven.

      /   Reply  / 
  29. Acarya

    Ha Victor,

    > Welk moederbord doet het wel bij mijn
    > AMD 3800 Dual Core? En kan XEN of KVM
    > hiermee overweg?

    Ik typ dit op m’n nieuwe pc-tje: moederbord Gigabyte GA-M57SLI-S4, AMD Athlon 64X2 6400+, Asus EN7200GS video (want passief gekoeld, en ik doe niet aan games). Verder 8GB RAM, een 250GB IDE drive, een 500GB en een 750GB SATA drive. Hierop draait UbuntuStudio 64 bits, geheel naar tevredenheid (ik kan b.v. YouTube en Geschiedenis-tv kijken enzo). Van XEN en KVM weet ik niks, maar VMWare server doet het er goed op (vandaar die 8GB RAM, en al die schijfruimte). Van de 8800GS serie weet ik dat er problemen mee zijn: de opensource driver herkent die niet goed. Maar de ‘echte’ nVidia driver wel. Voor een ‘consument’ is zoiets natuurlijk een showstopper, maar het is makkelijk op te lossen ;-)

      /   Reply  / 
  30. Victor

    Hallo Acarya, dat is wel een spierballen-pc zeg. Ik zal de boekhouder eens lief aankijken.

    Dank voor je reactie.

      /   Reply  / 
  31. stelt

    Het feit dat Linux (gedeeltelijk) achter loopt w.b.t. drivers komt juist door de monopolie positie van Microsoft.

      /   Reply  / 
  32. Linux fan

    De knakker die deze blog tiept kan blijkbaar niks met een pc. No matter welke configuratie je hebt, Linux weet daar heus wel raad mee.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>