Telecom schendt communicatiegeheim mobiele internetters

De telecombedrijven KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile hebben mogelijk de wet overtreden bij het gebruik van Deep Packet Inspection. Dat meldt de toezichthouder OPTA na een quick-scan.

DPI is een technologie waarmee na te gaan is wat mobiele internetters doen. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat emailberichten van abonnees zijn gelezen of verstuurde foto’s zijn bekeken. Wel is vastgesteld dat de bedrijven kennis nemen van meer informatie dan nodig is voor de afhandeling van het internetverkeer.

Volgens de OPTA blijkt na onderzoek dat de vier telecombedrijven ‘bij hun analyse kennisnemen van meer informatie dan alleen de informatie die bestemd is voor de afhandeling van verkeer. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat bijgehouden wordt welke applicatie (WhatsApp, GoogleTalk, twitter) een abonnee op welk moment gebruikt. Hiermee is mogelijk het communicatiegeheim in het geding.’

De OPTA zet haar onderzoek voort.

Lees ook:Opta onderzoekt hack KPN
Lees ook:Barack Obama nu al winnaar: met sociale media
Lees ook:Mobiele bellers betalen miljoenen te veel
Lees ook:Amsterdam Internet Exchange krijgt Amerikaans filiaal
Lees ook:Half miljoen euro boete voor sms-spam | Honderden klachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>