“Schop de lelijke kop van Jan Peter Balkenende er af”

Bedreiging in z'n schoonste vorm

Hoewel geplaatst op de Hyve van Jan Peter Balkenende zelf, zie ik met de beste wil van de wereld in bovenstaande tekst geen bedreiging. JPB en de zijnen dachten er anders over. De politie Haaglanden was "geschrokken" en is meteen op onderzoek uitgegaan om vervolgens via het IP-adres een tienertje uit Rijssen aan te houden.

Een bedreiging moet, lijkt mij, enige realiteitswaarde hebben en moet bovendien een aankondiging zijn, niet een algemene oproep. Zou het knaapje getikt hebben: "Ik schiet de lelijke kop van Jan Peter Balkenende er af", dan kom je al in de buurt van een bedreiging, omdat hij aankondigt iets te doen. Maar het is niet genoeg…

Bedreiging voor beginners 

Bedreiging loert overal

Het fenomeen bedreiging verdient natuurlijk meer eer, dan het Overijsselse knaapje eraan mee kon geven.

Een mooie bedreiging bevat liefst ook dader, tijd en plaats en natuurlijk een reden. Zo zou "Ik schiet die teringkop van JPB z'n romp" niet volstaan, omdat – hoewel licht beledigend – er geen enkele waarde aan hoeft te worden toegekend. Beledigingen maken de bedreiging juist minder aannemelijk.

Serieuzer neem je een bedreiging als "Komt die-en-die wet erdoor (tijdsbepaling en reden), dan kom ik persoonlijk (dader) naar Capelle a.d. IJssel (plaatsbepaling) om JPB door z'n kop te schieten". Het ontbreken van beledigingen in deze zin, maakt de bedreiging aannemelijker. Ook de reden geeft aan dat er op een bepaalde manier over is nagedacht. Het genoemde wapen maakt de aanslag nog aannemelijker dan het woord "schop" wat het knaapje gebruikte. Lijkt me technisch ook moeilijk, om het hoofd van een volwassen man eraf te schoppen.

Wellicht kan ik de lezers hier uitnodigen om – in het kader van dit empirisch onderzoek naar de normen en waarden van een heuse bedreiging – een poging te doen middels de reacties hieronder. In plaats van ons voorbeeld JPB staat het eenieder natuurlijk vrij om een ander subject te kiezen. Mag ik Hirsch Ballin aanraden, Geer en Goor of wellicht Geert Wilders? De laatste is lichtgevoelig voor bedreigingen, wat wellicht de meeste meetgegevens oplevert voor dit onderzoek.

Lees ook:PvdA legt bom onder Hyves
Lees ook:Gebruikers vinden iPad apps complex en onbevredigend
Lees ook:Photoshop verkracht de waarheid
Lees ook:Op naar de 300.000: Balkenende mag weer vrienden werven op Hyves
Lees ook:Liever seks dan twitteren met de baas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>