Heeft uw baby al een (R)?

babyDit hoor ik vaak: mensen die nog niet eens zwanger zijn, maar al wel weten hoe hun zonen of dochters gaan heten. Duidelijk mensen zonder twijfel die waarschijnlijk ook alle geboortedata in hun langetermijnagenda hebben gezet. Niet iedereen is zo doelbewust, menigeen weet de naam pas als de baby al geboren is.

De Slegte helpt deze ouders en puilt uit van de babynamenboekjes die al sinds jaar en dag de winkel uitvliegen maar ook weer net zo snel terugkomen.

Internet biedt gelukkig de helpende hand voor ouders die de naam zorgvuldig kiezen.

Websites met namen zijn er te kust en te keur. Zelfs Aegon heeft een namenpagina, waarbij je de ongeboren vrucht meteen al kunt verzekeren.  Niet tegen een verkeerde naam, maar tegen echt ongeluk.

De betekenis van een naam is natuurlijk van groot belang. Ter wille van een betekenis krijgen kinderen soms de vreemdste namen. Zoals Preben, omdat een gelijknamige Vlaamse wielrenner na een bloedstollende finish de Schaal Sels veroverde op het zelfde moment en vlakbij ons tentje net buiten Merksem waar onze jonge spruit op dat moment verwekt werd – het publiek was uitzinnig. Wat een hoogtepunt. En nu heet-ie Preben. De rest van z'n leven.

Echt triest… 

Echt triest wordt het als u de website babynamengids.nl raadpleegt. De website loodst u door de moeilijke zwangerschap heen met wijze raad. Bijvoorbeeld dat weeën zich bij de moeder voordoen.

Maar bovenal helpt de site bij het kiezen van een naam met betekenis. U typt de betekenis en de gewenste lengte van de naam. De naam moet immers ook numerologisch kloppen. De site doet  vervolgens de meest bizarre suggesties, passend bij de gewenste betekenis.

En zo zit mijn (tweede…) baby opgescheept met de naam Eutychus – geluk. Of het een jongetje of meisje is, moet ik nog opzoeken. Om echt zeker te zijn van dat geluk, heb ik een tweede naam ingeschakeld: Wunibald. Zijn (of haar?) toekomst kan niet meer stuk.

Maar de belangrijkste dienst levert deze geweldige website niet. Uw baby's naam moet nog als domeinnaam en – belangrijk – als geregistreerd handelsmerk worden aangemeld bij het Benelux Merken Bureau. Zo kreeg ik ooit een geboortekaartje met het opschrift Dunya (R). Het meisje is blijkbaar bestemd voor de verkoop.

Nog triester… 

Echt ziek ben je als je van de bedachte baby-naam een ringtone in je mobieltje koopt. Mijn naam klinkt dan als volgt. En dat is dan voor een baby bedoeld. Jeuk…


Ik heb overigens een lijstje met rare naamcombinaties. Sommige per ongeluk, maar bij sommige twijfel ik aan de geestelijke vermogens van de ouders:

Voornaam Bob, achternaam Bel -> Bobbel

Voornaam Jackie, achternaam Uitslag…

Voorletters J.O., achternaam De Jong -> Jodejong.

Voornaam An, achternaam Nijs -> hoe stug moet je zijn om dit over het hoofd te zien???

Uw (bestaande) aanvullingen zijn welkom.

Lees ook:Ouders vernoemen hun kind naar Facebook-knop Like
Lees ook:Gewaarschuwde jongen beschermt Twitter-account na uitzending PowNews
Lees ook:App Sunday: 50.000 babynamen
Lees ook:Kinderen plukken
Lees ook:Miljard iPhone-apps over de toonbank: Apple excuseert zich voor Baby Shaker

1 Reacties // Reageer

One thought on “Heeft uw baby al een (R)?

  1. Raizel

    Nog zieker ben je als je je kind Frank noemt als zijn achternaam Rijk is. Het zelfde geld voor Noor Wegen. Of Chris Tenen…
    Of Barbara Viool -> Barba/raviool, ravioli
    Deze is klassiek… Roos Rood, Roos Olie… vul maar aan. Je bent wel cliché als je je dochter deze naam geeft…
    Sara Ark… Sa/raar(k)is minder goed te zien.
    Angela Riku, Ange/lariku, larikoek.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>