Linux: te braaf voor deze wereld

Is die Linux-wereld te braaf? Of ligt het aan mij? Als nieuwe Linux-gebruiker (Mandriva) ben ik op zoek naar iets wat bij Windows voor het grijpen ligt: een p2p-client. LimeWire, ShareAza, Kazaa, eMule, ga maar door.

Je verwacht dat in een piratennest als Linux – Linux-mensen zijn toch de anarchisten van dit digitale tijdperk – p2p-clients voor het oprapen liggen. Gewoon als werkende RPM of zelfs aangeboden in de packetmanager van Mandriva.

Slechts één kwam ik tegen, Azureus, maar die zweeg als een doorsnee Vista-programma. Geen P2P dus. 

Nu ben ik vermoed ik niet alleen een nieuwe Linux-gebruiker, maar vooral een lid van de nieuwe (derde) Linux-generatie: Linux'ers die niet willen klooien met bash-opdrachten en binaries, maar die gewoon op de MacOs-manier ergens op willen klikken, zodat er wat substantieels gebeurt.

Nu is er ongetwijfeld een goede fee op dit web, die met het toverstafje kan zwaaien en mij een LimeWire o.i.d. kan bezorgen die werkt in Mandriva, en daarvoor ben ik nu al dankbaar. Maar dat is niet voldoende.

Wederom is bewezen dat mijn mening over Linux – Linux is niet voor watjes – klopt. En ik denk dat het vooral weer zit in de wijze waarop de tweede en eerste Linux-generatie – de baanbrekers, ontwikkelaars en pioniers – hun informatie-uitwisseling hebben opgezet. Deze generatiekloof is groot, maar is tevens de kloof waardoor Linux nog lang niet rijp is voor het grote publiek: de onnozele eindgebruiker.

Het is dus tijd om de derde generatie anders aan te spreken…

Lees ook:Linux communiceert als een puber
Lees ook:Lief Linux-dagboek…
Lees ook:Asus Eee PC slaat bres in monopolie Windows
Lees ook:Linux is niet voor watjes
Lees ook:Lief Linux-dagboek… Mandriva, Ubuntu of Kubuntu?

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “Linux: te braaf voor deze wereld

  1. Victor

    Dank je, goede fee…

      /   Reply  / 
  2. Victor

    Allemaal heel lief. Maar er zit geen RPM tussen die zich onder Mandriva laat installeren. Of zie ik er een over het hoofd?

      /   Reply  / 
  3. Sieb

    Mandriva is juist 1 van die distro’s die geld willen zien voor hun software. ( slechts een gedeelte van de door hun aangeboden makkelijk te installeren software is gratis! )
    Probeer bv eens PCLinuxOS ( of bv Mepis of Mint), daar zijn een groot aantal p2p en torrent programma’s gewoon met een simpele klik te installeren. ( of het is al geinstalleerd ) Amule en ktorrent zijn in vrijwel alle distro’s vanuit de standaard repositories zeer simpel te installeren.

      /   Reply  / 
  4. Sieb

    Als je persee met Mandriva verder wilt zou je de repository van oa PLF ( Penguin Liberation Front ) kunnen toevoegen. ( en misschien wat ‘non-free’ stuff )
    Op onderstaande website kun je kijken hoe dat gaat.
    http://easyurpmi.zarb.org/

      /   Reply  / 
  5. Victor

    Sieb, ik wil je toch even verwijzen naar mijn vorige stukkies over Linux. Ik heb veel smaakjes geprobeerd en Mandriva was de eerste en enige die al mijn hardware probleemloos wist aan te zwengelen. Tot nu toe werkt alles prima en gratis.

    Ik ben er overigens ook niet op tegen om te betalen voor iets wat goed werkt, goed ondersteund wordt en waarvan ik voor mijn brood afhankelijk ben.

    Wel bedankt voor alle tips overigens. Ik ga ze proberen.

      /   Reply  / 
  6. Reinout van Schouwen

    PLF is inderdaad wat je moet toevoegen aan je installatiemedia. Dit kan er om juridische redenen standaard niet in zitten. Verder heeft Sieb het niet helemaal goed begrepen wat betreft Mandriva: in het verleden was het weliswaar zo dat men geld vroeg uitsluitend voor commerciële/proprietary packages, maar zelfs de non-free pakketten zijn nu gratis toegankelijk.

      /   Reply  / 
  7. reekje

    In de reprosetory van Ubuntu kon ik er meerder vinden.
    Waaronder, bittorendo.
    Ik gebruik overgens de standaard torent cliant,Maar alleen voor downloads van Jamendo.com, Ubuntu distros en Andere opensource, dus niet alle linux gebruikers zijn anargistisch.

    Ubuntu is heel geschikt voor beginners, en mensen die niet van moeilijk doen houden, Het is alleen moeilijk als je hardware niet mee werkt.www.ubuntu.com http://www.ubuntu_nl.org.

    Maar goed dat u wel Linux gebruikt.

    reekje

      /   Reply  / 
  8. Jan

    Welke Mandriva versie gebruik je trouwens? Dat is wel belangrijk.

    Op http://www.rpmfind.net/linux/RPM/ staat software voor een hele massa distributies, misschien ook die voor jouw distro.

      /   Reply  / 
  9. Reinout van Schouwen

    RPMfind heeft om wat voor reden dan ook geen RPMs voor nieuwere Mandriva-versies dan 2006.0, twee jaar oud dus. Als je daar dingen van installeert is dat vragen om problemen.

      /   Reply  / 
  10. Geoff

    Hoi,

    er zijn wel voldoende P2P programma’s beschikbaar voor het linux platform, Limewire is daar trouwens ook één van.
    Wat je mening betreft dat Linux niet voor watjes is moet ik je toch deels gelijk geven alhoewel je ook met een iets minder makkelijke distro van start gegaan bent (Mandriva is niet echt makkelijk om mee van start te gaan).
    Ik zou je eerder aanraden om een poging te wagen met Ubuntu, die is een stuk makkelijker voor de gewone “instap”-gebruiker. Neem eens een kijkje op http://www.ubuntu-nl.org/desktop/

      /   Reply  / 
  11. Victor

    Hallo Geoff,

    Lees nog even verder op dit weblog over Linux. Mijn Strijd om te mogen Linux’en is voorlopig in mijn nadeel beslist. Snif.

    By the way: wat IT betreft ben ik geen watje, maar wel gemakzuchtig. Ik vind dat de pc mij moet dienen en niet andersom en ik bekijk beroepsmatig alles vanuit consumentenoogpunt.

      /   Reply  / 
  12. Stephan

    sudo apt-get install amule

    Klaar!!!!

    Voor de muisadepten onder ons Toepassingen – Installeren/verwijderen – Internet. en kiezen maar, of typ peer in het zoek-boxje

    Maar veel linux aanhangers gebruiken toch echt geen p2p software meer, usenet is sneller en je bent niet illegaal bezig.

      /   Reply  / 
  13. Stephan

    PS

    Gebruik ubuntu ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>