Google ligt onder vuur

auteursrechtGoogle heeft een diepe broekzak waar meer dan genoeg in zit om af en toe een auteursrechteninbreuk te kunnen afkopen. Zoals de Belgische claim van een groep Waalse kranten die 49 miljoen eisen van Google.

De eis van Viacom is echter geen kattenpis, vooral omdat die niet alleen om geld draait, maar om de kern van YouTube: vrije content. En daar kan dankzij Viacom wel eens een einde aan komen…

De eis van de Belgische kranten gaat over het indexeren en
gedeeltelijk overnemen van krantenartikelen (online) op Google News.
Die 49 miljoen stelt weinig voor, maar wordt de eiseres in het gelijk
gesteld, dan zal Google News een andere werkwijze moeten kiezen in
België.

Hetzelfde geldt voor de werkwijze van YouTube, maar dan op veel grotere schaal. Viacom klaagt Google aan omdat op YouTube zo'n 150.000 clips staan die daar auteursrechtelijk niet mogen staan.

Google roept natuurlijk meteen dat hier geknaagt wordt aan de vrijheid van meningsuiting en het uitwisselen van informatie. Viacom meent dat het hele businessmodel van YouTube draait om auteursrechteninbreuk.

De uitgever is verantwoordelijk

Zonder de wet in de hand is natuurlijk vrij eenvoudig vast te stellen dat een aanzienlijk deel van de inhoud van YouTube auteursrechtelijk beschermde werken zijn. Elke videoclip, elk stukje speelfilm, de stukken tv en soap die er zijn, mogen niet zomaar verspreid worden. Als ik die zaken op mijn eigen website zou publiceren, zou ik binnen een week allerlei rechtszaken aan mijn broek hebben en zou de Stichting Brein bij me op de stoep staan.

Morele kwestie

De morele kwestie – dus zonder wetboek in de hand – is dan: waarom mag ik dat niet en zou YouTube (of elk ander netwerk) dat wel? En dan kom ik in mijn antwoord weer terug bij de kernvraag die internet onderscheidt van de traditionele media: is een internetuitgever wel of niet verantwoordelijk voor de inhoud van haar uitgave, zoals dat met een papieren uitgave het geval is.

Deze vraag betreft niet alleen auteursrechtelijke kwesties, maar ook strafrechtelijke kwesties. Is een weblog of de gastheer van een forum verantwoordelijk als iemand daar iets illegaals post? En hoever gaat die verantwoordelijkheid? Gaat die pas achteraf in, na een klacht, of geldt die verantwoordelijkheid al voorafgaande aan de publicatie?

Een zaak voor De Hoge Raad, lijkt me. Of een zaak waar de politiek een passende en toepasbare wet voor moet maken.

Lees ook:Moet Google onze privacy schenden?
Lees ook:Kruisbeklaging
Lees ook:Perskaart voor journalistieke webloggers
Lees ook:Nazi’s op Google, een moeilijk dilemma
Lees ook:Google is overal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>