Nog zo een: Wat bezielde Ruud de Wild?

Wat bezielde Ruud de Wild?Ruud de Wild is een ervaren mediaman die al jaren radio maakt. Hij weet hoe media werken en had kunnen weten dat zijn interview, waarin hij de vloer aanveegt met Mickey Hoogendijk en John de Mol, hem de kop kan kosten.

Klinkt bekend deze eerste alinea. Zoek-en-vervang en je komt bij Rikus Spithorst uit. Hoe kan zo'n ervaren mediaman als Ruud de Wild zo ontzettend uitglijden in zijn eigen bananenschil? Wat ging er mis?

lijn

De vijf fouten van Ruud de Wild: verkeerde regie

HoogendijkRuud heeft zich in de regie van deze media-affaire vergist. Niet hij had de regie bij dit interview, maar het blad Jacky had de regie. Kan Ruud op de radio altijd het laatste woord hebben, bij een tijdschrift kan dat niet. Gedrukt is gedrukt en dan liggen jouw woorden op straat. In een radiogesprek kun je gaandeweg je woorden rechtbreien. Iets wat hij op de radio ook altijd doet.

Nu had het blad Jacky het laatste woord, vooral omdat dit interview bijna een integrale weergave van het gesprek is. Smoezen als 'uit de context gehaald' werken dus niet, want het staat op band. Bovendien heeft Ruud nog kunnen corrigeren, maar dat vond hij niet nodig.

De vijf fouten van Ruud de Wild: verkeerde inhoud

Ruud is een irritante en laffe dj die er vooral een hobby van maakt mensen te schofferen. Een rechtstreeks en open gesprek durft hij niet aan te gaan. Ik hoef alleen maar te verwijzen naar zijn hopeloze interview met Max-oprichter Jan Slagter, waarbij de Wild geen voet aan de grond kreeg met zijn flauwekul en dus na het verbreken van de telefoonverbinding alsnog superlaf zijn gelijk wilde halen. Zo erg zelfs dat zijn side kick hem tot de orde moest roepen.

Ruud is volstrekt inhoudsloos. Hij heeft slechts één pijl op zijn boog, één noot op zijn zang, en dat is mensen schofferen. Eenrichtingverkeer. Verder is hij – op de keper beschouwd – een dom blondje dat plaatjes draait. Voor zijn interview met Jacky had hij het 'ergens' over kunnen hebben. Hij koos er echter voor om onder zijn dj-koptelefoon te blijven zitten en gewoon op zijn eigen spoor de wereld te bekritiseren. Verkeerde inhoud voor een tijdschrifteninterview.

De vijf fouten van Ruud de Wild: verkeerde boksbal

Don't bite the hands that feed you. Ruud heeft de meest voedzame hand in medialand gebeten, namelijk die van John de Mol. Dat is gewoon dom. Mickey Hoogendijk is een makkelijk slachtoffer. Niemand was over deze uitspraak in het interview uitspraak gevallen, als De Wild ook niet John de Mol als boksbal had gekozen. Dom.

De vijf fouten van Ruud de Wild: verkeerde medium

"Ik ben gepakt op mijn letterlijke uitspraken", klaagt Ruud de Wild nu. Welnu Ruud,
dan weet je ook eens hoe dat voelt. Je kunt in een tijdschrift namelijk
heeeeel moeilijk andere uitspraken doen, dan letterlijke uitspraken. Je kunt in een afgenomen interview voor een tijdschrift ook niet de mate van cynisme bepalen. Je bent daarvoor overgeleverd aan de schrijfkunsten van de interviewer (wat dus weer samenhangt met de verkeerde regie).

Voor het doen van smeuïge of schofferende opmerkingen, zonder daar mee achtervolgd te worden, moet je tv of radio gebruiken, of zelf zeer vaardig zijn met de pen. Ruud heeft het verkeerde medium gekozen voor deze grap.

De vijf fouten van Ruud de Wild: verkeerde reactie

Het domme van Ruud is dat hij nog steeds niet begrijp dat hij bovenstaande vier fouten heeft gemaakt, of hij wil ze niet erkennen. In plaats daarvan roept Ruud de Wild nu dat hij geslachtofferd wordt. John de Mol geeft hem de ruimte om achter zijn woorden te staan en de met Big Brother verdiende 40.000 euro's terug te storten. De Mol doet er nog hetzelfde bedrag bij en stort het aan een goed doel.

De Wild had hierin mee kunnen gaan – een makkie met zijn riante radiosalaris. Hij had als morele winnaar boven kunnen komen in deze kwestie door ridderlijk te zeggen: ach John, als je zo graag 80.000 aan Kico wil betalen, dan doe ik dat alleen wel. Hij had Micky op kunnen bellen en kunnen zeggen: zullen we mijn 80 ruggen samen even afleveren? Leuke exposure voor allebei en de hele affaire was meteen vergeten.

Lees ook:Wat bezielde Rikus Spithorst?
Lees ook:Spotify radio krijgt make over (video)
Lees ook:LIFE for iPad biedt indrukwekkende fotoreportages
Lees ook:Paris Hilton for president
Lees ook:Scrabble woordenboek nieuwe media: vlog, grrrl, Facebook

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Nog zo een: Wat bezielde Ruud de Wild?

  1. Van Dalfsen

    De tweede aardige analsye vandaag. Kun jij geen media-guru worden bij een of ander blad? Wel oppassen dat je zelf geen domme uitspraken doet. want je ziet hoe snel een rijzende ster ook weer neerstort

      /   Reply  / 
  2. Jaap van Leeuwen

    Tja, ken Ruud van vroeger, in de 538 was hij een clown, technisch slechte dj. Nooit begrepen dat hij zo ver gekomen is. Hij kon echt wel grappig zijn (denk aan de ochtend op 538: Wessel en de Wild).

    Ruud wil maar 2 dingen, de Jensen die we op de radio hoorde & ronflonflon – Jack Plafond nadoen. (Niet voor niks stal Ruud de Wild Kijkindevecht toen Jensen een jaar met vakantie was..)
    Maar het lukt Ruud gewoon niet die twee natedoen. Veel mensen vinden Jensen onbeschoft maar Jensen had op de radio wel degelijk inhoud. En Jack Plafond is gewoonweg legendarisch daar kan geen een DJ aan tippen. Dus Ruud, zoek ajb een eigen stijl.

      /   Reply  / 
  3. Rob

    Wil hij Ronflonflon nadoen? Zeg dat er dan ook bij – ik had het met geen mogelijkheid zelf kunnen raden. De man heeft ongeveel zo veel humor als een parkeerbon.

      /   Reply  / 
  4. Juul

    Het is echt prachting het is een niveautje lik mijn vestje. Ruud moet het gewoon maar gaan toegeven hij is gewoon niet silm, maar heeeeeel erg dom.

    Overigens is hij ook zielig, hij schoffeert mensen en meet zich dan de rol aan van het slachtoffer, ik wist niet dat hij van een bepaalde religie was?! Ruud stort nou gewoon die 40.000 terug naar de Mol dan kan het dubbele bedrag naar het goede doel. Misschien leer je dan gewoon eens een keer je bek te houden, nadenlen voordat je wat zegt is niet weggelegd voor je!

    Liefs van een ik haat Ruuf aanhanger!

      /   Reply  / 
  5. Jaap

    Ik heb nooit begrepen waarom Ruud zogenaamd een grote is tussen de DJ’s op de radio; hij heeft mijns inziens nog nooit iets eigens, iets origineels laten horen.
    Wel vaak zoals genoemd het schofferen van zijn bellgasten, maar vooral nadat deze hebben neergelegd. Een buitengewoon laffe manier van doen het is het uitbuiten van je zendtijd als mensen zich er niet tegen kunnen weren. Ik heb vroeger weleens geluisterd naar zijn uitzendingen omdat ik vaak naar 538 luisterde tijdens woon werkverkeer, maar heb er na een paar weken voor gekozen om een andere zender te kiezen voor de rit naar huis….
    Ik vond ook dat hij zijn Side-kick Tamara Brinkman altijd behoorlijk neerhaalde, echt een seksistisch mannetje dat gefrustreerd zijn gelijk wilde behalen.
    Ben blij dat hij nu bij Q zit want daar luister ik zowieso nooit naar, dus dat scheelt zappen….
    Wat mij betreft is Ruud net zo’n grote homo als zijn side kick met het verschil dat hij er nog niet voor uit durft te komen;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>