Wat bezielde Rikus Spithorst?

Rikus graaft zijn eigen grafRikus Spithorst is een geschoolde en ervaren woordvoerder voor onder andere de Stichting Rover. Hij weet hoe media werken, en hij had kunnen weten dat zijn stukje op Fok.nl waarin hij onder het pseudoniem DriekOplopers oproept om Halsema "op te blazen" hem de kop zou kosten.

Spithorst heeft zichzelf met één weblogje in medialand volledig buitenspel gezet. Rover heeft hem inmiddels gedumpt als woordvoerder en wellicht ook als secretaris, zoals ook de PvdA hem aan de dijk heeft gezet. Rikus groef zijn eigen graf. Wat ging er mis?

lijn

De vier fouten van Spithorst: verkeerde titel

RikusSpithorst heeft de verkeerde uitgever (Fok.nl) gekozen voor zijn satirische column. Columns staan namelijk niet op titels als Fok.nl, columns staan in gerenommeerde bladen of websites die naast columns vooral kwalitatieve informatie aanbieden. Dat kan een ANWB-blad zijn, maar ook het NRC.

Fok.nl bevat breed en algemeen nieuws zoals vele andere media. Op een website als Fok.nl met een zeer heterogene doelgroep, kun je niet alles roepen wat je maar denkt. In bijvoorbeeld Vrij Nederland hadden de gewraakte uitspraken zoals Spithorst maakte een heel andere uitwerking gehad.

De vier fouten van Spithorst: verkeerde inhoud

Hoewel Spithorsts verontwaardiging over de kwestie Duyvendak oprecht zal zijn, heeft de ‘brand’-kwestie natuurlijk een baard. De parallellen tussen de oproepen van Spithorst om Halsema af te branden en de daden van Duyvendak van twintig jaar geleden, liggen niet vers genoeg in het grote collectieve geheugen om zich voor satire te lenen.

De kans dat de satire niet herkend zou worden als satire was daardoor voor een ervaren journalist te voorzien. Dat is dan ook gebleken, want de meeste journalisten hadden de satire niet opgepikt en namen de oproep min of meer serieus.

De vier fouten van Spithorst: verkeerde schrijver

Wie denk dit Spithorst wel dat hij is, Arnold Heertje, Gerrit Komrij, Hugo Brandt Corstius? Spithorst is een no-name onder het journaille. Niemand kent Spithorst als columnist, waardoor de algemene lezers zijn stukkies ook niet als column zullen herkennen en waarderen. Spithorst heeft zijn naam en faam overschat. En hoogmoed komt voor de val die Spithorst nu maakt.

De vier fouten van Spithorst: verkeerd medium

Weblogs zijn geen columns en columns zijn geen weblogs. Webloggen doe je tussen de soep en het hoofdgerecht, tussen grasmaaien en etenkoken door. Rikus Spithorst noemt het gewraakte weblogje op Fok.nl een satirische column, maar het is slechts een weblogje tussen de vele andere tendentieuze weblogs op Fok.nl.

De Enter-toets van een weblogje hanteer je veel lichtvoetiger dan je een column inlevert bij de uitgever of hoofdredacteur. En dan is er nog altijd die hoofdredacteur of eindredacteur die je even belt met de vraag: “Zou je dat nu wel zus-of-zo zeggen, zou je het niet anders formuleren?”

Bovendien is de fysieke ruimte voor een gedrukte column altijd beperkt. Je moet als schrijver dus beter nadenken over hoe je iets formuleert. Je staat langer stil bij de woorden en zinnen en automatisch ook bij de inhoud en impact van een stukkie.

Een weblog daarentegen – dat geldt ook voor dit stukje – publiceer je bijna zo snel als je kunt typen. Tekstje ratelen, verontwaardiging over het een en ander uiten, en hoppa: Enter is publiceren. In no time is je stukkie door duizenden gelezen en is er geen weg meer terug.

Rust zacht, Rikus Spithorst

Who the F… is die Rikus Spithorst eigenlijk? Hij heeft zichzelf, zijn faam, het medium Fok.nl maar vooral zijn eigen schrijverskwaliteiten schromelijk overschat. Heel Nederland is boos op hem, hij moest publiekelijk door het stof voor Femke Halsema en is zijn broodheer Rover kwijt.

Rikus heeft met één ondoordacht stukkie zijn eigen graf gegraven. Dat is heel erg dom van hem, maar ook jammer. Want Spithorst is, in tegenstelling tot vele andere webloggers, een integer publicist. Rust zacht, Rikus Spithorst.

Lees ook:Nog zo een: Wat bezielde Ruud de Wild?
Lees ook:Moord, bedreiging en mishandeling moet kunnen
Lees ook:Is er hoop voor de klassieke journalist?
Lees ook:Digitaal pesten
Lees ook:Nederland gaat analoog

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Wat bezielde Rikus Spithorst?

  1. Frank Minnema

    QUOTE : “…nog mee bezig”

    Doe dat lekker off-line.

    En het antwoord : het is een linksmannetje. Tot ergens begin jaren 90 kon je dit soort dingen gewoon roepen. Over iedereen. Met alle mogelijke middelen. Tegenwoordig is Nederland volwassen. Je linkse vriendjes “anoniem” afzeiken? Ook uw kop rolt. We gaan terug naar normaal. Eindelijk. De linksmensen verklikken en verraden elkaar stelselmatig. Na het liegen (kuch*PVDA*kuch) nu het vingerwijzen naar elkaar. Amusant. Dat dan weer wel. Straks lekker janken dat ‘de rechtsen’ het zo goed doen in de peilingen, dat is het enige dat links Nederland rest. Echt. Dit stukje is niet gebaseerd op politieke voorkeur, maar een vaststelling van feiten.

      /   Reply  / 
  2. Frank Minnema

    Tellen is best moeilijk Schrijven nog moeilijker. Ik heb al spijt dat ik gereageerd heb. Je hebt er lang over moeten denken om dit stukje te schrijven, na de mededeling “… nog mee bezig”.

    Het lijkt dan ook nergens op. Veel chique woorden, niet vier maar drie fouten genoemd (volgens jou gekwalificeerd als fout dan, wat was de “verkeerde titel dan”? Nou Nou Nou? (3x ipv 4x)

    Het neigt naar een column dit stukje, maar ja … dit is een weblog. Kortom : dit is PRUTSWERK.

    Slaap zacht, spitsvondige, wannabe chique Victor Peters. De “G.B.” verdien je namelijk niet. Nooit.

      /   Reply  / 
  3. Victor

    Sorry Minnema. Voor jou moet ik dat natuurlijk uitleggen. Een Titel is de naam van een blad of magazine of website. Zo heet dat: Titel. Dus voor jou nog een keer tellen” Titel (1), Inhoud (2), Schrijver (3) en Medium (4). Vier dus. Speciaal voor jou heb ik ze rood gemaakt, zodat je makkelijk mee kunt tellen.

    Kijk, Minnema, je mag het met me oneens zijn, maar met al je gebral is er nog geen zinnig woord uit je gekomen.

    Maar over een ding ben ik het roerend met je eens: ook ik heb er spijt van dat jij gereageerd hebt.

      /   Reply  / 
  4. R

    Wat is dit voor rommel? fok is zover ik kan zien gewoon een nieuwssite net als alle andere. Het nieuws komt uit dezelfde novum en anp bins als bij de andere sites en een weblog is het al helemaal niet. Verder is het een rommelig en onorigineel stukje. ga iets nuttigs doen.

      /   Reply  / 
  5. Frank Minnema

    Blijven verdedigen Victor. Gewoon doen. Ook jij…

    Grote klasse dat je verondersteld dat je je lezers niets hoeft uit te leggen. Leuk om te zien dat jij schrijft voor elite lezers.

    Nu nog even leren lezen en alles komt goed.

    Ik zou vast reageren, heel professioneel, met “Nog mee bezig …”

      /   Reply  / 
  6. Victor

    @Minnema. Nog een klein detail… Wat is nu eigenlijk je inhoudelijke bezwaar tegen bovenstaande analyse, want die kom ik in je reacties niet tegen?

      /   Reply  / 
  7. Rob

    Hij schreef niet onder de naam Spithorst, maar onder een laf pseudoniemetje. En in mijn ogen is zijn grootste fout dat hij toevoegt dat “dat wijf niet beter verdient”. Dan ben je de *ahum* satire voorbij.
    Wat humor is, zijn we allang vergeten. Humor lijkt nu te bestaan uit het brullen van de grootste grofheden. Enige finesse is ver te zoeken.
    Overigens opmerkelijk dat zo’n stoffige vijftigplusser schrijft voor een jongerensite als Fok.

      /   Reply  / 
  8. Obuma

    Links, rechts, doet er niet toe. Victor heeft wel gelijk. Spithorst heeft zichzelf overschat en dacht hiermee weg te komen. Of hij heeft er gewoon te weinig bij nagedacht en had deze reactie helemaal niet verwacht. Maar ja, als hij zijn kaarten slim speelt, wordt hij wel ergens ingehuurd als columnist. Hij is nu omstreden genoeg.

      /   Reply  / 
  9. Jorn

    @Obuma: Dat is ook gebeurd! Hij heeft nu al een nieuwe job (zie de link onder mijn naam hierboven).

      /   Reply  / 
  10. Henk van Hunnik

    Spithorst heeft met zijn satire heel wat ellende bezorgd aan femke halsema om van de angst die zijn stuk teweeg heeft gebracht in haar gezin, maar niet te spreken. De man spithorst is woordvoerder van Rover en in die hoedanigheid vind ik de man al een betweter en tikje arrogant overkomen. Nu schrift hij een leuk bedoeld stukje waarvan de strekking tot iedereen is doorgedrongen en komen wij met zijn allen tot de conclusie dat dit soort collmns gewoon niet kunnen. Oproepen tot het vernielen van iemands eigendommen aanzetten tot het plegen van volksgerichten en lynch partijen worden aangemerkt als een misdrijf. Er is inmiddels door Femke Halsema aangifte gedaan bij justitie en dat is ook terecht ook he feit dat hij er bij Rover uitgeflikkert is evenals bij de stedelijke PVDA heeft spithorst dan ook helemaal aan zichzelf te wijten.

      /   Reply  / 
  11. Victor

    Ach Henk, moet kunnen…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>