Alternatieven voor Windows

Windows heeft met Vista de plank stevig misgeslagen. Reden voor bedrijven om terug te grijpen op Windows XP – de zakelijke verkopen van Vista zakken in. Maar voor veel bedrijven is het een reden om eens verder te kijken, bijvoorbeeld naar Linux-derivaten. Onze Europese denktank zal daar ongetwijfeld blij om zijn.

Novell viert de geboorte van OpenSuse 10.3, een Linux-versie die steeds toegankelijker wordt voor de gewone computeraar.
In Nederland is een Linux-versie ontwikkeld die met name bedrijven moet trekken, want het is een bijzonder eenvoudig server-OS: Syllable.
Lindows, gaat na een rechtszaak met Microsoft verder onder de naam Linspire, maar blijft een Linux-versie die uiterst toegankelijk is.

Kortom: Windows heeft met de premature release van Vista de spade in de grond gezet voor het spreekwoordelijke eigen graf.  Want het lijstje met nieuwe releases die wel goed voorbereid zijn gaat nog even door:


Ubuntu – ook een Linux-derivaat – lanceert haar nieuwste en vriendelijke OS over negen dagen. Lindows is overigens weer gebaseerd op Ubuntu.

En op 3 oktober is de pc-versie van FreeBSD gelanceerd. FreeBSD lijkt op Linux, maar is direct op Unix gebaseerd. Eigenlijk is dit een server-OS. De versie PC-BSD 1.4 is een desktop-OS en speciaal bedoeld voor de gewone thuiscomputeraar. FreeBSD beschrijft dit als "Joe Sixpack goes BSD", oftewel: Jan met de Pet kiest BSD. Leuke leus.

Op Office-gebied – de tweede pilaar van Microsoft is natuurlijk OpenOffice alom aanwezig in alle Linux-varianten, maar de komst van IBM's Lotus Symphony doet daar weer een schepje bovenop.

Meer hierover: Windows-alternatief zoeken: monnikenwerk

Meer hierover: Mac-minded, Windows-weary

Lees ook:Linux zorgt voor gezonde concurrentie
Lees ook:M$ presenteert Windows 7 nog deze maand
Lees ook:Windows verliest aan alle kanten
Lees ook:“Vista helpt Linux op weg”
Lees ook:KOFFIEDIK 2009: Windows 7 flopt ook

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Alternatieven voor Windows

  1. capricornus

    Wanneer je door http://www.distrowatch.com surft, valt de hoeveelheid Linux-systemen (“distro’s”) meteen op.
    Wanneer je op een aparte pc gedurende 8 maanden alle definitieve versies (geen rc’s) download, installeert, probeert en ook verwijdert, krijg je wel zicht op wat de consument zou kunnen gebruiken zonder tegenvallers.

    De assertieve komst en marketing van Ubuntu is niemand ontgaan. Canonical heeft dan ook een meesterlijke distro zomaar gratis en behoorlijk volledig op de wereld gezet. Een aantal mensen hebben een en ander nog verfijnd: ik denk dan vooral aan LinuxMint, die een stijle klim maakt in de charts, en zeker niet ten onrechte. Ik denk dat de doorsnee onwetende die een en ander eens wil proberen, moet starten met versie 3.1, Celena genaamd.

    OpenSUSE 10.3 is als het rijden met een hummer wanneer het met een fiets ook kan. Het is een dino van een distro, het duurt lang om te installeren, en als leek denk is, is het teveel van het goede.

    Een distro die voor een gefrustreerde WinXP gebruiker ook zeer eenvoudig te installeren en te gebruiken is, is Mepis, die binnenkort met een versie 7.0 wel eens furore zou kunnen maken.

    Voor oudere pc’s probeer ik altijd eerst met Puppy 3 maar ook met Wolvix 1.1 Hunter, distro’s gebaseerd op Slackware. De eerste is een echt lichtgewicht, goed voor systemen met weinig RAM, de laatste blinkt uit door zijn volledigheid en gebruiksgemak.

    Hoog genoteerd bij distrowatch is PClinuxOS en het afgeleide SAM. Volledig, dat ook, al heb ik altijd de indruk dat het allemaal wat slomer draait. De software-bibliotheek is apart, dat kan leuk zijn maar ook problemen geven als je iets wil dat zij niet willen hebben en geven…

    Ziet u de bomen en het bos nog? Heeft u een gewone pc, enkele jaren oud en u wil nog wel eens proberen: probeer eerst met LinuxMint. U zult de smaak te pakken krijgen.

      /   Reply  / 
  2. Victor

    Capricornus,

    Dank, dank, dank voor je duidelijke uiteenzetting. Ik denk dat ik e.e.a. eens ga testen en de resultaten daarvan meldt in mijn Blog.

      /   Reply  / 
  3. SuperDre

    Leuk dat er alternatieven zijn, maar voor een gemiddeld bedrijf niet echt zinvol, want veel programma’s die men gebruikt(of wil gebruiken) draait alleen onder Windows.

      /   Reply  / 
  4. Ivo

    Wat dachten we van MacOS ???

      /   Reply  / 
  5. MacMiep

    @Ivo: om precies te zijn FreeBSD met prachtige GUI: Mac OS X.

    Jammer dat deze Unix variant niet genoemd wordt, want Mac OS X en Linux staan dichter bij elkaar dan Windows en Linux, technisch gezien: allebei Unix-varianten

      /   Reply  / 
  6. Victor

    MacOs, niet echt vergeten, meer genegeerd. Zie ook mijn blogje hierover.

    Zolang MacOs elitair niet in de gewone computerwinkel verkrijgbaar is, is deze ook niet toegankelijk.

    Vandaar.

      /   Reply  / 
  7. Victor

    SuperDre:

    Vrijwel alle Windows-applicaties zijn te draaien binnen een Linux-omgeving (bijv via VMWare of Parallels). De meeste Documenttypen zijn ook in Linux-applicatie te bewerken.

    Juist voor bedrijven zijn de meeste alternatieven voorhanden.

      /   Reply  / 
  8. Patrick

    Om even terug te komen op capricornus zijn uitleg inderdaad het is zeer uitgebreid maar om te zeggen dat suse 10.3 erg zwaar en lang duurt om te installeren kan ik mij niet zo in vinden.

    Suse 10.3 installeerd sneller dan vista en xp met de standaard selectie aan software(ligt er ook aan wat je allemaal selecteerd in de super uitgebreide keuze aan software in suse)
    De installatie en gebruik van suse 10.3 is over het algemeen makelijker voor een beginner om mee te starten dan menig andere linux variant, en geloof mij want ik heb ze onderhand allemaal wel een keer geprobeerd en elke keer kom ik weer terug bij suse.

    Ubuntu is ook een erg mooie linux variant die goede ondersteuning en een grote support community heeft.

    Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur en gelukkig zijn er zoveel sorten van linux dat er voor iedereen wel eentje tussen zit.

      /   Reply  / 
  9. Mars

    Sinds kort gebruik ik Pardus, dit is ook een
    goede distro voor beginners.

      /   Reply  / 
  10. jacobs

    hallo alle maal.hiermede wil ik mij ongenoegen uiten over vista nou daar ben ik vlug mee klaar een brok ellende niets werkt er fatsoenlijk meer ik erger mij dood aan heel die vista heb niets anders dan problemen met van alles en nog wat ik ga echt terug naar de normale windows dat werkt teminste nog ik zit al op internet van af dat het net uit kwam ben altijd met alles meegegaan alle vernieuwingen maar vista dat slaat echt alles diep triest dat ze dit zo op de markt durven te brengen sory hoor hier slagen ze de plank echt voledig mis mee

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>