Nortons maffiapraktijken

Nieuwe laptop gekocht, mooi ding, waarbij Windows Vista al voorgeïnstalleerd is in een image. Er zit standaard een 60-dagenversie van Symantec Norton op. Mijn voorkeur gaat uit naar een ander AV-programma dus Norton mag geuitstalleerd worden. Maar dat was dus niet de bedoeling. Norton – maffia – security laat zich niet makkelijk afschepen. 

Eerst geprobeerd om het programma gewoon uit te zetten, zodat het verwijderd kan worden. Maar Norton laat zich niet uitschakelen. 

Dan maar geprobeerd om via het configuratiescherm Norton te uitstalleren. En daar doet zich een raar fenomeen voor. 

Ik vraag keurig aan Windows om Norton te verwijderen en vervolgens verschijnt het installatieprogramma van Norton in beeld. Norton laat zich vervolgens niet verwijderen. Foutmelding op foutmelding volgt, terwijl ik keurig de Windows-weg bewandel.

De vergelijking met maffia doemt op in mijn fantasie. Eerst klopt maffiabaas Norton ongevraagd aan je deur en biedt je bescherming aan. Het aanbod afslaan is er niet bij. En onherroepelijk gaat Norton na de eersts 60 dagen elke dag zeuren om geld. Maar uitzetten kan niet en uitstalleren al helemaal niet.

Vraag ik Windows om Norton uit het pand te verwijderen, dan delegeert Windows dia taak aan Norton zelf. Alsof een maffiabaas zichzelf het pand uitjaagt.

De argeloze computergebruiker wordt op deze manier bijna gedwongen Norton aan te schaffen. Een lelijke manier van koppelverkoop door HP met Norton.

Gelukkig ben ik iets minder argeloos. Na enig zoeken op de website van Symantec vond ik een verwijdeprogramma. Zou Norton dit standaard melden in de uitstallatievensters, dan zou het te makkelijk zijn om van Norton af te komen.

Lees ook:Windows kan slecht rekenen
Lees ook:Norton introduceert CyberCrime Index | Too much bling bling
Lees ook:Italiaanse minister wil iPhone app verbieden
Lees ook:Visualisatie van data: van bit tot yottabyte | Infografiek
Lees ook:Uit de oude doos

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nortons maffiapraktijken

  1. Stephan

    Het is haast een virus, en ieder zichzelf respecterende computeraar pleurt Norton er onmiddellijk af, die bloatware vertraagt je systeem enorm.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>