Linux is niet voor watjes

linux-windows-suckSinds gisteren met Linux bezig op mijn laptop: ik val van de ene verbazing in de andere. Conclusie: Linux is niet voor watjes en al helemaal niet voor Windows-gebruikers.

De zaak met Windows is deze: alles draait om de onnozele, luie, onwetende en vooral weinigeisende eindgebruiker. Eigenlijk hoor ik ook bij deze categorie, maar noodgedwongen zijn dat onnozele en de onwetende in de loop van mijn Windows-jaren vervaagd. Desalnietemin wil ik eigenlijk niets leren of weten over Windows, maar er gewoon mee werken. In dit profiel past denk ik het merendeel van de mensheid.

Bij Linux werkt dit anders. Linux is een gemeenschap van freaks die juist alles willen weten, die het liefst uren puzzelen met opdrachtregeltjes, man-pagina's, rare scriptjes en obscure howto's. Mensen die Linux voor de lol op een PS3 installeren. Linux-mensen spreken een internationale taal, die gewone stervelingen niet verstaan.

Linux wordt nu door allerlei aanbieders klaargestoomd voor de consument, voor de Windows-burger. Een mooi en nobel streven, maar ook bijzonder paradoxaal.

Als Windows-burger installeerde ik eergisteren zonder moeilijke vragen te beantwoorden Mandriva op mijn laptop. In eerste instantie werkt alles, zoals Wifi en het geluid. Het leuke is dat je Linux gewoon gratis kunt testen met en Live-cd (dus zonder iets te installeren), maar ook gratis kunt installeren en eindeloos gebruiken. Ook updates en zo zijn gratis.

Een aantal programma's werkt niet, wat vreemd is voor een compleet systeem. Je zou denken dat alle bibliotheken aanwezig zijn, maar dus niet. Zo kan ik geen cd's rippen. Even dacht ik dat Mandriva ook aan DRM doet. 

Vervolgens wil ik scannen met mijn scanner – dit was de eerste echte lakmoesproef om de toegankelijkheid van Mandriva te testen. In het menu met software kon ik niets vinden dat op Scannen lijkt, dus zoeken op internet.

Overkill 

En dan doet zich een vreemd fenomeen voor. In plaats van eenvoudige artikelen over dit-en-dat programma, of gewoon een Tucows-link naar een mooi scanprogrammaatje, vind ik uitgebreide verhandelingen over allerlei libs en muds die er moeten zijn, over allerlei abracadabra-opdrachten die ik in de DOS-prompt (sorry…) moet typen. Allemaal door vlijtige mensen geschreven, met de bedoeling elkaar te helpen. Geweldig.

Maar een overkill aan ingewikkelde informatie, terwijl de eenvoudige info niet te vinden is. Ik wil gewoon een scanprogrammaatje hebben, de scanner zelf was namelijk direct en vanzelf gevonden door Mandriva. Na ongeveer een uur zoeken lees ik in een regeltje onderaan een lang verhaal dat ik nu bijvoorbeeld met StarOffice kan scannen. Eureka: in Mandriva zit OpenOffice – hetzelfde als StarOffice – en binnen een minuut scan ik een plaatje in. Vreemd overigens dat dit met The Gimp niet kan.

Voor het aanzwengelen van de printer, moet ik meer moeite doen. Nu ontbreken er wel allerlei onderdelen, zoals cups, in Mandriva 2008.

MAAR… Verleden week een Vista-ready printer op een nieuwe Vista-laptop geïnstalleerd (niet voor mezelf). Het zaakje was als pakket aangeboden en gekocht. Ik ben twee uur bezig geweest om Vista uit te leggen wat de bedoeling is.

Conclusie: Sommige Linux-versies zijn vrijwel geschikt voor de eindgebruiker, maar de Linux-gemeenschap spreekt een andere taal. Informatie is dus weer het sleutelwoord.

Lees ook:Linux communiceert als een puber
Lees ook:Linux: te braaf voor deze wereld
Lees ook:Linux in een condoompje
Lees ook:Lief Linux-dagboek… Mandriva, Ubuntu of Kubuntu?
Lees ook:Linux, zwaar ruk: leuk voor later

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Linux is niet voor watjes

  1. Reinout van Schouwen

    CUPS is wel degelijk aanwezig in Mandriva 2008. Maar het zou kunnen dat de benodigde pakketten nog niet op je systeem geinstalleerd zijn. Vanuit het Mandriva Control Center zou je je printer moeten kunnen toevoegen en configureren.

    Wat betreft programma’s om cd’s te rippen, daarvan is een ruim aanbod voor Mandriva.

    Hoe je meer programma’s beschikbaar maakt en installeert, staat uitgelegd op: http://wiki.mandriva.com/en/Docs/Basic_tasks/Installing_and_removing_software

    Het programma dat ikzelf voor cd-rippen gebruik heet ‘Sound Juicer’ maar er zijn er nog een aantal. Op de KDE-desktop kun je in Konqueror (het bestandsbeheer) hoogstwaarschijnlijk ook gewoon de audio-cd openen en de tracks daarvandaan naar de map slepen waar je je muziek wilt hebben.

    Succes!

      /   Reply  / 
  2. FreeBSD gebruiker

    Linux is *ook* voor watjes. Echte die-hards draaien FreeBSD!

      /   Reply  / 
  3. Slacker

    “Linux is *ook* voor watjes. Echte die-hards
    draaien FreeBSD!”
    Of Slackware. ;)

      /   Reply  / 
  4. Victor

    Een van mijn pc’s draait op PCBSD, mag dat ook? Ben ik nu ook een echte die-hard? Please…

      /   Reply  / 
  5. Victor

    Inmiddels was me duidelijk dat er van alles in Mandriva zou moeten zitten, wat er klaarblijkelijk niet in zat. Dus opnieuw geinstalleerd – een Windows-gewoonte van me, alles tweekeer doen.

    En nu vraagt Software Management (rpmdrake) ineens of ik van allerlei bronnen wil toevoegen. Die mogelijkheid was er eerder niet.

    Desalnietemin waren enkele programma’s zoals kafeine niet compleet. Ik kan ze nu echter wel compleet maken.

    Nu zie ik ook ineens de enorme schat aan software die gratis en eenvoudig aan mijn pc- tje is toe te voegen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>