Snel nieuws is altijd slecht nieuws

greenpeace2Slecht nieuws bereikt u sneller dan goed nieuws. Zoals het bericht dat u op Nu.nl of Webwereld.nl kunt lezen over de giftige stoffen in de door negatieve publiciteit geteisterde Apple iPhone. Een Amerikaanse milieu-organisatie overweegt zelfs een rechtszaak, zo melden Nu en Webwereld. Bron voor dit artikel: MacWorld van gisteren (15 oktober 2007).

(Bron foto: Flickr.com) 

Wat ze er vandaag niet achteraan gemeld hebben – zeg maar als service aan het goede fatsoen, de waarheid of aan de geïnteresseerde burger – is dat Greenpeace inmiddels heeft toegegeven dat ze niet zo nauwkeurig hebben laten testen. Het onderzoek was verre van compleet en de iPhone voldoet, volgens GreenPeace, zowel aan de eisen die Apple zelf stelt, als aan de eisen die de EU stelt voor wat betreft giftige stoffen. Dit is de zogenaamde RoHS-norm.

Het is makkelijk om negatief nieuws te brengen. Maar juist een snel medium als internet, waarbij je snel en makkelijk berichten van andere media overneemt (zo makkelijk is het om een nieuwsrubriek te vullen…), vraagt ook om de verantwoordelijkheid om je eigen berichten te rectificeren.

Greenpeace ziet wel haar fout in en herstelt deze ook via de media. Ze kunnen misschien ook beter dolfijnen en walvissen gaan redden.

Lees ook:Gifwijzer ook als iPhone app
Lees ook:Er zit een luchtje aan Mac Pro
Lees ook:PR-stunt Greenpeace tegen Shell sociale media-hit (video)
Lees ook:iPhone 6 krijgt virtueel scherm en toetsenbord (video)
Lees ook:iPhone 5S biedt keuze uit meerdere maten displays

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Snel nieuws is altijd slecht nieuws

  1. Laura

    Er is geen sprake van dat de testen in opdracht van Greenpeace onnauwkeurig zijn uitgevoerd noch dat we een fout via de media hebben herroepen. Het onderzoek naar de iphone van Apple is vakkundig uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium. Dat concludeerde dat de iphone pvc, broomhoudende vlamvertragers en ftalaten bevat. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu, maar zijn in de huidige wetgeving nog niet verboden. Andere electronicabedrijven, zoals Sony Ericsson en Nokia, laten echter zien dat ze mobieltjes kunnen produceren zonder deze stoffen te gebruiken. Het is dus onnodig dat Apple deze stoppen toepast.
    Greenpeace gaat door met de campagne om electronica gifvrij te maken.

      /   Reply  / 
  2. Victor

    Uit betrouwbare bron:

    http://www.reghardware.co.uk/2007/10/16/greenpeace_vs_apple/

    Meerkan ik er niet van zeggen. De iPhone voldoet, maar het kan altijd beter. Elektronica is per definitie onnatuurlijk en bevat altijd giftige stoffen. Ook de pc’s waarop Greenpeace haar zeer nuttige werk doet, bevatten giftige stoffen. De schepen van Greenpeace varen op fossiele diesel – niet op koolzaadolie, etc. etc.

    Greenpeace moet niet proberen Roomser dan de Paus te zijn. Er zijn voldoende realistische topics om je op te richten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>