Wie dit leest…

ThuiskopieWeet u eigenlijk, als lezer van dit weblog, of de tekst die u leest door u legaal verkregen is? Wie weet heb ik als schrijver deze tekst ergens gejat (dat heet dan heel mooi plagiaat) en daarmee bent u dus heler. U neemt immers gestolen waar af.

Volgens een Haagse rechtbank is het downloaden van illegaal materiaal wel degelijk strafbaar. Dit in tegenstelling tot wat de Tweede Kamer enkele jaren geleden besloten heeft.

Deze uitspraak is het gevolg van een lange bodemprocedure waarin de fabrikanten van lege media vroegen om afschaffing van de thuiskopietoeslag. De situatie die is ontstaan door deze uitspraak is op z'n minst bizar.

SONT vs. STOBI

De STOBI – dat zijn de fabrikanten van lege media – vroegen de rechtbank om verlaging of afschaffing van de thuiskopieheffing die iedereen betaalt die een lege cd of dvd koopt.

De SONT – dat is de stichting die de hoogte van deze toeslag vaststelt – meent dat de toeslag terecht is, omdat veel mensen toch illegaal verkregen muziek en films hebben, daarmee auteursrechten schenden en de auteurs financieel benadelen.

De grap is dat zowel STOBI als SONT menen dat ze de rechtzaak min of meer gewonnen hebben. De STOBI meent dat de weg naar de onderhandelingstafel met deze uitspraak geopend is, zodat de toeslag kan worden verlaagd. De SONT meent dat de uitspraak betekent dat deze stichting de hoogte van de toeslag nu eigenhandig mag vaststellen.

Volgt u het nog?

Inmiddels kan ik u mededelen dat u voor het lezen van dit artikel een toeslag van 14 cent moet betalen, daar bovenstaande afbeelding 'geleend'  is ergens op internet. Die 14 cent kunt u storten op rekening…

Lees ook:Eindeloos muziek kopiƫren kan en mag!
Lees ook:Artiesten eisen toeslag op iPods
Lees ook:Overheid verkoopt kopieerrecht
Lees ook:Kerstgedachte
Lees ook:Ik krijg straf van de RvdJ

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Wie dit leest…

  1. Rob

    Eigenlijk is het van de gekke dat een toeslag moet worden betaald “omdat veel mensen toch illegaal verkregen muziek en films hebben.” Goed beschouwd is dat hetzelfde als alle automobilisten een boete te laten betalen “omdat veel mensen toch wel eens te hard rijden.”

      /   Reply  / 
  2. rattenvlees

    Andersom werkt het niet: ik betaal toeslag, dus ik mag onbeperkt kopieren. Of wel?

      /   Reply  / 
  3. Stephan

    @rattenvlees

    Zo zou het wel moeten zijn, het systeem van heffingen is best iets voor te zeggen, je betaald een kopie heffing op je media en daarmee worden de belanghebbenden betaald.

    Hierdoor wordt de consument gevrijwaard van allerlei rechtzaken van NSB kluppies zoals stichting Brein.

    Ik ben nooit tegen het heffingensysteem op digitale media geweest, het is eenvoudig en duidelijk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>