Twitter-berichten zijn openbaar materiaal | Social media

Het lijkt op een open deur, maar bij sommige twitteraars was het nog niet doorgedrongen: twitterberichten zijn openbaar.

De Britse Raad voor de Journalistiek (PPC) heeft het, na een klacht van een ambtenaar van het Ministerie van Transport, zelfs een formeel tintje gegeven.

De ambtenaar, Sarah Baskerville, diende een klacht in bij de Raad voor Journalistek over artikelen in the Daily Mail en Independent on Sunday. De kranten publiceerden in november vorig jaar diverse tweets van haar, onder andere eentje waarin ze schreef met een kater op het werk te zitten.

Volgens Baskerville, die prominet op internet aanwezig is en ook een eigen blog heeft, waren de tweets privé en alleen bedoeld voor haar 700 volgers. Ze wijst er op dat ze in haar Twitter-profiel heeft aangegeven dat ze op persoonlijke titel twittert.

De Britse Raad voor de Journalistiek vindt dat het potentiële bereik van de tweets van Baskerville veel groter is dan haar 700 volgers, omdat elk bericht doorgestuurd kan worden door anderen. Het was het ook eens met het argument van de kranten dat Twitter publiek toegankelijk is en dat de ambtenaar niets had gedaan om de toegang tot haar berichten te beperken.

Conclusie: de media hebben met hun berichtgeving geen inbreuk gemaakt op de privacy van Baskerville.

Intussen gebruikt Sarah Baskerville haar Twitter-account vooral om te retweeten naar haar inmiddels ruim 1700 volgers.

Lees ook:Sarah Palin promoot zichzelf via geheim Facebook-profiel
Lees ook:Analyse van de Twitter-gebruiker
Lees ook:Gevecht over eigendom volgers Twitter
Lees ook:Na Google Analytics nu Twitter Analytics
Lees ook:Rihanna verslaat Lady Gaga als Social Media Queen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>