KOFFIEDIK 2009: Windows 7 flopt ook

Het is nauwelijks koffiedik kijken, soms liggen zaken erg voor de hand. Maar dit eerste koffiedikje gaat over Windows 7, dat aangekondigd staat voor eind 2009. Toen Vista op de markt kwam, was al voor velen duidelijk, dat geduld een schone zaak was. Weinigen hadden zin om voorop te lopen met het manke paradepaardje van Microsoft – een grote mensenmassa werkt nog steeds met XP in afwachting van iets beters.

Die mensen worden teleurgesteld, ernstig teleurgesteld. Ze kunnen – als het aan Redmond ligt – wachten tot ze een ons wegen. Want de opvolger van Windows Vista is niet, zoals eerst aangekondigd, een geheel nieuw systeem, maar wordt een zielige upgrade van het wrakke Vista. Windows 7 wordt de ME van 2009. Wederom met veel jatwerk – zo is de Dock van OS X nu ook in Windows 7 te vinden.

En wat moet je dan, met een moderne 64-bit computer met Windows XP SP3? Wachten op de opvolger van Windows 7? Die laat nog tot 2012 op zich wachten, volgens M$. Toch maar overstappen op Vista, sorry, Windows 7?

2009 wordt het jaar van Linux

Veel hardwarefabrikanten hebben deze vraag al beantwoord en experimenteren daar nu naar hartenlust mee. De opvolger van Windows XP is niet Vista, of 7, maar wordt Linux in een van de vele smaakjes. Met de Eee PC (en concurrenten) wordt nu ervaring opgedaan – het enige wat nog ontbreekt is bekendheid met Linux bij het grote publiek. Maar ook daaraan wordt gewerkt (HelpDox.com is zo’n initiatief waar in de loop van 2009 heel veel hapklare handleidingen op komen te staan, vooralsnog vooral over Ubuntu).

Neen, Linux wordt niet ineens groot in 2009, maar in 2009 zal het platform ook bij de ‘gewone’ consument bekendheid gaan krijgen. En is dat eenmaal bereikt, dan is het einde van Microsoft als monopolist slechts een kwestie van tijd.

Lees ook:Opvolger Vista klaar voor Touch Screen
Lees ook:Windows XP nu ook langer op desktop
Lees ook:Windows XP lijkt steeds meer op Vista
Lees ook:Windows 7 niet op de markt maar nu al uitgekleed
Lees ook:Linux zorgt voor gezonde concurrentie

35 Reacties // Reageer

35 thoughts on “KOFFIEDIK 2009: Windows 7 flopt ook

  1. George Hickenlooper

    Ben sinds september aan het Windows 7 testen en mag mezelf een echte open sourche adept noemen.
    Echte Windows 7 afschilderen zoals u dat doet is niet gebaseerd op feiten, maar ordinair Microsoft bashen.
    Winddows 7 is t.ov. Vista absoluut een forse verbetering en eerder een gevaar voor Ubuntu dan anders om.

      /   Reply  / 
    1. TheStef

      Niets is een gevaar voor ubuntu, ubuntu heeft alles te winnen en niets te verliezen. Het marktaandeel is dermate klein dat het niet direct een gevaar vormt voor MS.

      Echter de angst zit er goed in, blijkbaar vind MS ubuntu en andere linux varianten wel gevaarlijk genoeg om serieus te nemen.

      MS zal altijd een grote blijven, ook Windows 7 is in staat om een aanzienlijk marktaandeel te veroveren, voor de kwaliteit van het product, de prijs en concurrentie zou het zoveel beter zijn wanneer MS een markt aandeel zou hebben van rond de 60%.

      Een monopolie zoals MS dat heeft is gevaarlijk en ongezond. Ik in ieder geval hoop dat Victor gelijk krijgt.

        /   Reply  / 
  2. Helga

    Lust je koffie Dik? Geef mij maar thee Lex!

      /   Reply  / 
  3. juul

    Microsoft bashen is zooo 2008..

    Voorspelling voor jaar [vul in]
    [vul in] wordt het jaar van Linux

    Windows 7 ziet er zeer goed uit.

      /   Reply  / 
  4. Pim

    Dit heeft niets met koffie dik kijken te maken ben ik bang. Dit is gewoon ‘Wishful thinking’
    Zo dom is MicroSoft natuurlijjk ook niet. Linux zal steeds populairder worden, dat is mooi, zo ook in 2009. Dit komt natuurlijk gewoon omdat de linux (varianten) steeds volwassener worden.

      /   Reply  / 
    1. TheStef

      De echte slag voor Ubuntu en andere linuxvarianten kan pas worden gemaakt wanneer er ook wordt ontwikkeld voor deze platformen, helaas heb je een marktaandeel van 20 % of meer nodig om softwareboeren te bewegen crossplatform te ontwikkelen.

      Dát is het grote probleem van Ubuntu, ik draai zakelijk op alle werkstations Ubuntu, echter ik moet in de loop van 2009 over naar een windows oplossing in de vorm van terminalserver 2003, om de doodeenvoudige reden dat er voor de zakelijke software die ik gebruik geen goed open source of linux closed source (ja dat kan ook) beschikbaar is.

        /   Reply  / 
  5. Marcel

    Ik begrijp eigenlijk niet wat mensen zo fout vinden aan Vista. Ik gebruik het naar volle tevredenheid sinds het is uitgekomen. XP moest ik vaker herinstalleren, maar was ook een goed systeem.

      /   Reply  / 
    1. TheStef

      Hardware moeten aanschaffen omdat het te zwaar is?

        /   Reply  / 
  6. Victor G. B. Peters Auteur

    Gek is dat. Uit onderzoek is gebleken dat het bedrijfsleven Vista niet ziet zitten en dat meer dan de helft van de Vista-kopers (of krijgers) terug is gegaan naar XP.Ook MS zelf heeft inmiddels toegegeven dat Vista geen succes is (maar geeft natuurlijk de schuld aan de hardwareboeren).

    Dat bedenk ik niet, dat zijn feiten. Ik bash dus niet, ik herkauw de feiten. En nu MS eveneens heeft gemeld dat 7 een update wordt van Vista – ook dat bedenk ik niet zelf – zal 7 naar ik inschat niet veel meer waardering oogsten dan Vista. Ook dat is nog steeds geen bashen.

    De 90% van het bedrijfsleven wacht op een opvolger van Vista, is ook geen bashen maar een simpel feit.

    Maar blijkbaar is zelfs het noemen van feiten ook bashen, als dat niet in het straatje past van de Juuls en Hickenloopers van deze wereld.

    We zullen zien wat 2009 ons brengt.

      /   Reply  / 
    1. Chris

      Misschien moet je Windows 7 eerst even uitproberen, voordat je gaat bashen. Dat het gebouwd is op Vista vond ik eerst ook een verassing, maar het is stukken sneller, draait bij mij al soepel op 512mb geheugen.

      Bashen is oordelen zonder feiten of ervaringen, en je kan Windows 7 niet beoordelen gebaseerd op ervaring met Vista.

      Desondanks geloof ik ook dat in 2009 Linux op gaat komen, als de hardware fabrikanten meewerken kan Linux heel groot worden.

      Gebruik zelf Ubuntu en Windows 7, heel tevreden.

        /   Reply  / 
  7. Rob

    “Winddows 7 is t.ov. Vista absoluut een forse verbetering”

    Windows 95 ook…

      /   Reply  / 
  8. Appie

    Wat een gezwam zeg, ik werk nu al meer als 3 weken met Windows 7 en sinds eergister met de Beta 7000 build. Als je hier nog niet mee gewerkt hebt of uigeprobeerd weet je dus duidelijk niet waar je over praat. Deze Windows 7 is alles wat wat Vista én XP bij elkaar had moeten zijn, het werkt waanzinnig snel en laat XP en Vista ver achter zich. Windows 7 is nu al een succes, Microsoft denkt er al over om het een half jaar eerder uit te brengen, omdat er eigenlijk niets op of aan te merken is door de beta testers.

    En wat is Linux? Een nieuw soort linolium of vinyl of zo???

      /   Reply  / 
    1. Harald Arends

      Ik ben het met de eerste helft eens, Windows 7 werkt erg lekker en dan is het maar net de beta release.
      Het heeft nog trekken van Vista maar werkt zeker beduidend sneller.

      Wat betreft Linux, ben ik ook zeker van te spreken heb ze daarom ook beide in huis.
      Linux Ubuntu, Clark Connect en Mythbuntu.

      Waarom niet genieten van allebei de werelden, met wat aanpassingen gaan ze beide echt door een deur.

      En let wel voor de meeste die nog niet over zijn op linux het blijft “wat de boer niet kent vreet ie niet”.

      Zie het bij me vrouw wel ;-) die wil geen linux(maar ondertussen:-) werkt ze er wel mee).

      Gr THeM

        /   Reply  / 
  9. Nick

    Dat Vista slecht is, is puur mediavorming. Ik studeer een studie over o.a. communicatie en marketing. En je moest eens weten hoeveel mensen puur en alleen door media beinvloed worden.

    Vista is neit zo heel veel mis mee, de media maakt het een fout programma. Erg irritant, zeker met de kijk op de pers die ik er op heb door de studie. Deze blog bewijst dat het de media keer op keer lukt. Windows 7 is nog lang niet uit of de oordelen rollen alweer over tafel. Vista had hoge verwachtingen en daardoor valt het al snel tegen. Omdat Microsoft de monopolist is op de markt fixeert iedereen zich maar op Microsoft en kraken ze af wat ze kunnen.

    Zie ik bij Apple niet gebeuren, en daar is ook niet alles goed. Maar de media legt alle aandacht op Microsoft. Simpel voorbeeld: Denk aan Kroes die dit jaar Microsoft constant op de vingers zat.

      /   Reply  / 
    1. Kees

      Als jij marketing studeert zul je als geen ander moeten beseffen dat het een hele slechte zaak is dat een bedrijf zoveel macht heeft. Als er meer concurrentie zou zijn zouden de prijzen dalen en zeer waarschijnlijk zou ook de kwaliteit verbeteren.

      Het is goed dat naast Microsoft Apple en diverse linuxvarianten volwassen zijn geworden en daarmee beter kunnen concurreren. Buiten de westerse landen groeit Linux inmiddels als kool en dat is een prima ontwikkeling.

        /   Reply  / 
      1. Nick

        Wie zegt dat ik het goed vind dat Microsoft monopolist is? Ik zeg alleen dat de media ervoor zorgt dat Microsoft de laatste tijd alleen maar op negatieve punten wordt gewezen door de media.

          /   Reply  / 
        1. Victor G. B. Peters Auteur

          Ik zoek al jaren naar de positieve punten, maar ik heb ze nog niet kunnen vinden.

            /   Reply  / 
  10. Kees

    Afgelopen week Suse 11.1 geinstalleerd. Moest ik in het verleden (10.3) nog wel eens moeite doen de pc online te krijgen, deze keer kwam het netwerkkaartje helemaal vanzelf tot leven. Ik vind Suse zo geweldig, maar ja ik ben een roepende in de woestijn en geniet daarom maar in stilte.

    Linux gaat terrein winnen omdat er door de economische teruggang in de wereld meer vraag naar zal komen. In Nederland zal dat nog wel even op zich laten wachten.

      /   Reply  / 
  11. Appie

    Ik snap trouwens nog altijd niet waarom bijna iedereen altijd maar af zit te geven op Microsoft. Op bijna heel internet lees je altijd negatieve verhalen over Bill Gates en zijn Windows, verhalen die in 99% van de gevallen met een Windows PC getypt en gepost zijn. Er zijn meer “grote” mannen op deze wereld die een soortgelijke monopoly hebben alleen daar hoor je nooit iets over. Vreemd vindt ik ook dat het alleen maar mensen zijn die zelf Linux, Suse (sorrie Kees:-) ), etc etc op hun pc hebben staan en bij zoveel mogelijk forums hun beklag komen doen over Bill Gates. Als Linux of één van de andere os echt zo goed waren als men beweerd waarom gooien de makers er dan geen flinke reclame campagne tegenaan in de media (radio ,tv) inplaats van zielig zitten doen? De software en hardware fabrikanten volgen dan vanzelf wel lijkt mij? Overal waar wat te verdienen is springen bedrijven op in tegenwoordig, en als dat ten koste moet gaan van een partner of dealerschap met Microsoft, nou ja, dan moet dat maar omdat bijv Linux hét toch gaat worden zoals ik in de begin post leest?

    Hoe zou dat toch komen dat Linux bijv nog steeds niet van de grond wilt komen? Zouden de makers bang zijn? Onzeker? Toch misschien niet zo goed os als wat ze denken?

    Ik heb niets tegen Linux, sterker nog, mijn Dreambox draait er perfect op, maar daar mag het voor mij bij blijven omdat ik het persoonlijk helemaal niks vindt op mijn pc.
    Maar dat is mijn mening.

      /   Reply  / 
    1. TheStef

      Microsoft is een monopolist die gebruik maakt van de meest achterbakse methoden om dit zo te houden. Door de gedwongen winkelnering (probeer maar eens een nieuwe laptop zonder Windows te krijgen)wordt het grootste deel van de consumenten gedwongen om ook dit OS te gebruiken.

      Linux is geen OS waar een gigantisch kapitaal achter zit en is dus niet in staat om een grote marketing campagne te voeren, linux moet het hebben van veiligheid en kwaliteit, waar windows het moet hebben van gebruikersgemak en kwantiteit, de markt is echter stevig in beweging, Ubuntu maakt een prachtig en redelijk gebruikersvriendelijk OS, Apple ook, maar ook het reeds eerder genoemde Suse.

      Daarbij moet de linux OS bouwers ook nog eens opboxen tegen hardwarebouwers die geen drivers maken, gelukkig zijn de backwards engineering kwaliteiten zodanig goed dat de meeste linux varianten 90 tot 95 van de hardware kunnen ondersteunen, iets wat Windows niet kan, probeer maar eens windows te installeren zonder dat je de drivers tot je beschikking hebt, dat is een regelrechte ramp, zelfs de netwerkkaart laat het afweten in veel gevallen, dus even drivers downloaden is er niet bij.

      Uit uw reacte blijkt dat u totaal geen kaas heeft gegeten van Linux en de linuxcommunity. Het markt aandeel van linux is door o.a. suse en ubuntu aan het groeien, bovendien gaan er binnen de overheid steeds meer stemmen op om op open source over te stappen. Dit is veiliger, je bent namelijk niet meer afhankelijk van 1 leverancier en goedkoper, je bent namelijk niet meer afhankelijk van een monopolist

      Nederland is een windowsland, firefox doet het hier bijvoorbeeld beduidend slechter dan in de ons omringende landen, maar ook linux wordt weinig toegepast terwijl men in Duitsland en Frankrijk al veel verder is. Renault is om, Munchen draait met een ander OS, maar zelfs in Nederland zie je dingen veranderen, en het is hard gegaan in 2008, ik zit dus met smart te wachten wat 2009 gaat brengen.

      voor de open source OSsen en apple is Vista een zegen geweest, dit heeft meer bedrijven en overheden tot nadenken gezet wat te doen wanneer men oude software moet vervangen. Het is jammer dat Microsoft de periode van downgraden naar XP heeft verlengt, daarmee de schade nog een beetje kunnen beperken.

      Tenslotte, wat voegt Vista nu werkelijk toe t.o.v. XP, een OS dat in de basis redelijk te noemen valt, helemaal niets, nada, noppes

        /   Reply  / 
    2. Kees

      Beste Appie,

      Mijn lofzang op Suse in niet hetzelfde als klagen over Microsoft. Ik gebruik thuis vrijwel uitsluitend Suse en weet dus helemaal niet zoveel meer over Microsoft. Je zult mij nooit dhr Gates of Microsoft horen aanvallen. Wel denk ik dat het beter is voor de consument als er meer concurrentie is. Sterker nog ik denk dat Microsoft er zelf bij gebaat is. Hierdoor zal de ontwikkeling en innovatie van software alleen maar sneller gaan. Overigens is Microsoft helemaal niet rouwig om deze negatieve aandacht. Het wordt pas ernstiger als ze geen aandacht meer krijgen.

        /   Reply  / 
  12. Dusssss

    … en dat alles om een koffiedikje. Of 7 nu een zesje krijg of een acht, 2009 gaat volgens mij ook het jaar van Linux op de consumentenmarkt worden.
    -
    Zolang Windows en IE zo lek blijven als vergiet met Alzheimer, blijft Windows – elk smaakje Windows – wrak.

      /   Reply  / 
  13. Appie

    Ik heb even de rest van deze site bekeken, ik wist niet dat dit een site tegen Microsoft was. Dus “i rest my case” en ga verder nergens meer op in en ga lekker van mijn Windows 7 genieten! ;-)

    Mvg,

    Appie

      /   Reply  / 
  14. Jan Fokkema

    Hallo, ik wil even puur mijn ervaring delen over windows 7 build 6956.
    Het installeren gaat rap programma’s openen gaat ook redelijk. Maar dan even een afbeelding openen, duurt ca 10 sec, in XP 2 sec.
    Dan een muzieknummer teruggaan in de mediaplayer, duurt ook wel 10-12 sec.
    Of is windows 7 build 7000 sneller.
    Toch wel irritant, lijkt mij.
    mvg Jan

      /   Reply  / 
  15. Mister Unknown

    Hallo,
    Geen ervaring met 7 maar wel met xp en vista…

    Met xp te veel als je het mij vraagt, xp zuigt als de pest, instabiel als een wc vol diaree. Ik moest in mijn periode dat ik het gebruikte (zo’n 3 jaartjes…) maarliefst 4 x opnieuw installeren omdat het dichtslibte (het systeem werd langzamer door het gebruik, ik werk met een 1gb ddr2 ram systeem) ondanks de programma’s die ik gebruik om mijn systeem optimaal te houden (doe ik 1x per week). En ik gebruikte mijn pc eigenlijk alleen maar puur voor emails en msn, met een NOD32 virusscanner die letterlijk alles tegenhield.

    Met vista heb ik al zo’n 2 jaar werkervaring en ik ben der blij mee. Het blijft snel, en dat kun je zien! zonder al te veel bijhouden en schoonhouden blijft het gewoon optimaal werken. ook heb ik geen bsod meer sinds ik vista heb. mijn vista draait op 1 gb ddr2 ram en start op in 25 sec. Ik snap de mensen die huilen over dit systeem echt niet, het is gewoon goed. Het komt door de media dat vista als ‘slecht’ word gezien. (zie mojave experiment: http://www.mojaveexperiment.com/?fbid=HRnPXUHHSuL) terwijl het in feite the next gen van windows is. iedereen die zegt dat vista slecht is geeft het geen kans of probeert het niet. Ik vond vista ook slecht, maar heb het een kans gegeven en ik vind het een goed systeem. net als mijn vrienden, die eerst ook vista kut vonden.

    groeten unknown

      /   Reply  / 
  16. bg

    Linux de doorbraak voor 2009. Zeiden ze dat ook niet vorig jaar. Misschien heb je je artikel voor volgen jaar al klaar, enkel de datum aanpassen.

      /   Reply  / 
    1. TheStef

      Misschien eente die ook in sprookjes gelooft (tenminste als je je beperkt tot de OS versie), echter linux is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, een groot deel van de webpagina’s draait op een linux systeem, in de meeste decoders en ontvangers draait linux enz, enz, dus vanuit die optiek is linux wel degelijk doorgebroken.

      En waarom?: Stabiel, veilig en een kleine aanpasbare kernel

        /   Reply  / 
  17. Duszzz

    Mister unknown stinkt ook in de reclamecampagnes van M$. Het Mojave Experiment is van M$ en zal dus nooit objectief zijn. Dat bewijzen alle onderzoeken die M$ gelast telkens weer.

      /   Reply  / 
  18. Tom

    Ik zie Opa nog geen printer aansluiten op een Linux computer “Het grote publiek dus” De MS kabouter in Windows 7 doet z’n werk snel en efficient. Opa kan nu zonder kennis van zaken aan de slag gaan.

      /   Reply  / 
  19. victor peters

    @Tom: jouw Opa is beter af met een Mac.

      /   Reply  / 
    1. Tom

      Dat is waar, helaas heeft Opa een klein pensioentje.

        /   Reply  / 
  20. Duszzz

    Ook dan is een Mac goedkoper, dan een pc.

      /   Reply  / 
  21. schrappie

    Vinden de gewone gebruikers dit nog normaal. Men wil een bestaand document openen en krijg de melding alleen lezen.
    Niemand weet hier een oplossing voor, of je moet misschien afgestudeerd programeur zijn.

    mvg

      /   Reply  / 
  22. Int. computeraar.

    Waar ik niemand over hoor is het feit dat MS het erg irritant heeft gemaaakt door “dingen” op een andere plaats te zetten vanaf Vista sinds W95!!
    Ik run nu 4 computers op (originele, jawel en geen ellende meer…) XP en XPPro.
    Ik werk ZEER regelmatig in het buitenland en het is best handig als je vanuit een russisch of chinees talige computer iets kan printen en/of opslaan gewoon omdat ik weet waar alle functies zitten (een soort memory dus;-)). Dit alleen al zorgt er bij mij voor dat ik nooit aan Vista of W7 zal beginnen, een gemiste kans van MS. Voor mij is het totaal niet interressant of een opvolger beter/stabieler/sneller is want met XP-SP3 hebben ze toch best wel een aardig stabiel gebeuren gecreeerd, buitenom het feit dat ik al talloze Euro’s kwijt ben aan de nodige (3rd party) software.
    Ik ben zeker geen voorstander van MS maar het ontbreekt mij gewoon aan tijd om iets anders zoals Ubuntu te installeren/bewerken.

      /   Reply  / 
  23. Gerben

    Je hebt helemaal gelijk! Ik werk nu met W7 en het is het grootste drama dat microsoft heeft gemaakt, zelfs vista was beter!!!!
    Deze consument is dan ook diep teleurgesteld en voorspelt dat er nog vele consumenten zullen volgen…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>