Windows 7 niet op de markt maar nu al uitgekleed

Midori

De mooiste verhalen deden de ronde over Windows 7 – de opvolger van Windows Vista. Het zou allemaal rond de nieuwe MinWin kernel draaien. Lichter, stabieler, sneller en vooral meer compatible met hardware.

Maar dromen zijn bedrog en Microsoft vaak ook, dus dromen uit Redmond zijn de ergste vorm van bedrog. MinWin wordt uitgesteld, Win 7 wordt geen major release maar een minor release. Windows 7 zal niet meer worden dan een soort SP2 voor Vista, te koop vanaf juni 2009, dat duurt dus nog precies een zwangerschap. En MinWin dan?

Wat is nieuw in Windows 7?

Steve Ballmer zegt het als volgt: " Windows 7 is Vista maar dan beter." Een makkelijke belofte, want slechter kan nauwelijks. Windows 7 wordt qua software uitgekleed. Er verdwijnen wat programma's uit Windows omdat M$ graag wil dat van de online Live-diensten gebruik wordt gemaakt.

Vreemd genoeg wordt ook het mooie MovieMaker uit Windows gehaald. Daarvoor zie ik niet echt een online equivalent, terwijl de verwachting is (onderzoek van Cisco) dat over twee jaar ruim 60% van het internetgebruik uit video bestaat.

Het startmenu van Windows wordt in Win 7 vervangen door een Dock. Weet je niet wat dat is? Bekijk even de plaatjes op Apple.com. Beetje flauw, maar ook dat is weer gejat bij Apple.

Verder zou Windows 7 ondersteuning moeten gaan bieden voor multi-aanraakschermen. Zoals die op de iPhone, waarbij je dus met meerdere vingers op een aanraakscherm software kunt bedienen. Dit fenomeen (niet door M$ bedacht) zal in de toekomst het toetsenbord gaan vervangen. Of dit echt al in Win 7 gebeurt is nog even afwachten. Vista-gebruikers wachten ook nog steeds op een werkende stemherkenning die ooit was beloofd voor Windows Vista.

De eerste beta wordt verwacht in december 2008.

Wachten op de opvolger 

Velen meenden al Windows XP te moeten koesteren totdat Windows 7 er zou zijn. Vista werd liever overgeslagen. Helaas. De echte opvolger van Vista wordt veel later verwacht, ongeveer rond 2017. Tot die tijd zullen we het met Vista's in telkens nieuwe jasjes moeten doen. Een schrikbeeld doemt op van Windows 95 in steeds weer nieuwe jasjes met ME als dramatisch dieptepunt. Een schrale troost: Windows is in z'n laatste levensfase…

Windows wordt Midori

Midori is de werktitel van de echte opvolger van Windows. Windows gaat eruit als naam. Het Windows-platoform zal in de toekomst plaats gaan maken voor een geheel nieuw soort systeem. Dat wordt dan opgebouwd rond de nieuwe kernel (MinWin?), waarbij de gebruikersschil in de vorm van virtualisatie rond de kernel draait. Dat klinkt al behoorlijk als Linux, maar beter goed gejat, dan slecht ontworpen.

En dat plaatje boven het artikel dan? Dat is Midori, een fee-achtige elf-draak. Jawel!

Lees ook:M$ presenteert Windows 7 nog deze maand
Lees ook:Windows 7 ontrafeld, de toekomst aan een draadje
Lees ook:Release-plan Windows 7 bijgesteld
Lees ook:Opvolger Windows Vista wordt Windows 7
Lees ook:KOFFIEDIK 2009: Windows 7 flopt ook

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Windows 7 niet op de markt maar nu al uitgekleed

  1. Stephan

    De economische cyclus van Vista begint al aardig op die van windows 95 (eigenlijk 3.1)

    Ik vraag mij af of 2017 wel vestandig is, als je ziet welke enorme stappen zowel OSX als Ubuntu linux hebben gemaakt, de vooruitgang in 6.10 en 8.10 (2 jaar ontwikkeling) zijn al enorm te noemen, wine is inmiddels en volwaardige emulator geworden (tenminste we zitten nu op cijfers boven de 1).

    Wat kunnen we dan nog uit die hoek verwachten tot 2017, en wat te denken van het feit dat ook steeds meer bedrijven en overheden langzaam beginnen om te zien naar open source oplossingen op de desktop

    Prima plan dus van ome steve

      /   Reply  / 
  2. Tsiburaska

    Als je weet dat China meer dan 90% illegaal werkte, en nu overstapt op Ubuntu omdat het niet alleen beter is, maar je mist de lastige schermen ieder uur voor de illegale versie.

    Hoe jaag je klanten weg, en als fabrieken ontdekken dat de mini laptops met gratis Linux beter werken dan Windows en net zo hard verkopen of nog harder omdat ze een scherpere prijs kunnen vragen en minder garantie claims kregen omdat het een stabieler systeem is…
    Daarom verwacht ik dat er straks erg veel Laptops met Ubuntu komen.

      /   Reply  / 
  3. hennie

    word tijd dat er iets goeds komt!!!
    en ook dat de mensen kunnen kiezen.
    ik gebruik nu voor de test win 7 maar zie ook dat er steeds meer foutmeldingen komen en trager word..
    mvg hennie

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>