Cijferneuken over Vista

Vista vs LinuxVolgens M$ is Vista 60% veiliger dan XP, volgens andere experts is Vista slechts 36% veiliger. De leukste grap is dat volgens hetzelfde onderzoek Windows 2000 nog veel veiliger is. Maar het blijft natuurlijk cijferneuken.

De zaak is deze. De argeloze thuisgebruiker weet niets van beveiliging. Die zet met Windows XP de voordeur en de achterdeur open, terwijl met Vista dan alleen de voordeur open zou staan. Inbrekers hebben meestal maar één open deur nodig en vinden die probleemloos.

Wat maakt Vista dan veiliger? Critici zullen zeggen: een computer die steeds vastloopt is beduidend veiliger dan een computer die gewoon werkt. Waar!

Of ze zullen zeggen: Vista is veiliger omdat veel inbrekers zich nog op de grote massa = XP richten. Pas als Vista gemeengoed is, wordt Vista ook zo zwaar belaagd als XP. Ook waar!

Feit blijft dat elke Windows per definitie onveilig is, omdat de eenvoudige en argeloze gebruiker er gewoon niet mee overweg kan. Ook veel bedrijven behoren tot deze categorie. Computerbeveiliging gaat verder dan een brak antivirusprogramma (Norton of zo) en de standaard Windows-firewall. Beveiliging gaat over gedrag en dat is met geen software te besturen.

Lees ook:Vista verkoopt slecht, dus is hardware goedkoper
Lees ook:Genante zwagergesprekken
Lees ook:Verliefd op Windows Vista
Lees ook:Windows XP lijkt steeds meer op Vista
Lees ook:Vista volgens Neelie Kroes

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Cijferneuken over Vista

  1. Stephan

    De hele architectuur van Windows is k.t, het kulargument dat windows onveilig zou zijn doordat het het meest gebruikte os is volledig fout. Het grootste deel van de webservers draait bijvoorbeeld gewoon een *nix variant en daarom ook intressant voor hackers.

    Vanaf de eerste versies van windows werk je als gebruiker als superuser en vanuit die functie heb je dus toegang tot je complete systeem. *nix varianten doen dit vanuit de basis niet, het is onmogelijk voor een stukkie malware om via de user het systeem te vernielen.

    Geen enkel stuk software is 100% veilig, geen enkele OS is dat eveneens, maar Microsoft maakt het de potentiƫle kwaadwillenden wel heel erg makkelijk.

    Daarbij komt ook nog eens het gesloten systeem dat men hanteert, binnen open-source kan iedereen onder de motorkap kijken, binnen closed source kan dit niet, en kunnen eventuele exploits alleen door de maker van de software worden ontdekt en gerepareerd.

    Het gerucht gaat overigens dat windows 7 ook een *nix variant gaat worden, op dezelfde manier waarop Apple het heeft gedaan. BSD onder de motorkap met daarop de geweldige gebruikersvriendelijke en grafische schil die Windows nog steeds is.

    Het wordt wel interessant in OS-land, Ubuntu en andere linux-distro’s die enorme stappen voorwaarts zetten mbt gebruikersvriendelijkheid en toepasbaarheid, OSX die een enorme groei doormaakt in marktaandeel en Microsoft die steeds meer terrein verliest.

    Het is in ieder geval goed voor de concurrentie en technische vooruitgang.

      /   Reply  / 
  2. Shinger

    Microsoft heeft een grote fout gemaakt althans in mijn ogen en dat is te veel goede praatjes over vista maar altijd nog oppervlakkig blijven over wat je nodig hebt om vista te laten draaien en door de verschillende versies is het helemaal een bende geworden speciaal in de ogen van een doorsnee gebruiker. Door dat MS zo veel reclame gemaakt had wilt iedereen natuurlijk over gaan op vista van ja mooie GUI blabla wat normaal makkelijk was toen je windows 2000 had en graag xp wou. Maar opeens moet je zo 1000 of meer euro betalen voor een systeem die vista (ultimate) aankan. en werd ook nog bijgezegd ja 2 GB ram is perfect en zal soepel lopen. Naast dat wat niet waar bleek te zijn krijg je nog hardware gedoe. En ik denk dat Linux (Ubuntu, Fedora etc.) daar gebruik van maken. Mensen (doorsnee gebruiker) kijkt nu verder op internet komt ook opeens achter dat er ook Linux bestaat en wat het is. en ze zien ook van hmmm als vista al anders is en dat ik daar tijd aan moet besteden waarom zou ik niet tijd besteden aan linux distro die toch gratis, veiliger is. Ik denk ook dat in de toekomst er ook meer softwaredevelopers, gamedevelopers zullen zijn die ook Opensource variant zullen maken. Als dat gebeurt dan denk ik dat dat er behoorlijk schade aan MS gebracht wordt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>