Aangesproken wild…

Aangesproken wildSchiet je iemand aan in je weblog, al is het anoniem, dan zijn de rapen gaar. Aangesproken wild – want van echt schieten is in tekst natuurlijk geen sprake – heeft de neiging alles persoonlijk op te vatten en daar ook persoonlijk op te reageren.

Zelfs als het artikel bol staat van de ironie, want ironie wordt nooit
begrepen door de mensen over wie een stukje gaat, alleen door 'niet
betrokken' lezers. Gevolg: boze mensen die op zoek gaan naar de ware identiteit van de weblogger om 'wraak' te nemen.

Dat overkwam dus bloggers Jaggle.nl en Flabber.nl, wier persoonlijke gegevens ineens werden gepubliceerd op het Blogger-platform. Door een anonieme blogger die ook anoniem wil blijven. Kun je het nog volgen?

Die anonieme blogger, we noemen hem voor het gemak even Hufter, publiceert de persoonlijke gegevens van webloggers, opdat lezers van hun weblogs ook persoonlijk kunnen reageren. Persoonlijk als in de zin: steen door de ruit? Wat bedoelt Hufter daarmee eigenlijk?

Hufter speelt vals

En waarom speelt Hufter het spel dan niet volgens zijn eigen spelregels, door ook zijn eigen naam, adres en woonplaats te publiceren? Maar nu heeft Hufter zijn weblog weer offline gezet, omdat hij zelf werd bedreigd door een aantal toonaangevende weblogs die zijn personalia zouden willen publiceren. Zegt-ie.

En dat wil hij dus niet. Hufter wil wel dat anderen zich bekend maken, maar wil zelf niet bekend worden. En dan doemt de vraag op: in hoeverre moet een weblogger anoniem zijn?

Stonden de personalia van journalisten ooit in de krant? Wel hun namen, maar nooit hun adresgegevens. Dat zou ook ongewenste effecten geven, want mensen zijn altijd ontevreden over wat geschreven wordt.

Aangesproken wild mag reageren

En zo kom ik weer terug bij mijn eerste alinea: Aangesproken wild heeft de neiging alles persoonlijk op te vatten en daar persoonlijk op te reageren. Welnu, aangesproken wild, reageer dan onder het weblog en doe dat net zo beschaafd als het weblog zelf is opgesteld.

Lees ook:AIVD lekt, of is de Telegraaf gewoon ongesteld?
Lees ook:Gratis Encyclopedia Brittanica voor webloggers
Lees ook:Perskaart voor journalistieke webloggers
Lees ook:Turkse weblogs in protest tegen censuur
Lees ook:Nog zo een: Wat bezielde Ruud de Wild?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>