Mediagebruik in toekomst sneller, flexibeler en mobieler

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) doet in het rapport Alle kanalen staan open voorspellingen over het mediagebruik in de toekomst. Samengevat: in de toekomst wordt het mediagebruik nog sneller, flexibeler en mobieler.

Het rapport biedt een overzicht van het gebruik van media in Nederland vanaf 1975. Daaruit blijkt dat ondanks de komst van steeds weer nieuwere  media, Nederlanders de afgelopen decennia een constante hoeveelheid tijd besteedden aan media, zo’n negentien uur per week. Zoals bekend liep de leestijd flink terug toen het aantal televisiezenders toenam. Op zijn beurt nam de televisiekijktijd af toen de pc en internet populair werden.

Opmerkelijk is dat uit de cijfers blijkt dat de leestijd meer te lijden heeft gehad onder de opkomst van televisie, dan onder internet. In het internettijdperk is de leestijd minder gedaald dan in de periode dat het aantal tv-zenders groeide.

Nog even naar de toekomst kijken. SCP zegt dat jonge voorlopers hun nieuws en informatie voornamelijk van (mobiel) internet halen en daarvoor nauwelijks de oude media zoals kranten en opiniebladen gebruiken. De gewone mobiel zal in 2015 bijna verdwenen zijn, zo voorspelt SCP, en vervangen door de smartphone. We zullen het zien!

Lees ook:CBS trapt open deur in: mediagebruik via internet ten koste van traditionele media
Lees ook:De toekomst is mobiel, mobile, mobil internet | Be prepared!
Lees ook:Apps: alles over uitgeven op mobiel & tablet
Lees ook:App explosie | Apple blijft marktleider app’s
Lees ook:Protest tegen ‘internetbelasting’ om kranten te redden: Plasterk legt advies naast zich neer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>