Facebook-apps sluizen privé-info door naar adverteerders

De meest populaire apps op Facebook blijken persoonlijke gegevens van gebruikers te hebben doorgesluisd naar tientallen advertentiebedrijven. Dat meldt de Wall Street Journal (WSJ).

Volgens WSJ werden ook de gegevens doorgegeven van gebruikers die hun profiel helemaal hadden afgeschermd. In sommige gevallen hadden de advertentiebedrijven ook toegang tot de gegevens van vrienden van de apps-gebruikers. Alle tien meest populaire apps op Facebook, zie de afbeelding, gaven de informatie door.

Veel online advertentie- en databasebedrijven proberen zo uitgebreid mogelijke databases van internetters op te bouwen om gericht te kunnen adverteren of om de databases te verkopen. De informatie die zij via de apps in handen kregen, bestond uit het Facebook-id van de gebruiker. Door middel van dat nummer is het eenvoudig uit te zoeken hoe de bezitter van dat nummer heet. Welke gegevens er nog meer mee zijn op te zoeken, foto’s, hobbies, etc., is afhankelijk van de instellingen van de gebruiker.

De twaalf bedrijven die de in opspraak geraakte apps hebben ontwikkeld, zeggen geen privacygegevens te hebben verzameld, opgeslagen of gebruikt. Een vertegenwoordiger van Facebook heeft laten weten dat het bedrijf maatregelen gaat treffen om het lek te dichten. Ook zijn de applicaties die de voorwaarden van Facebook schonden onmiddellijk op zwart gezet

Lees ook:Gebruiker van Android app is vogelvrij
Lees ook:Privé-gegevens niet veilig bij Facebook | Wijzig je wachtwoord
Lees ook:Facebook probeert het opnieuw
Lees ook:Apps sturen je privégegevens naar bedrijven
Lees ook:Microsoft waarschuwt gebruikers Xbox: Modern Warfare hack

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Facebook-apps sluizen privé-info door naar adverteerders

  1. Pingback: Een pleidooi voor geheimen | NieuweMedia

  2. Pingback: Privé-gegevens niet veilig bij Facebook | Wijzig je wachtwoord | NieuweMedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>