Internet gaat aan zichzelf tenonder

Een van de grondleggers van internet meldde onlangs dat internet dezelfde kant op gaat als onze A2: altijd verstoppingen en files. Het net is niet ontworpen voor streaming video en voip, en kan deze ontwikkelingen in zijn huidige vorm niet aan.

Er is dus op allerlei fronten verandering nodig. Glasvezel om te beginnen – Almere loopt hiermee voorop in Nederland. Maar ook een andere serverstructuur en vooral een communicatiestructuur die de kwaliteit van de verzonden data garandeert. 

Als men dan toch internet opnieuw gaat uitvinden, dan heb ik nog een verlanglijstje:

Privacy
- alle data standaard versleutelen
- anoniem ip-verkeer
Bescherming
- op aanvraag identificeerbare identiteit (dit concept bestaat maar is nog in ontwikkeling).
- traceerbare e-mailafzenders

Ik denk dat vrijwel iedere internetter het met dit verlanglijstje eens zal zijn. Maar helaas, de lijst is zo paradoxaal als een gekastreerde Hema-worst (men wil wel smakelijk biggenvlees, maar het arme varkentje mag er niet onder lijden…)

Privacy is een hoog goed en wordt steeds belangrijker als Nederland en de EU onze gegevens klakkeloos laten afluisteren door buitenlandse mogendheden.

We willen echter ook dat spammers gestopt en dus gepakt moeten worden. En we willen vaak ook weten met wie we van doen hebben op internet. Denk daarbij aan kinderen op MSN, Marktplaats of dating-sites, waarbij het handig of veilig is te weten wie de online-gesprekspartner is.

Zouden dit soort zaken technisch opgelost kunnen worden, dan zou de wetgever minder werk hebben aan internet en zich er dus ook minder mee bemoeien. Het W3C heeft de handen dus nog vol. 

Lees ook:Google lanceert eigen gOS, versie 2
Lees ook:Ministers Rosenthal en Clinton strijden voor internetvrijheid
Lees ook:Onderzoek naar afluisteren ministers via voicemail Vodafone
Lees ook:Nederlandse media gratis propagandamachine
Lees ook:iPhone 5C al in Nederland te koop (video)

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Internet gaat aan zichzelf tenonder

  1. Walter Steenvoorden

    Het zou idd geweldig zijn als er eens meer schot in de zaak zou komen met het “verbeteren” van het internot. IPv6 bijvoorbeeld bestaat al een eeuwigheid maar de acceptatie van IPv6 lijkt eeuwen te duren. Ook een duidelijke nieuwe standaard voor het updaten van DNS servers (om spoofing tegen te gaan) lijkt er maar niet te komen. In tussen spammen en spoofen internet criminelen er lustig op los. Laatst was er een topman van Siemens die, nadat hackers uit China hadden ingebroken bij onze Duitse techneuten, er bij Merkel voor pleite om een Europees leiderschap te nemen bij het vernieuwen van het internet… Ik hoop dat de EU dat ook gaat doen. PS. Wat betreft bescherming van data: Gebruikersrechten spreiden over een linux bak met SELinux is een van de betere manieren om hackers buiten te houden.

      /   Reply  / 
  2. Victor

    Helaas moeten we weinig verwachten van de EU op het gebied van privacy. De EU loopt braaf aan de leiband van de VS en verkwanselt ons dataverkeer en dus onze privacy in een strijd tegen vermeende terroristen.

      /   Reply  / 
  3. Menno

    Ach ja hier zal ook wel sprake zijn van anti-terrorisme dreiging. (Jawel de dreiging van het anti-terrorisme.) Anderzijds als de EU de VS niet blijft steunen in deze ‘onverwacht’ moeilijke tijden en de EU zelf nog te zwakjes is in leiderschap wie zal dan het stokje van bepalende wereldgrootmacht overnemen?
    Voip lijkt me niet zo’n probleem, maar streaming media zal denk ik wel de nodige bandbreedte vragen. Wie wil er geen HD ondemand op z’n pc?
    Met de punten op het lijstje ben ik het helemaal eens, een groot deel van het internet verkeer wordt veroorzaakt door spam.

      /   Reply  / 
  4. Vuilnis

    “Zouden dit soort zaken technisch opgelost kunnen worden, dan zou de wetgever minder werk hebben aan internet en zich er dus ook minder mee bemoeien. Het W3C heeft de handen dus nog vol.”

    Dat die wetgever(s) zich nog steeds bemoeien met een wolk electronen en de ene regel na de andere bedenken (inperking van vrijheden) is een verspilling van tijd en geld.

    Internet is anarchie in zijn zuiverste vorm.
    En als het je niet bevalt neem dan geen internet! Houd igv op te klagen, te regelen en te verbieden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>