Google-bloggers zijn niet anoniem

Nu Google de logingegevens van een blogger heeft prijsgegeven aan de Israelische politie moet dus geconcludeerd worden: bij Google ben je niet anoniem.

Vraag is hoe sites als Flickr, YouTube en dergelijke met anonimiteit omgaan en vooral: hoe de Nederlandse overheid daar vat op heeft of op kan gaan uitoefenen. Ik zal de komende dagen proberen hier een antwoord op te vinden. Maar wel even deze poll (even op Skip klikken en je kunt gewoon stemmen):

Create polls and vote for free. dPolls.com

 

De anonieme blogger op Google's Blogger publiceerde allerlei onzin over enkele raadsleden in de Israelische stad Shaarei Tikva. De raadsleden wilden via de rechtbank de gegevens van de blogger opeisen van Google, die natuurlijk weigerde. De rechter legde het echter op en Google moest overstag. Via het IP-adres is de blogger opgespoord. Nu moet nog onderzocht worden in hoeverre hij illegale handelingen heeft verricht.

Dit is natuurlijk in het kader van Nieuwe Media een aardige lakmoesproef. In hoeverre ben je anoniem? Niet dus. In hoeverre gelden voor internetpublicaties de wetten die ook voor gewone publicaties gelden?

Mijn stelling hierop is en blijft hetzelfde: er is in nieuwe media niets anders dan in de oude media. Alle wetten die voor de traditionele media gelden, zijn net zo krachtig en toepasbaar op nieuwe media. Alleen de opsporing is iets moeilijker. Google helpt graag een handje. Als de druk maar hoog genoeg is. 

Lees ook:Aangesproken wild…
Lees ook:Google is niet meer bij te houden
Lees ook:Ben ik te min voor Google+ ?
Lees ook:Nazi’s op Google, een moeilijk dilemma
Lees ook:Ik krijg straf van de RvdJ

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Google-bloggers zijn niet anoniem

  1. ReinoutS

    Over anonimiteit gesproken. Ik kan niet stemmen in je poll tenzij ik mijn persoonlijke gegevens invul bij een of andere Toluna service.

    Nou, dat doe ik dus niet. :]

      /   Reply  / 
  2. Victor

    Hoi Reinout, je kunt op Skip klikken en dan kun je gewoon stemmen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>