Blind vertrouwen in GPS

FoutjeMenig chauffeur – beroepschauffeurs maar ook zondagsrijders – verlaat zich volledig op z'n GPS. Handig, maar ook dom. Niet alleen omdat een brug wel eens lager zou kunnen zijn dan de GPS aangeeft (zie afbeelding), maar vooral omdat de geografische kennis afneemt.

Een kennis van me tikte per ongeluk Oudeschild in plaats van Oudeschip in z'n GPS en reed zonder erbij na te denken naar Den Helder. Daar angekomen, belde hij verwonderd op: "woon je op een eiland?" 

Nee. Wel ver weg – met de auto ruim twee uur. Chauffeurtje reed met blind vertrouwen in de GPS langs Utrecht, Amsterdam en Alkmaar, en kwam niet op het idee dat Groningen wel eens ergens anders zou kunnen liggen.

Ik zou alhier dus een lans willen breken voor de aloude landkaart of wegenkaart. Niet als vervanging voor de GPS, maar ook niet andersom: de GPS als vervanging voor de landkaart. Hopelijk laat het onderwijs de landkaarten nog even in de klas hangen. 

Lees ook:Leven in een glazen huis
Lees ook:Twitteraars zien camera-auto: binnenkort Google Street View in Utrecht?
Lees ook:Groen licht voor stadsdekkend draadloos internet in Groningen
Lees ook:Blinde test zelfrijdende auto van Google
Lees ook:Nederland vruchtbare grond voor start-ups: zeven voorbeelden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>