Radiohead getuigt tegen RIAA: downloaders niet per definitie crimineel

Radiohead gaat getuigen tegen de Recording Industry Association of America (RIAA), een organisatie die de Amerikaanse muziekindustrie vertegenwoordigd. De band neemt het op voor een Amerikaanse student die is aangeklaagd wegens het illegaal downloaden van muziek via internet. Radiohead protesteert tegen het feit dat muziekliefhebbers automatisch worden bestempeld als criminelen, zodra zij muziek downloaden via torrentsites.

De regering van de verse president Barack Obama schaart zich vooralsnog achter de RIAA, die de afgelopen vijf jaar al aan zo’n dertigduizend mensen een ‘schikkingsvoorstel’ deed.

De zaak tegen de student Joel Tenenbaum (hier te volgen) loopt als sinds 2003: hij weigerde een schikking van 3500 dollar te betalen. Als het op een rechtszaak aankomt kan hem – per illegaal verkregen muziektrack – een boete opgelegd worden van – schrik niet! – 750 tot 150.000 dollar.

Radiohead zaagt al geruime tijd aan de stoelpoten van de gevestigde muziekindustrie: door muziek gratis beschikbaar te stellen en de platenmaatschappij als schakel tussen artiest en fan over te slaan. Onlangs vormde de band – samen met artiesten als Kaiser Chiefs, Robbie Williams, The Verve en Travis – een heuse lobbygroep, waarmee men meer controle over de eigen muziek probeert te krijgen.

Lees ook:DRM en muziekpiraterij hand in hand
Lees ook:Gratis Christmas songs van Kylie Minogue (alleen vandaag)
Lees ook:Muziek zonder DRM
Lees ook:Lady Gaga verdient goud geld aan Twitter
Lees ook:Uitgevers willen illegale downloaders wel vervolgen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>